Σεξουαλική Υγεία

COVID-19: Ο εμβολιασμός δεν συνδέεται με διακοπή περιόδου

COVID-19: Ο εμβολιασμός δεν συνδέεται με διακοπή περιόδου

COVID-19: Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν προκαλεί ανησυχητικές αλλαγές στην περίοδο, σύμφωνα με έρευνα, σε αντίθεση με γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν προκαλεί ανησυχητικές αλλαγές στην περίοδο, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλαγών στην εμμηνόρροια, όπως «χαμένες» ή βαρύτερες περιόδους—ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, δείχνει η μελέτη. Η έρευνα παρέχει καθησυχασμό σε γυναίκες που μπορεί να είχαν αποφύγει τον εμβολιασμό επειδή ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο στην περίοδό τους, λέει η μελέτη.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Μονπελιέ, της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Έξετερ ερεύνησαν αποτελέσματα από έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2021. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τυχόν αλλαγές της εμμήνου ρύσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ιστορικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 και εάν είχαν ποτέ COVID-19. Οι ερευνητές εξέτασαν αποτελέσματα από σχεδόν 5.000 προεμμηνοπαυσιακούς συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

  • Η συντριπτική πλειονότητα —82%— ανέφερε καμία αλλαγή στην έμμηνο ρύση.
  • Μόνο το 6,2% ανέφερε μεγαλύτερη διαταραχή,
  • το 1,6% ανέφερε λιγότερη διαταραχή,
  • και το 10,2% ανέφερε «άλλες αλλαγές», οι οποίες θα μπορούσαν να αναφέρονται σε πράγματα όπως αλλαγές στη διάρκεια και την κανονικότητα του κύκλου ή στην ποσότητα της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας.

Από το 18% που ανέφεραν αλλαγές, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που κάπνιζαν, είχαν προηγουμένως COVID-19 ή που δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστραδιόλη, όπως το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν μια ευρύτερη ομάδα 12.000 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι κατά της COVID-19. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί και δεν είχαν ποτέ COVID-19, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν έδειξε αυξημένους μη φυσιολογικούς παράγοντες εμμηνορροϊκού κύκλου.

Όσοι είχαν ιστορικό COVID-19, ωστόσο, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναφέρουν βαρύτερη αιμορραγία, απώλεια περιόδου και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Η μελέτη διεξήχθη με φόντο την ανησυχία του κοινού ότι η πανδημία της COVID-19 είχε προκαλέσει διαταραχές στους εμμηνορροϊκούς κύκλους λόγω εμβολιασμού, μόλυνσης από τον ιό και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Υπήρξε έλλειψη έρευνας για το πόσο κάθε παράγοντας συνέβαλε στις αλλαγές και ποιος κινδυνεύει περισσότερο.

Αλλά αυτή η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την υπομελετημένη περιοχή των περιόδων και την COVID-19, λένε οι ειδικοί. Η ομάδα ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας όταν συμβουλεύουν γυναίκες σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους διαταραχής της εμμήνου ρύσεως όταν εμβολιάζονται κατά της COVID-19, σε σύγκριση με την ίδια τη μόλυνση, και επίσης θα βοηθήσουν τις γυναίκες να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό iScience.

Ο Δρ Jackie Maybin, κύριος ερευνητής στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε: “Αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται σε άτομα που θυμούνται τις προηγούμενες εμμηνορροϊκές εμπειρίες τους και μπορεί να περιλαμβάνουν προκατάληψη που οφείλεται σε αυτούς που επέλεξαν να συμπληρώστε την έρευνα. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας είναι καθησυχαστικά ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν προκαλεί ανησυχητικές αλλαγές στην έμμηνο ρύση και είναι χρήσιμος για τον εντοπισμό ατόμων που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η περίοδός προκαλεί δυσκοιλιότητα σε ορισμένες γυναίκες;

6 Θετικές πλευρές της εμμηνόπαυσης

Πώς λειτουργεί το κύπελλο περιόδου;

Πιθανές αιτίες που δεν σας ήρθε περίοδος αυτό το μήνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα προβλήματα στύσης αποτελούν κακό σημάδι για τον εγκέφαλο των ανδρών

Στυτική δυσλειτουργία: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν μειωμένη στυτική λειτουργία στην ηλικία των 56 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας στην ίδια ηλικία.

Είναι ασφαλές να καθυστερoυμε την περίοδό μας;

Καθυστέρηση περιόδου: Με τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο, είναι εύκολο να καθυστερήσετε τις περιόδους σας, ώστε να μπορείτε να βρίσκεστε σε ειδικές περιστάσεις σας χωρίς πρόβλημα.

Είναι δίκαια τα παραμύθια; Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην εύρεση της προκατάληψης του φύλου στα παιδικά βιβλία με παραμύθια

"Δεν λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η καλύτερη. Απλώς λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η πρώτη που κάνει αυτήν την εργασία, και αυτή η εργασία είναι τόσο κυρίαρχη. Ίσως, θα έπρεπε να στρέψουμε μέρος της προσοχής μας σε αυτές τις υπάρχουσες κοινωνικές προκλήσεις και καθήκοντα."

Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη στυτικήδυσλειτουργία είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.