Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Ελκώδης κολίτιδα: Μιλώντας στον γιατρό σας για ελκώδη κολίτιδα και σεξουαλική υγεία

Ελκώδης κολίτιδα: Μιλώντας στον γιατρό σας για ελκώδη κολίτιδα και σεξουαλική υγεία

Ελκώδης κολίτιδα: Σύμφωνα με τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) , περίπου τρία εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της UC και της νόσου του Crohn. 

Σύμφωνα με τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) , περίπου τρία εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της UC και της νόσου του Crohn. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να βλάψουν σημαντικά τη σεξουαλική υγεία ενός ατόμου.

Περίπου το 35 έως 58 τοις εκατό των ατόμων με ΙΦΝΕ λένε ότι η ασθένειά τους προκαλεί κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Inflammatory Bowel Diseases. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι σωματικά: Οι εξάρσεις ασθενειών, για παράδειγμα, μπορεί να αφήσουν τους ανθρώπους να εξαντληθούν και να πονέσουν, γεγονός που μπορεί να κάνει το σεξ σχεδόν αδιανόητο. Αλλά η Sonia Friedman, γαστρεντερολόγος και ειδικός στο IBD στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, λέει ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Crohn’s and Colitis Νοεμβρίου 2017 εξέτασε αποτελέσματα έρευνας από 358 άτομα με ΙΦΝΕ και διαπίστωσε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες ήταν οι ισχυρότερες κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία — ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου. Για τις γυναίκες με IBD, το άγχος έτεινε να περιορίζει τη σεξουαλική τους επιθυμία. για τους άνδρες, ο ισχυρότερος αποτρεπτικός παράγοντας ήταν η κατάθλιψη. Η κοινωνική και συναισθηματική λειτουργία βοήθησε στην πρόβλεψη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Μια άλλη μελέτη βασισμένη σε έρευνες , που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο περιοδικό Medicine , εξέτασε τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε 120 άτομα με ΙΦΝΕ και 60 άτομα χωρίς ΙΦΝΕ. Διαπίστωσε ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν πιο συχνή σε άτομα με IBD ηλικίας 18 έως 30 και 51 έως 60 ετών και ότι είχε αρνητική επίδραση στη συνολική ποιότητα ζωής. Η μεγαλύτερη ηλικία συνδέθηκε με μεγαλύτερη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες με IBD, ενώ το άγχος, η κατάθλιψη και η κόπωση βοήθησαν στην πρόβλεψη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε γυναίκες με IBD.

Σε μια μελέτη 175 ανδρών με ΙΦΝΕ, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο  Inflammatory Bowel Diseases , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία συνδέθηκε με την κατάθλιψη, την αυξημένη δραστηριότητα της νόσου ή με χειρουργική επέμβαση J-pouch (αφαίρεση του παχέος εντέρου και του ορθού, με θήκη δημιουργήθηκε για να συγκρατεί τα απόβλητα).

Μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 στο περιοδικό Translational Andrology and Urology διαπίστωσε ότι σε άτομα κάτω των 45 ετών, η IBD συνδέθηκε με 88 τοις εκατό υψηλότερη πιθανότητα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ενώ δεν υπήρξε σημαντική αύξηση άνω των 45 ετών. Οι γυναίκες με IBD ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα με την επιθυμία και τη διέγερση, τη λίπανση, τον οργασμό και τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση και ποιότητα. Οι άνδρες με IBD είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία και χαμηλότερη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές εντοπίζουν γιατί η ανοσοθεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει κολίτιδα

Πολλοί ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εξετάζονται θετικοί για υποσιτισμό

Υγεία εντέρου: Αλλαγές στις βιοχημικές, αιματολογικές παραμέτρους πριν τη διάγνωση

Πώς η μικροχλωρίδα του εντέρου συνδέεται με την κολίτιδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αλλάζει η λίμπιντο όταν περιμένετε παιδί;

Σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Η σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των γυναικών, επηρεαζόμενη από ορμονικές αλλαγές, σωματική δυσφορία και συναισθηματικούς παράγοντες.

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Οι γυναίκες έχουν γιατρό από την εφηβεία τους ως επί το πλείστον για την υγεία της περιόδου, τον έλεγχο των γεννήσεων και πολλά άλλα", δήλωσε ο Lipshultz. «Οι άνδρες συχνά δεν επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και μέχρι να τους δούμε για ουρολογικά προβλήματα, αναπαραγωγικά προβλήματα ή γενικά για την υγεία τους, μπορεί να είναι πολύ αργά».

Close Icon