Ψυχική Υγεία

Υπερανάλυση: Βήματα για να ξεπεραστεί η διαρκής σκέψη

Υπερανάλυση: Βήματα για να ξεπεραστεί η διαρκής σκέψη

Υπερανάλυση: Η υπερανάλυση είναι μια συνήθεια που μπορεί να μας αποτρέψει από την επίτευξη της ψυχικής ηρεμίας και ευτυχίας.

Η υπερανάλυση είναι μια κοινή συνήθεια που μπορεί να μας οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και ένα γενικό αίσθημα αδυναμίας. Όταν αναλύουμε υπερβολικά κάθε σκέψη και ενέργεια μας, καταλήγουμε σε ένα αδιέξοδο προβληματισμού χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ελέγξουμε αυτές τις άσκοπες σκέψεις και να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ψυχικής μας υγείας.

Αναγνωρίζοντας τις υπεραναλυτικές σκέψεις

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε την υπερανάλυση είναι να αναγνωρίσουμε όταν συμβαίνει. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε όταν οι σκέψεις σας αρχίζουν να περιπλέκονται και να σας βομβαρδίζουν με αρνητικά σενάρια. Μόλις αναγνωρίσετε αυτές τις καταστάσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε να τις αντιμετωπίζετε με πιο υγιείς τρόπους.

Κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερανάλυσης

Η υπερανάλυση μας απομακρύνει από το παρόν και μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη ζωή. Όταν εστιάζουμε συνεχώς στο παρελθόν ή στο μέλλον, στερούμε από τον εαυτό μας την ικανότητα να ζούμε στο εδώ και τώρα. Αυτή η υπεραπασχόληση με τις σκέψεις μας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση και να μας κάνει να χάσουμε επαφή με τις πραγματικές μας ανάγκες και επιθυμίες.

Δραστηριότητες για τη μείωση της υπερανάλυσης

Ακολουθούν μερικές πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την υπερανάλυση:

  • Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στις σκέψεις σας. Όταν παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας αρχίζουν να σας παρασύρουν, αφιερώστε μόνο λίγα λεπτά για να τις εξετάσετε και στη συνέχεια στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι άλλο.
  • Κάντε κάτι δημιουργικό. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η μουσική ή η γραφή μπορεί να μας βοηθήσει να αποσυμπιεστούμε και να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις από τον νου μας.
  • Περιτριγυριστείτε από θετικούς ανθρώπους. Οι θετικές κοινωνικές επαφές μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τον κόσμο με πιο αισιόδοξο τρόπο και να απομακρύνουμε τις ανησυχίες μας.

Η υπερανάλυση είναι μια συνήθεια που μπορεί να μας αποτρέψει από την επίτευξη της ψυχικής ηρεμίας και ευτυχίας. Ωστόσο, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε αυτές τις άσκοπες σκέψεις, μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας και να ζήσουμε μια πιο γεμάτη και ικανοποιητική ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ενισχύσετε τη γνωστική σας λειτουργία;

Μεγάλες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην υγεία σας φέτος

Τι είναι το φαινόμενο Μότσαρτ και πώς επηρεάζει τη νοημοσύνη μας;

4 απλά βήματα για να αντιμετωπίσεις ό,τι σε φοβίζει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.