Ψυχική Υγεία

Χρόνιο στρες: Αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνετε από καρκίνο

Χρόνιο στρες: Αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνετε από καρκίνο

Χρόνιο στρες: Το άγχος όχι μόνο βλάπτει την ψυχική σας ευεξία, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Εάν το χρόνιο στρες σας έχει εξουθενώσει, δεν είστε μόνοι. Το 1/3 των ενηλίκων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι αισθάνονται σταθερά ακραίο στρες. Σίγουρα, όλοι βιώνουμε κάποια μορφή άγχους στην καθημερινή μας ζωή, αλλά το χρόνιο στρες -το είδος που περιλαμβάνει μια σταθερή αίσθηση πίεσης και καταπόνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα- μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στο σώμα και το μυαλό σας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες, κάθε μέρα υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ χάνουν τη δουλειά τους λόγω άγχους και περίπου το 75% των Αμερικανών λένε ότι το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο SSM Population Health τον Σεπτέμβριο του 2022, ερευνητές καρκίνου από το Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια διαπίστωσαν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να ανακουφίζετε το άγχος και να προστατεύετε τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Το άγχος όχι μόνο βλάπτει την ψυχική σας ευεξία, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αλλοστατικό φορτίο – η «φθορά» του δια βίου στρες στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

«Ως απάντηση σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, το σώμα σας απελευθερώνει μια ορμόνη του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη και, στη συνέχεια, μόλις τελειώσει το στρες, αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να πέφτουν ξανά», δήλωσε ο Justin Xavier Moore, PhD, MPH, επικεφαλής ερευνητής και επιδημιολόγος στο Medical. College of Georgia και Georgia Cancer Center, σε δήλωση. «Ωστόσο, εάν έχετε χρόνιους, συνεχείς ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες που δεν σας επιτρέπουν ποτέ να «κατεβείτε», τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σώμα σας σε βιολογικό επίπεδο».

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Στη μελέτη, ο Moore και η ερευνητική του ομάδα εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 41.000 άτομα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) που συλλέχθηκαν μεταξύ 1988 και 2019. Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει διάφορους βιοδείκτες που υποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας, όπως:

 • δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
 • αρτηριακή πίεση
 • χοληστερόλη
 • αιμοσφαιρίνη A1C (ένα μέτρο κινδύνου για διαβήτη)
 • λευκωματίνη και κρεατινίνη (μέτρα της νεφρικής λειτουργίας)
 • και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (δείκτης φλεγμονής)

Με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές προσδιόρισαν το αλλοστατικό φορτίο των συμμετεχόντων, ή τη «φθορά» που προκαλείται από το χρόνιο στρες. Όσοι έλαβαν βαθμολογία 3 ή υψηλότερη κατηγοριοποιήθηκαν ως υψηλό αλλοστατικό φορτίο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με συμμετέχοντες από τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου για να προσδιορίσουν πόσοι άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο και πότε. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλό φορτίο είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με εκείνους με χαμηλό φορτίο – ακόμη και μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και τα κοινωνικά δημογραφικά στοιχεία.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη φυλή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο αλλοστατικό φορτίο εξακολουθεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου. Για παράδειγμα, μετά τον έλεγχο της ηλικίας, όσοι είχαν υψηλότερο αλλοστατικό φορτίο είχαν 28 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση 21% στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μετά την προσαρμογή για το φύλο, τη φυλή και το επίπεδο εκπαίδευσης. Τελικά, δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ φυλής και θανάτου από καρκίνο.

«Ο λόγος που η φυλή έχει σημασία είναι επειδή υπάρχουν συστημικοί παράγοντες που επηρεάζουν δυσανάλογα τους έγχρωμους», είπε ο Μουρ. «Αλλά ακόμα κι αν απορρίψετε τον αγώνα, η ουσία είναι ότι τα περιβάλλοντα στα οποία ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε, όπου ανταμείβεστε για την περισσότερη εργασία σας και μερικές φορές θεωρείτε αδύναμο για το ότι αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας, ευνοούν το υψηλό άγχος. με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου και αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα».

Διαχειριστείτε το άγχος σας για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Τα ευρήματα της μελέτης είναι επίκαιρα, δεδομένου ότι ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική, με περισσότερους από 600.000 θανάτους πέρυσι. Σχεδόν όλοι έχουν επηρεαστεί (άμεσα ή έμμεσα) από αυτή την καταστροφική ασθένεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε υγιείς τρόπους διαχείρισης του στρες και να αποτρέψετε τη φθορά του χρόνιου στρες από τον όλεθρο στην υγεία σας — και ενδεχομένως στη ζωή σας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), μερικοί εξαιρετικοί τρόποι για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες (και να μειώσετε τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου) περιλαμβάνουν:

 • την κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής,
 • την τακτική άσκηση,
 • τον αρκετό ύπνο,
 • τις τεχνικές βαθιάς αναπνοής,
 • και την εξάσκηση του διαλογισμού επίγνωσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Google: Τάσεις αναζητήσεων για την υγεία και την ευεξία το 2022

Θεραπευτική γιόγκα: Πώς μπορεί να βοηθήσει στη ρουτίνα ευεξίας σας;

Τι είναι η επαγγελματική εξουθένωση και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε;

Αποτελεσματικές στρατηγικές ανακούφισης από το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Λίγοι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν πραγματική χαρά στη χαρά της απώλειας

Ο Barry πρότεινε ότι το JOMO μπορεί να μην είναι μια σταθερή κατάσταση ή να συνδέεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά μάλλον μια στιγμιαία φάση ανάγκης αποσύνδεσης. "Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως "ποια είναι η καλή δόση κοινωνικής αλληλεπίδρασης έναντι της αποδέσμευσης;" Νομίζω ότι αυτό θα διαφέρει για τον καθένα", είπε ο Barry.