Ψυχική Υγεία

Υγειονομικοί: Σε κρίση η ψυχική υγεία των υγειονομικών στη Λ. Αμερική εν μέσω πανδημίας

Υγειονομικοί: Σε κρίση η ψυχική υγεία των υγειονομικών στη Λ. Αμερική εν μέσω πανδημίας

Υγειονομικοί: Νέα μελέτη προειδοποιεί για υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυτοκτονικής σκέψης και ψυχολογικής δυσφορίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης με επικεφαλής τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χιλής και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η έκθεση, The COVID-19 Health Care WORkErs Study (HEROES), δείχνει ότι μεταξύ 14,7% και 22% του υγειονομικού προσωπικού που ρωτήθηκε το 2020 παρουσίασε συμπτώματα συμβατά με καταθλιπτικά επεισόδια, ενώ μεταξύ 5 και 15% του προσωπικού είπε ότι είχε σκεφτεί την αυτοκτονία. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι σε ορισμένες χώρες, μόνο το ένα τρίτο περίπου όσων δήλωσαν ότι χρειάζονται ψυχολογική φροντίδα τη έλαβαν.

«Η πανδημία αύξησε την επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού και σε χώρες όπου το σύστημα υγείας κατέρρευσε, το προσωπικό υπέμεινε εξαντλητικές εργάσιμες ημέρες και ηθικά διλήμματα που επηρέασαν την ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο Anselm Hennis, Διευθυντής του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Ασθενειών και Ψυχικής Υγείας του PAHO. “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε αυτούς που μας νοιάζονται”, τόνισε.

Η μελέτη HEROES αποτελούνταν από συνεντεύξεις σε 14.502 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, το Περού, το Πουέρτο Ρίκο, τη Βενεζουέλα και την Ουρουγουάη και σε αυτήν συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από δεκάδες ιδρύματα στις ίδιες χώρες.

Η ανάγκη για συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη, η ανησυχία για τη μόλυνση μελών της οικογένειας, οι συγκρούσεις με τις οικογένειες ασθενών υπό φροντίδα και οι αλλαγές στα τακτικά εργασιακά καθήκοντα ήταν μερικοί από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του υγειονομικού προσωπικού, σημείωσε η μελέτη. Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη ότι τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χειριστούν την πανδημία, η υποστήριξη των συναδέλφων και το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του πνευματικό ή θρησκευτικό άτομο αναφέρθηκαν ως μερικοί από τους προστατευτικούς παράγοντες.

Τέλος, η μελέτη τονίζει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων που μπορούν να προστατεύσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Συνιστά την τροποποίηση του εργασιακού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας. Συνιστά επίσης την παροχή αξιοπρεπών μισθών, σταθερών συμβάσεων και τη δημιουργία χώρων όπου οι ομάδες μπορούν να συνομιλούν προκειμένου να αποφορτιστούν και να συμμετάσχουν σε πρακτικές αυτοφροντίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έως 70% υψηλότερα ποσοστά άγχους και ψυχολογικής δυσφορίας για υγειονομικούς

Ένα βήμα πριν το BLACK AOUT βρίσκονται τα Νοσοκομεία

Τι θα αποφασίσει ο κόσμος όταν τελειώσει η πανδημία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.