Ψυχική Υγεία

Υγειονομικοί: Σε κρίση η ψυχική υγεία των υγειονομικών στη Λ. Αμερική εν μέσω πανδημίας

Υγειονομικοί: Σε κρίση η ψυχική υγεία των υγειονομικών στη Λ. Αμερική εν μέσω πανδημίας

Υγειονομικοί: Νέα μελέτη προειδοποιεί για υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυτοκτονικής σκέψης και ψυχολογικής δυσφορίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης με επικεφαλής τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χιλής και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η έκθεση, The COVID-19 Health Care WORkErs Study (HEROES), δείχνει ότι μεταξύ 14,7% και 22% του υγειονομικού προσωπικού που ρωτήθηκε το 2020 παρουσίασε συμπτώματα συμβατά με καταθλιπτικά επεισόδια, ενώ μεταξύ 5 και 15% του προσωπικού είπε ότι είχε σκεφτεί την αυτοκτονία. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι σε ορισμένες χώρες, μόνο το ένα τρίτο περίπου όσων δήλωσαν ότι χρειάζονται ψυχολογική φροντίδα τη έλαβαν.

«Η πανδημία αύξησε την επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού και σε χώρες όπου το σύστημα υγείας κατέρρευσε, το προσωπικό υπέμεινε εξαντλητικές εργάσιμες ημέρες και ηθικά διλήμματα που επηρέασαν την ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο Anselm Hennis, Διευθυντής του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Ασθενειών και Ψυχικής Υγείας του PAHO. “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε αυτούς που μας νοιάζονται”, τόνισε.

Η μελέτη HEROES αποτελούνταν από συνεντεύξεις σε 14.502 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, το Περού, το Πουέρτο Ρίκο, τη Βενεζουέλα και την Ουρουγουάη και σε αυτήν συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από δεκάδες ιδρύματα στις ίδιες χώρες.

Η ανάγκη για συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη, η ανησυχία για τη μόλυνση μελών της οικογένειας, οι συγκρούσεις με τις οικογένειες ασθενών υπό φροντίδα και οι αλλαγές στα τακτικά εργασιακά καθήκοντα ήταν μερικοί από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του υγειονομικού προσωπικού, σημείωσε η μελέτη. Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη ότι τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χειριστούν την πανδημία, η υποστήριξη των συναδέλφων και το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του πνευματικό ή θρησκευτικό άτομο αναφέρθηκαν ως μερικοί από τους προστατευτικούς παράγοντες.

Τέλος, η μελέτη τονίζει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων που μπορούν να προστατεύσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Συνιστά την τροποποίηση του εργασιακού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας. Συνιστά επίσης την παροχή αξιοπρεπών μισθών, σταθερών συμβάσεων και τη δημιουργία χώρων όπου οι ομάδες μπορούν να συνομιλούν προκειμένου να αποφορτιστούν και να συμμετάσχουν σε πρακτικές αυτοφροντίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έως 70% υψηλότερα ποσοστά άγχους και ψυχολογικής δυσφορίας για υγειονομικούς

Ένα βήμα πριν το BLACK AOUT βρίσκονται τα Νοσοκομεία

Τι θα αποφασίσει ο κόσμος όταν τελειώσει η πανδημία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.