Σεξουαλική Υγεία

Διαπροσωπικές σχέσεις: Χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν εάν η σχέση σας είναι υγιής

Διαπροσωπικές σχέσεις: Χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν εάν η σχέση σας είναι υγιής

Διαπροσωπικές σχέσεις: Αυτό που κατανοούμε με τον όρο "υγιής σχέση" δεν είναι ίδιο για όλους, καθώς έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Επιπλέον, συγκεκριμένες ανάγκες, όπως η επικοινωνία, το σεξ, η στοργή, οι κοινές αξίες ή δραστηριότητες και ούτω καθεξής, είναι πιθανό να αλλάζουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι, μια σχέση που λειτουργούσε στα 20 μας μπορεί να μην μοιάζει καθόλου με τη σχέση που θέλουμε να έχουμε στα 30 ή 45 μας χρόνια.

Αυτό που κατανοούμε με τον όρο “υγιής σχέση” δεν είναι ίδιο για όλους, καθώς έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Επιπλέον, συγκεκριμένες ανάγκες, όπως η επικοινωνία, το σεξ, η στοργή, οι κοινές αξίες ή δραστηριότητες και ούτω καθεξής, είναι πιθανό να αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι, μια σχέση που λειτουργούσε στα 20 μας μπορεί να μην μοιάζει καθόλου με τη σχέση που θέλουμε να έχουμε στα 30 ή 45 μας χρόνια.

 

Μια σχέση για να είναι υγιής δεν χρειάζεται να ευθυγραμμίζεται με παραδοσιακούς ορισμούς περί των σχέσεων. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζονται καλύτερα σε δεσμούς που είναι, συνειδητά, πολυγαμικοί, και ως εκ τούτου, για αυτούς ο ορισμός μια υγιούς σχέσης διαφέρει κατά πολύ από το πώς μονογαμικοί σύντροφοι αντιλαμβάνονται μια υγιή σχέση.

Εν ολίγοις, αυτό που λέμε “υγιής σχέση” είναι, στην πραγαμτικότητα, ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει ποιότητες που εξαρτώνται από τις ανάγκες των ανθρώπων που μετέχουν σε αυτήν. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά βασικά σημεία που ξεχωρίζουν τις υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά των υγιών σχέσεων.

Ανοιχτή επικοινωνία

Οι σύντροφοι σε υγιείς σχέσεις μιλούν συνήθως για τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους: επιτυχίες, αποτυχίες και όλα τα ενδιάμεσα. Θα πρέπει να είστε άνετοι να μιλάτε για τυχόν ζητήματα που προκύπτουν, από πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή, όπως εργασιακό άγχος ή φιλικά ζητήματα, έως πιο σοβαρά θέματα, όπως συμπτώματα ψυχικής υγείας ή οικονομικά προβλήματα. Στις υγιείς σχέσεις, οι σύντροφοι, ακόμα κι αν έχουν διαφορετική γνώμη, ακούνε ο ένας τον άλλον, χωρίς κρίση και έπειτα μοιράζονται την οπτική τους.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη περιλαμβάνει ειλικρίνεια και ακεραιότητα. Δεν κρατάτε μυστικά ο ένας από τον άλλο. Όταν είστε χωρισμένοι, δεν ανησυχείτε και έχετε εμπιστοσύνη στον άνθρωπό σας. Εμπιστοσύνη σημαίνει, επίσης, να αισθάνεστε ασφαλείς και άνετα με το σύντροφό σας και να γνωρίζετε ότι δεν θα σας βλάψει, σωματικά ή συναισθηματικά.

Η αίσθηση του εαυτού ως ξεχωριστού ατόμου

Στις υγιείς σχέσεις οι σύντροφοι βασίζονται ο ένας στον άλλο για αμοιβαία υποστήριξη, αλλά, παράλληλα, διατηρούν την ταυτότητά τους ως μοναδικά άτομα. Με άλλα λόγια, η σχέση είναι ισορροπημένη. Οι σύντροφοι ξέρουν ότι έχουν την εμπιστοσύνη και την αγάπη, ο ένας του άλλου, αλλά η αυτοεκτίμησή τους δεν εξαρτάται από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο, που είστε εκεί ο ένας για τον άλλον, δεν εξαρτάστε ο ένας από τον άλλο για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας. Εξακολουθείτε να έχετε φίλους και συνδέσεις εκτός της σχέσης και να ξοδεύετε χρόνο αναζητώντας τα δικά σας ενδιαφέροντα και χόμπι.

