Ψυχική Υγεία

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Ωστόσο, τα δύο τρίτα θα πουν στους φίλους και την οικογένειά τους ότι είναι «καλά», ακόμα κι αν δεν είναι. Μια δημοσκόπηση 2.000 ενηλίκων διαπίστωσε ότι, ως έθνος, συλλογικά λέμε ότι είμαστε «καλά» έως και 213 εκατομμύρια φορές κάθε μέρα – με το 87% να το διακηρύσσει στον αυτόματο πιλότο, χωρίς να σκεφτεί πώς νιώθει πραγματικά.

Και το 34% είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται καλά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Αλλά οι μισοί από αυτούς (51%) πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν θέλουν να ακούσουν για τους αγώνες τους, καθώς μειώνει τη διάθεση. Εάν οι ερωτηθέντες ρωτούνταν πώς είναι η οικογένειά τους κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δείπνου, το 47% θα κρατούσε τη συζήτηση ανάλαφρη, πιστεύοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε βαριά θέματα.

Όμως, η μελέτη, που ανατέθηκε από τον Walkers για να ρίξει φως στα οφέλη του να ανοίγεσαι περισσότερο και να μιλάς, βρήκε ότι περισσότεροι από τους μισούς (52%) αισθάνονται πρόσθετη πίεση για να είναι χαρούμενοι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και προσποιούνται ότι όλα είναι εντάξει. Οι Walkers και η Comic Relief συνεργάστηκαν με τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό παρουσιαστή και τον εκστρατευτή ψυχικής ευημερίας, Roman Kemp, για να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να ανοιχτούν και να μιλήσουν περισσότερο. Προκαλούσαν το έθνος να εγκαταλείψει τη λέξη F*** (καλά) αυτά τα Χριστούγεννα για την υποστήριξη της ψυχικής τους ευεξίας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο μέσος Βρετανός θα δηλώσει ότι είναι «καλά» τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου – παρά τις ανησυχίες για τα χρήματα και τη βαριά τρέχουσα ατζέντα ειδήσεων που αναφέρονται ως τα πράγματα που είναι πιο πιθανό να κάνουν τους ανθρώπους να απογοητεύσουν. Για να ξεκινήσει την εκστρατεία, ο Roman βγήκε στους δρόμους του Λονδίνου για να ρωτήσει το κοινό εάν θα δώσει ποτέ ειλικρινείς απαντήσεις όταν τον ρωτούσαν «πώς είσαι;» και θα συμμετείχε μαζί του για να εγκαταλείψει τη λέξη «F» αυτά τα Χριστούγεννα.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι, επίσης, είναι ένοχοι ότι έδωσαν απαντήσεις στον αυτόματο πιλότο «είμαι καλά» – με τους λόγους να το κάνουν αυτό κυμαίνονται από το «δεν θέλω να υποτιμήσω άλλους ανθρώπους μαζί σου», «μη γνωρίζοντας πώς θα κάνουν οι άνθρωποι αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας» και «να φοβάστε ότι δεν αισθάνεστε άνετα». Η Philippa Pennington, από το Walkers, που έχει δωρίσει 2 εκατομμύρια λίρες στο Comic Relief για προγράμματα ψυχικής ευεξίας, είπε: «Γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλούς και η πίεση να φανούν θετικοί και να προσποιηθούν ότι όλα είναι «καλά», ακόμα κι αν δεν είναι, είναι ιδιαίτερα δυνατό αυτή την εποχή του χρόνου.»

«Το μήνυμα της χριστουγεννιάτικης εκστρατείας μας – ότι μπορεί να σας βοηθήσει να ανοιχτείτε και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας – είναι τόσο σημαντικό και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μιλήσει λίγο περισσότερο αυτή την εορταστική περίοδο». Η έρευνα, που διεξήχθη μέσω του OnePoll, αποκάλυψε επίσης ότι το κύριο εμπόδιο για να δώσεις ανοιχτές και ειλικρινείς απαντήσεις ήταν ότι «είναι πιο εύκολο από το να εξηγήσεις γιατί δεν είσαι καλά» – μαζί με το να μην θέλεις να αναφερθώ σε λεπτομέρειες για το πώς νιώθουν. Και ένας στους τέσσερις (26%) δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να μάθουν πώς είσαι όταν το ρωτούν.

Παρόλα αυτά, σχεδόν οι μισοί (48%) ισχυρίστηκαν ότι θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι να τους πουν πώς αισθάνονται όταν τους ρωτούν πώς είναι. Ο Samir Patel, Διευθύνων Σύμβουλος της Comic Relief, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι το χιούμορ μπορεί να είναι εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε συζητήσεις που μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν, ειδικά για το πώς νιώθουμε πραγματικά. Λοιπόν, αυτά τα Χριστούγεννα, μαζί με τους Walkers, ελπίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το έθνος να μιλήσει περισσότερο και να φροντίσει την ψυχική του ευημερία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Blue Monday 2022: Η πιο μελαγχολική ημέρα ολόκληρου του χρόνου

Χάστε τα κιλά των διακοπών σε λίγες ημέρες

Στα νοσοκομεία των ΗΠΑ η κατάσταση είναι τραγική και αυτές τις γιορτές

Μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων μαγειρεύοντας με τα μικρά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μείωση του πειρασμού της απιστίας στις σχέσεις

Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας απιστίας, η ανάληψη προοπτικής παρακινεί τους ανθρώπους να συμπονούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους και να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον δεσμό με τον εν λόγω σύντροφο, ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα σχέση.

Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση". "Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό - όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού".