Ψυχική Υγεία

Άγχος στον αυχένα: Όταν τα ανεκδήλωτα συναισθήματα κολλάνε στο σώμα μας

Άγχος στον αυχένα: Όταν τα ανεκδήλωτα συναισθήματα κολλάνε στο σώμα μας

Άγχος στον αυχένα: Η συσσώρευση του άγχους στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα και να επιδεινώσει τη διάθεσή μας.

Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που όλοι βιώνουμε σε κάποιο βαθμό. Αποτελεί φυσική αντίδραση σε καταστάσεις που εκλαμβάνουμε ως απειλητικές, προετοιμάζοντάς μας να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Όταν όμως το άγχος γίνεται χρόνιο και δεν το διαχειριζόμαστε υγιεινά, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατηρούν συχνά οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι η τάση του σώματος να “κρατάει” τα ανεκδήλωτα συναισθήματα, μεταξύ των οποίων και το άγχος, σε συγκεκριμένα σημεία.

Ο αυχένας, εστία έντασης και ανεκδήλωτων συναισθημάτων

Ένα από τα σημεία που συχνά επηρεάζονται από το συσσωρευμένο άγχος είναι ο αυχένας. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί πολλούς σημαντικούς μύες, οι οποίοι τείνουν να σφίγγουν όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες ή άγχους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως:

  • Πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα και τους ώμους
  • Αυξημένη ευαισθησία στην περιοχή
  • Ζαλάδες και πονοκέφαλοι
  • Περιορισμός της κινητικότητας

 

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, το “κράτημα” του άγχους στον αυχένα μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή μας. Ίσως νιώθουμε πιο ευερέθιστοι, αγχωμένοι ή κουρασμένοι, δυσκολευόμενοι να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την καθημερινότητά μας.

Απελευθερώνοντας το άγχος από τον αυχένα μας

Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απελευθερώσουμε το συσσωρευμένο άγχος από τον αυχένα μας και να βελτιώσουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Μερικές χρήσιμες τεχνικές περιλαμβάνουν:

  • Ασκήσεις χαλάρωσης και διατάσεων για τον αυχένα και τους ώμους
  • Μασάζ
  • Τεχνικές mindfulness και διαλογισμού
  • Άσκηση και σωματική δραστηριότητα
  • Ψυχοθεραπεία

Είναι σημαντικό να βρούμε τις τεχνικές που μας ταιριάζουν καλύτερα και να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα. Με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τον αυχένα μας από το άγχος και να νιώσουμε ξανά πιο ελεύθεροι και χαλαροί.

Το άγχος είναι ένα φυσικό συναίσθημα, αλλά όταν δεν το διαχειριζόμαστε υγιεινά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Η συσσώρευση του άγχους στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα και να επιδεινώσει τη διάθεσή μας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να απελευθερώσουμε το άγχος από τον αυχένα μας και να βελτιώσουμε την ευεξία μας. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το άγχος σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το να είσαι νευρικός δεν είναι απλά αγχωτικό - μπορεί να είναι και επικίνδυνο

Γιατί οι καταθλιπτικοί εγκαταλείπουν την μεσογειακή δίαιτα;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους κοινωνικά ασταθείς;

Η δύναμη της σιωπής: Η πρακτική κατά του στρες για το σώμα και το μυαλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι μεγάλες λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο. «Στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου, άκουγα συχνά από ασθενείς και οικογένειες ότι αντιμετώπιζαν λίστες αναμονής 6-9 μηνών για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ," είπε. Περαιτέρω μελέτες, λέει ο Chua, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να προάγουν καλύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Πώς το hangover επηρεάζει την ψυχολογία σας;

Hangover: Tο να βιώσετε ένα hangover είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και με τον χρόνο και τη φροντίδα του εαυτού σας, θα αρχίσετε να νιώθετε ξανά σαν τον εαυτό σας.