ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρύπανση: Συνδέεται με το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη

Ρύπανση: Συνδέεται με το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη

Ρύπανση: Η ρύπανση συνδέεται με περισσότερο από το 10 τοις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν, σημειώνει ο Οργανισμός. «Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις καρκινογόνες χημικές ουσίες, το ραδόνιο, την υπεριώδη ακτινοβολία και το παθητικό κάπνισμα μαζί μπορεί να συμβάλλουν σε πάνω από το 10 τοις εκατό της επιβάρυνσης καρκίνου στην Ευρώπη», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, ο ειδικός στον ΕΟΧ Gerardo Sanchez σημείωσε ότι «όλοι οι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι καρκίνου μπορούν να μειωθούν». «Οι περιβαλλοντικά προσδιορισμένοι καρκίνοι λόγω ακτινοβολίας ή χημικών καρκινογόνων ουσιών μπορούν να μειωθούν σε σχεδόν αμελητέο επίπεδο», ανέφερε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η πρώτη του οργανισμού για τη σχέση μεταξύ καρκίνου και περιβάλλοντος. Η έκθεση δημοσιεύτηκε την Τρίτη 28/6.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο και 1,3 εκατομμύρια πεθαίνουν από αυτόν. Η ήπειρος, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει σχεδόν ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων και ένα πέμπτο των θανάτων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περίπου το ένα τοις εκατό όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη και προκαλεί περίπου το 2 τοις εκατό όλων των θανάτων από καρκίνο, ανέφερε ο Οργανισμός.

Η έκθεση σε εσωτερικούς χώρους στο ραδόνιο συνδέεται με έως και το 2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη. Η φυσική υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να ευθύνεται για έως και το 4% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Οργανισμό. παράλληλα, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο για όλους τους καρκίνους έως και 16 τοις εκατό για άτομα που δεν ήταν ποτέ καπνιστές, πρόσθεσε. Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου, όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, το χρώμιο, το κάδμιο, το ακρυλαμίδιο και τα φυτοφάρμακα.

Ο αμίαντος, ένα πολύ γνωστό καρκινογόνο, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 55 έως 88 τοις εκατό των επαγγελματικών καρκίνων του πνεύμονα. Η ΕΕ απαγόρευσε τον αμίαντο το 2005, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένα κτίρια και οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε εργασίες ανακαίνισης και κατεδάφισης εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, ανέφερε η υπηρεσία. «Η μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου και των θανάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώνoντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, προστατεύουμε την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών

Τα τοξικά σωματίδια που εισπνέουμε πάνε απευθείας στον εγκέφαλο

Το μάντρα μαζικών δοκιμών της Κίνας χτίζει ένα βουνό απορριμμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.