Περιέργεια

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της υγιούς, μακροχρόνιας αγάπης είναι η περιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για τις σκέψεις, τους στόχους και την καθημερινή ζωή των συντρόφων σας. Θέλετε να τους δείτε να εξελίσσονται στον καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Με άλλα λόγια, κρατάτε μια ευέλικτη νοοτροπία ο ένας για τον άλλον. Η περιέργεια σημαίνει επίσης ότι είστε πρόθυμοι να εξετάσετε ή να μιλήσετε για αλλαγές στη δομή της σχέσης σας, εάν οι πτυχές της υπάρχουσας σχέσης γίνονται λιγότερο ικανοποιητικές.


Φυσική οικειότητα

Η οικειότητα αναφέρεται συχνά στο σεξ, αλλά όχι πάντα, καθώς δεν απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι το σεξ. Εάν και οι δύο απολαμβάνετε το σεξ, η φυσική σας σχέση είναι πιθανότατα υγιής όταν: νιώθετε άνετα να ξεκινήσετε και να μιλήσετε για την ερωτική σας ζωή, μπορείτε να χειριστείτε θετικά την απόρριψη, μπορείτε να συζητήσετε τις επιθυμίες σας με ασφάλεια, εκφράζοντας το ενδιαφέρον σας για περισσότερο ή λιγότερο σεξ. Η υγιής οικειότητα περιλαμβάνει επίσης τον σεβασμό των σεξουαλικών ορίων. Αυτό σημαίνει: να μην πιέζετε τους συντρόφους σας για σεξ ή συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις, όταν λένε όχι.

Επίλυση των συγκρούσεων

Ακόμα και σε μια υγιή σχέση, θα έχετε περιστασιακές διαφωνίες και θα νιώθετε απογοητευμένοι ή θυμωμένοι ο ένας με τον άλλον από καιρό σε καιρό. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι ανθυγιεινή. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις. Εάν μπορείτε να μιλήσετε για τις διαφορές σας ευγενικά, ειλικρινά και με σεβασμό, είστε στο σωστό δρόμο. Οι σύντροφοι που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις, χωρίς κρίση ή περιφρόνηση, μπορούν συχνά να βρουν συμβιβασμό ή λύση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική επικοινωνία στο ζευγάρι

Παράγοντες που αποσπούν την προσοχή σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης

Είναι αγάπη ή σεξουαλική έλξη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τροφές που θα τονώσουν την λίμπιντό σας

Σεξ διατροφή: Σε μια μελέτη, οι ερευνητές συνέδεσαν την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων με 14 τοις εκατό μείωση του κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Πώς να επιτύχετε κορυφαία σεξουαλική διέγερση

Σεξουαλική διέγερση: Θέλετε να απολαύσετε ποιοτική σεξουαλική διέγερση με τον σύντροφό σας; Ακολουθήστε τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο και θα βρίσκεστε σε πολύ καλό σημείο!

Πώς μπορεί να βοηθήσει το σεξ την ομορφιά μας;

Σεξ ομορφιά: Ο οργασμός με την αύξηση των οιστρογόνων που επιφέρει, η χαλάρωση και η αναζωογόνηση, όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το σεξ απαραίτητο για ένα λαμπερό, νεανικό δέρμα!

Πώς είναι η σχέση με αμφιφυλόφιλο και πού πρέπει να δώσετε μεγαλύτερο βάρος;

Σχέση αμφιφυλοφιλία: Μπορείτε άραγε να συνυπάρξετε με έναν αμφιφυλόφιλο; Ποιες ισορροπίες καλείστε να εξασφαλίσετε και ποιες οι προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεράσετε για το πολυπόθητο happy ending;

Μπορώ να είμαι σεξουαλικά ενεργή κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο;

Σεξ καρκίνος: Η σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και η έντονη, δεν θα επιδεινώσει τον καρκίνο ούτε θα τον κάνει να επανεμφανιστεί αν έχετε θεραπευτεί. Αντιθέτως θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη θεραπεία ακόμα και την ανάρρωσή σας.

Σεξ με το πρωινό ξύπνημα-Ποια είναι τα οφέλη

Σεξ πρωί: Σύμφωνα με τη γυναικολόγο και ειδικό σεξουαλικής ευεξίας και οικειότητας Christie Cobb, MD, η «ορμόνη της ευτυχίας» ντοπαμίνη μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πρωινό σεξ. «Με κανονικούς κύκλους ύπνου, η ντοπαμίνη είναι υψηλότερη το πρωί, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τη διέγερση», λέει η Δρ Cobb.

Ο ρόλος των παιδιάτρων στον έλεγχο και την προφύλαξη των νέων από τον HIV

ιός HIV νέοι: Σε όλους τους νέους ηλικίας 15 ετών και άνω θα πρέπει να προσφέρεται έλεγχος ρουτίνας τουλάχιστον μία φορά. Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό θα πρέπει να επανεξετάζονται τουλάχιστον ετησίως.