Σεξουαλική Υγεία

Διατροφή σπέρμα ποιότητα: Το νόστιμο μείγμα που δυναμώνει το σπέρμα

Διατροφή σπέρμα ποιότητα: Το νόστιμο μείγμα που δυναμώνει το σπέρμα

Ένα μείγμα τριών νόστιμων καρπών αποδεικνύεται δραστικό όσον αφορά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη

Διατροφή σπέρμα ποιότητα: Πολλοί παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής έχουν θεωρηθεί κατά καιρούς υπεύθυνοι για την εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος, με τη διατροφή να αποτελεί έναν από αυτούς που εντοπίζονται περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, διάφορες μελέτες έχουν αναφέρει έναν άμεσο συσχετισμό μεταξύ αλλαγών της μεθυλίωσης του DNA του σπέρματος και της ποιότητάς του. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν δημοσιευθεί τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να αξιολογούν τις επιπτώσεις της διατροφής στις αλλαγές αυτές στη λειτουργία του DNA του σπέρματος.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Rovira i Virgili και της Utah αξιολόγησαν, λοιπόν, για πρώτη φορά την επίδραση της κατανάλωσης ενός μείγματος τριών ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια) για μικρό/μεσαίο χρονικό διάστημα στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA του σπέρματος σε υγιείς ενήλικες που ακολουθούσαν μια δυτικού τύπου διατροφή. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δοκιμής FERTINUTS, δημοσιεύθηκε το 2018 και αποκάλυψε ότι η κατανάλωση του μείγματος των καρπών για 14 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τον αριθμό, τη βιωσιμότητα, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 71 υγιείς, μη καπνίζοντες νεαρούς συμμετέχοντες στη δοκιμή FERTINUTS, με τους 24 να θεωρούνται ομάδα ελέγχου και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Andrology. Όπως αναφέρεται, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεθυλίωση 36 γονιδιακών περιοχών ήταν σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της δοκιμής μόνο στην ομάδα που κατανάλωνε τους ξηρούς καρπούς και ότι το 97,2% των περιοχών παρουσίαζαν υπερμεθυλίωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά παρέχουν τα πρώτα στοιχεία για το γεγονός ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στις διατροφές δυτικού τύπου επηρεάζει τη μεθυλίωση του DNA του σπέρματος σε ορισμένες περιοχές. ρπό«Η εργασία αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποιες ευαίσθητες περιοχές στο επιγονιδίωμα του σπέρματος που ανταποκρίνονται στη διατροφή και μπορούν να συντελέσουν σε αλλαγές στο σπέρμα και στην ικανότητα γονιμοποίησης», σχολιάζει σχετικά ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Albert Salas-Huetos. Οι ερευνητές καταλήγουν, τέλος, πως τα ευρήματα αναδεικνύουν δυνητικά οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωσή τους και σε άλλους πληθυσμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπέρμα : Μάθετε πως να το διατηρήσετε

Η κρίσιμη στιγμή για να μην σπάσει το προφυλακτικό

Είναι το σπέρμα καλό για το δέρμα; Κίνδυνοι

Σεξουαλική υγεία : H διατροφή ενισχύει την λίμπιντο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές

Φυσικοί τρόποι να ενιχύσετε τη λίμπιντο

Σεξουαλική υγεία: Το άγχος, οι δυσκολίες στη σχέση, οι ανησυχίες για την υγεία και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο. Ενώ μια χαμηλή λίμπιντο δεν είναι συνήθως προβληματική, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου

Με ένα “hi” φλερτάρουμε και με ένα "διαβάστηκε" που δεν απαντήθηκε ποτέ ξεφλερτάρουμε και ξεαγαπάμε, αγενέστατοι, εγωιστές και κομπλεξικοί.

Ποστάρουμε τραγούδια και γεμίζουμε «ελπίδα» με ένα ποστάρισμα, άσχετο αν δεν αφορά εμάς ή αν μας έχει κομματιάσει η προηγούμενη απροσδιόριστη συμπεριφορά ή και αδιαφορία. Κάνουμε τους αναλυτές και ζούμε στο ψέμα και την υποκρισία μας πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα» που έκαναν εμάς ηλίθιους και δειλούς.

Συμβουλές για απολαυστική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά

Σεξ Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες αναφέρουν ότι αυνανίζονται λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά το σόλο παιχνίδι διατηρεί τη σεξουαλική ενέργεια ζωντανή. Το να είσαι single δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι σεξουαλικός/ή. Η σεξολόγος Sheri Winston συνιστά να αυνανίζεστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να κρατήσετε αναμμένη τη φλόγα.

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μειώνουν οι άνδρες που εκσπερματίζουν συχνά σύμφωνα με έρευνες

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση διευκολύνει τη θεραπεία, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα πλήρους ίασης.