Ψυχική Υγεία

Στρες ζωή ορμόνες: Το χρόνιο στρες μειώνει τη διάρκεια ζωής

Στρες ζωή ορμόνες: Το χρόνιο στρες μειώνει τη διάρκεια ζωής

Οι θηλυκοί μπαμπουίνοι με υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες (γλυκοκορτικοειδών) καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Στρες ζωή ορμόνες: Οι θηλυκοί μπαμπουίνοι με υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες (γλυκοκορτικοειδών) καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Ως μέρος μιας από τις μακρύτερες μελέτες άγριων πρωτευόντων στον κόσμο, οι επιστήμονες παρακολουθούν τις κινήσεις περίπου 240 μπαμπουίνων από την ημέρα που γεννιούνται έως το τέλος της ζωής τους. Τα γλυκοκορτικοειδή είναι στεροειδείς ορμόνες (κυρίως η κορτιζόλη) και παράγονται από το φλοιό των επινεφριδίων. Αφυπνίζουν τον εγκέφαλο προκειμένου να αντιδράσει σε ένα ερέθισμα, δίνουν ενέργεια και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως η χρόνια έκθεση του σώματος σε γλυκοκορτικοειδή έχει παρενέργειες.

Με βάση τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι οι θηλυκοί μπαμπουίνοι με τα υψηλότερα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών πεθαίνουν σε νεαρότερη ηλικία. Έδειξαν ότι τα σταθερά υψηλά επίπεδα γλυκοκορτικοειδών θα μπορούσαν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής κατά 5,4 χρόνια, ή περίπου το ένα τέταρτο του προσδόκιμου ζωής των μπαμπουίνων οι οποίοι ζουν περί τα 19 χρόνια. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Science Advances και δείχνουν ότι οι ορμόνες που ρυθμίζουν το στρες μπορούν να είναι ένα δίκοπο σπαθί όταν πρόκειται για την υγεία.

“To στρες είναι απαραίτητο, εάν δεν είχατε μια γρήγορη αντίδραση ορμονών σε στρεσογόνες καταστάσεις δεν θα μπορούσατε να προετοιμάσετε το σώμα σας να αντιδράσει σε πράγματα που είναι επικίνδυνα στο περιβάλλον σας”, λέει ο Fernando Campos, επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης και επίκουρος καθηγητής Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο.. “Από την άλλη όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό να έχει κόστος για την υγεία σας που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν η ανταπόκρισή σας στο άγχος είναι υπερβολική, εάν εκκρίνετε υπερβολική ποσότητα γλυκοκορτικοειδών στη διάρκεια της ζωή σας, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό να είναι παθογόνο και να οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής”.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επικύρωση δεδομένων που εξετάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία των γλυκοκορτικοειδών τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε άγρια ​​είδη. Αν και ο Campos συμβουλεύει προσοχή σχετικά με την προέκταση των στοιχείων στον άνθρωπο, λέει ότι οι μπαμπουίνοι είναι ένα εξαιρετικό ζωικό μοντέλο για τη μελέτη των συνδέσεων μεταξύ των ορμονών του στρες και της διάρκειας ζωής των ανθρώπων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολα tips για φυσική αντιμετώπιση του άγχους

Η Κυκλική Σχέση Σεξ και Άγχους

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

ψυχική υγεία : Όταν δεν έχουμε ομαλή ψυχική υγεία τότε επηρεάζονται πολλοί και διάφοροι τομείς στην ζωή μας . Σε αυτό το άρθρο σας αναλύουμε τους τομείς αυτούς αλλά και τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε ψυχικά.

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

Θάλασσα: Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό;

ΠΟΥ : Η δράση του στην ψυχική υγεία

ΠΟΥ : Αυτή η Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ επιδιώκει να διασφαλίσει την καθολική κάλυψη της υγείας που περιλαμβάνει πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα για ψυχικές συνθήκες.

Τι είναι η αθλητική ψυχολογία και πώς βοηθά στη νίκη

Αθλητική ψυχολογία: Οι μελέτες δείχνουν πως οι αθλητές που εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, απολαμβάνουν περισσότερο το άθλημά τους, έχουν λιγότερες απουσίες από τις προπονήσεις και προσεγγίζουν τον αγώνα ως πρόκληση και όχι ως απειλή. Έχουν μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τον αθλητισμό για περισσότερα χρόνια. Ειδικά, το στοιχείο του να αντιλαμβάνεται ο αθλητής τον αγώνα ως μια ωραία πρόκληση αντί για μια απειλή, είναι που συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης και της σωματικής απόδοσης που τελικά θα τον βοηθήσουν να έχει την υψηλότερη δυνατή επίδοση.

Που οφείλει η θάλασσα τις καταπραϋντικές της δράσεις

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.

Πώς οι τεχνικές χαλάρωσης οφελούν τη συνολική σας υγεία

Τεχνικές χαλάρωσης Άγχους: Όταν αντιμετωπίζετε πολλές ευθύνες και καθήκοντα μέσα στην καθημερινότητά σας, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να μην αποτελούν προτεραιότητα στη ζωή σας. Αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χάνετε τα σημαντικά οφέλη της χαλάρωσης στην υγεία σας, σωματική και ψυχική.