Σεξουαλική Υγεία

Άγχος Αυνανισμός: Πώς να ξεπεράσετε τις ενοχές και το άγχος που σχετίζονται με τον αυνανισμό

Άγχος Αυνανισμός: Πώς να ξεπεράσετε τις ενοχές και το άγχος που σχετίζονται με τον αυνανισμό

Άγχος Αυνανισμός: Το άγχος από τον αυνανισμό μπορεί να πηγάζει από την ενοχή. Τα αισθήματα ενοχής γύρω από τον αυνανισμό μπορεί να συνδέονται με πνευματικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις, που θεωρούν τον αυνανισμό ως ανήθικο ή «βρώμικο».

Ο αυνανισμός είναι ένας φυσικός, υγιής τρόπος που πολλοί άνθρωποι εξερευνούν το σώμα τους και βρίσκουν ευχαρίστηση με και σε αυτό. Ωστόσο, ορισμένα άτομα νιώθουν άγχος, ενοχές ή και διαταραχές της διάθεσης ως αποτέλεσμα του αυνανισμού. Το άγχος από τον αυνανισμό μπορεί να πηγάζει από την ενοχή. Τα αισθήματα ενοχής γύρω από τον αυνανισμό μπορεί να συνδέονται με πνευματικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις, που θεωρούν τον αυνανισμό ως ανήθικο ή «βρώμικο».

Τα οφέλη του αυνανισμού

Ενώ ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος σε μερικούς ανθρώπους, άλλοι άνθρωποι αυνανίζονται για να ανακουφίσουν την ένταση και να απαλύνουν το άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη. Ο αυνανισμός μπορεί:

 • να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε
 • να απελευθερώσετε τη σεξουαλική ένταση
 • να μειώσει το άγχος
 • να τονώσει τη διάθεσή σας
 • να βελτιώσει τον ύπνο σας
 • να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερο σεξ
 • να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη ευχαρίστηση
 • να σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τι χρειάζεστε και τι θέλετε στο σεξ
 • ανακουφίσει τις κράμπες

 

Ο αυνανισμός δεν προκαλεί σωματικές παρενέργειες. Επίσης, δεν είναι επιβλαβές για το σώμα σας, εκτός εάν χρησιμοποιείτε υπερβολική δύναμη ή ασκείτε υπερβολική πίεση.

Αναζητώντας βοήθεια

Ο αυνανισμός είναι μια υγιής και διασκεδαστική δραστηριότητα. Εάν νιώθετε ενοχές ή άγχος επειδή αυνανίζεστε, μιλήστε με έναν επαγγελματία για τα συναισθήματά σας. Oι πάροχοι ψυχικής υγείας που ειδικεύονται σε θέματα σεξουαλικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και να αποκτήσετε μια πιο υγιή προοπτική για την ευχαρίστηση του εαυτού σας.

Πώς να διαζειριστείτε το άγχος που σχετίζεται ή προκαλειται από τον αυνανισμό

Εάν αισθάνεστε ενοχές ή άγχος επειδή αυνανίζεστε, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να αναθεωρήσετε τις σκέψεις σας γύρω από την πρακτική. Οι συμβουλές που ακολουθούν ίσως σας βοηθήσουν να έχετε πιο θετικές εμπειρίες αυνανισμού:

 • Αναζητήστε επικύρωση. Ένας γιατρός ή ένας θεραπευτής μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι ο αυνανισμός είναι μία φυσική και απολύτως υγιής δραστηριότητα.
 • Αντιμετωπίστε τους φόβους σας. Αναρωτηθείτε από πού προέρχεται η πηγή του άγχους σας. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα θρησκευτικών πίστεων και πεποιθήσεων, ή να έχει τις ρίζες του σε πολιτισμικές αναφορές. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και να την αντιμετωπίσετε.
 • Χαλαρώστε. Ο αυνανισμός που οδηγεί σε άγχος μπορεί να μην είναι ευχάριστος. Προχωρήστε πέρα ​​από το άγχος βιώνοντας τον αυνανισμό ως μια διασκεδαστική και υγιεινή δραστηριότητα.
 • Προσκαλέστε τον/την σύντροφό σας στο παιχνίδι. Εάν το να αυνανιστείτε μόνοι/μόνες σας, σας φέρνει άγχος, ξεκινήστε συζητώντας με τον/την σύντροφό σας να εισαγάγετε τον αυνανισμό ως μέρος του προκαταρκτικού παιχνιδιού ή ως μέρος της σεξουαλικής σας επαφής. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Sex tips για αναζωπυρώσετε την ερωτική σας φλόγα

Οι ορμονικές αποκρίσεις της αυτοϊκανοποίησης και τα οφέλη τους στην υγεία

Αυνανισμός και υγεία των νεφρών: Η εκσπερμάτιση βοηθά στη θεραπεία της νεφρολιθίασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης

Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Η έρευνα υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης που δεν είχε περιγραφεί σωστά και αναφέρεται σε όσους έλκονται σεξουαλικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μπορεί η αποχή από το σεξ να έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Αποχή από το σεξ: Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει σωματικές παρενέργειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.