Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Χώροι Πρασίνου: Η επόμενη συνταγή σας θα είναι 20 λεπτά φύσης την ημέρα;

Χώροι Πρασίνου: Η επόμενη συνταγή σας θα είναι 20 λεπτά φύσης την ημέρα;

Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι πράσινες συνταγές θα γίνουν κυρίαρχες σε ορισμένες καταστάσεις, ειδικά εκείνες όπως η κατάθλιψη και το άγχος που είναι ανθεκτικά στη φαρμακευτική αγωγή.

Χώροι Πρασίνου: Τι θα γινόταν αν μια βόλτα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο, να βαθμονομήσει εκ νέου την αίσθηση του χρόνου και να αποτρέψει τις ψυχικές παθήσεις; Εάν οι τάσεις της έρευνας είναι αληθινές, μπορεί σύντομα να βρεθείτε να γράφετε συνταγές 20 λεπτών φύσης την ημέρα. Οι αποδείξεις για τα οφέλη για την υγεία από την έκθεση σε χώρους πρασίνου, όπως πάρκα, ανοιχτοί χώροι, κήποι, υπαίθρια γυμναστήρια και μονοπάτια στο δάσος, ήταν κυρίως παρεμβατικές και παρατηρητικές, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την παγκόσμια αναγνώριση ότι αυτές οι εκθέσεις είναι σημαντικές. Στον απόηχο της πανδημίας, η βρετανική κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια λίρες σε προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία που αφορούσαν ειδικά χώρους πρασίνου.

Έκτοτε, έχει δεσμεύσει ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής συνταγογράφησης που συνδέει τους ασθενείς με τη φύση «Συνδέοντας τους εργαζόμενους» που καθορίζουν τις προσωπικές ανάγκες φροντίδας και διευκολύνουν τις παρεμβάσεις που βασίζονται στην κοινότητα και στους εθελοντές. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ομαδικό περπάτημα και εθελοντισμό για βοήθεια σε κοινοτικούς κήπους ή προσπάθειες διατήρησης. Παρόμοια πράσινα προγράμματα μπορούν επίσης να βρεθούν στην Ιαπωνία, όπου το shinrin-yoku (κολύμβηση στο δάσος) υιοθετήθηκε πρόσφατα ως εθνική στρατηγική για την υγεία, καθώς και στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο Δρ Γουίλιαμ Μπερντ «Η αποσύνδεση από τη φύση είναι ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων υγείας που έχουμε σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο William Bird, γενικός ιατρός, πράσινος συνταγογράφος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intelligent Health, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία στοχεύει στην οικοδόμηση υγείας, δραστηριότητας και στις συνδεδεμένες κοινότητες. Ο Bird έλαβε το διάσημο Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) το 2010 για υπηρεσίες στη σωματική δραστηριότητα και την υγεία. «Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να συνδέεται με τη φύση…και δεν έχουμε χάσει αυτό το ένστικτο», εξήγησε.

«Όταν βρισκόμαστε με το τραγούδι των πουλιών και το νερό να ρέει και το πράσινο, τα επίπεδα κορτιζόλης πέφτουν, το κεντρικό μας πνευμονογαστρικό νεύρο βελτιώνεται, η μάχη και η φυγή [απόκριση] εξαφανίζονται και αρχίζουμε να είμαστε πιο δεκτικοί στους άλλους ανθρώπους». Μετατόπιση χρόνου αντίληψης και υγείας Ο Ricardo A. Correia, PhD, βιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία, είπε ότι πίστευε πως ο μηχανισμός για τουλάχιστον μερικά από αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο χρόνος. Σε μια προοπτική που εμφανίστηκε τον Μάρτιο στο People and Nature, ο Correia διερεύνησε πώς οι «υπηρεσίες» που παρέχει η φύση μετατοπίζουν τις αντιλήψεις του χρόνου και, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν τη συνολική ευημερία. «Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν κάποια στοιχεία για τη μετατόπιση σε ορισμένες από τις διαστάσεις που χρησιμοποιούμε για να κατανοήσουμε τον χρόνο σε αστικά και φυσικά περιβάλλοντα», είπε. Ο Correia εξήγησε ότι η ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου διευκολύνει την κατανόηση της αιτίας και του αποτελέσματος, ώστε να μπορούμε να ενεργούμε με τρόπο που επιτρέπει την επιβίωση. «Η αντίληψη του χρόνου στους ανθρώπους είναι πραγματικά πολύπλοκη και πολύπλευρη», είπε. «Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο δεν συνδέεται άμεσα με κανένα αισθητήριο όργανο, αλλά διέρχεται από μια σειρά γνωστικών, συναισθηματικών και σωματικών διεργασιών, οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο».

Ο Correia επεσήμανε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αντίληψη του χρόνου είναι μικρότερη στα αστικά περιβάλλοντα και μεγαλύτερη στα φυσικά. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την προσοχή και την αποκατάσταση της προσοχής. «Όταν ζούμε σε πόλεις, είμαστε εκτεθειμένοι σε παρόμοια απαιτητικά περιβάλλοντα, αυξημένες πιέσεις χρόνου, λιγότερο χρόνο για τον εαυτό μας και για ψυχαγωγικούς σκοπούς», είπε. «Η διαρκώς αυξανόμενη πίεση στις καθημερινές απαιτήσεις συν τις διαδικασίες που χρησιμοποιούμε για να κατανοήσουμε τον χρόνο, ιδιαίτερα την προσοχή, σημαίνει ότι πληρώνουμε ένα γνωστικό κόστος». Ο Correia υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι δυνατή η εκ νέου βαθμονόμηση της αντίληψης του χρόνου, αλλά μόνο με το σπάσιμο του κύκλου της έκθεσης. «Αν είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε γρήγορους τρόπους ζωής, συντονιζόμαστε μαζί τους και παγιδευόμαστε σε έναν ατελείωτο κύκλο». Αυτός ο κύκλος μπορεί να σπάσει, εξήγησε η Correia, αυξάνοντας την έκθεση σε φυσικά περιβάλλοντα. Αυτό οδηγεί σε θετικά συναισθήματα, μια αίσθηση ύπαρξης στο παρόν και μια αυξημένη αίσθηση ενσυνειδητότητας, τα οποία συμβάλλουν στην άμβλυνση των αποτελεσμάτων της σωματικής και ψυχικής υγείας που συνήθως συνδέονται με την έλλειψη χρόνου. Οφέλη εγκεφάλου-ψυχικής υγείας Μέχρι σήμερα, υπάρχει αρκετή έρευνα που διερευνά τις επιπτώσεις της έκθεσης του εγκεφάλου στη φύση.

Για παράδειγμα, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που μεγαλώνουν αποκλειστικά σε αγροτικά περιβάλλοντα έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο και καλύτερη χωρική επεξεργασία από τα παιδιά που μεγαλώνουν αποκλειστικά σε πόλεις. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η παραμονή μιας ώρας στο δάσος οδήγησε σε μείωση της δραστηριότητας της αμυγδαλής στους ενήλικες, ενώ παρέμεινε σταθερή μετά το περπάτημα σε αστικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τις σαλτουγόνες επιδράσεις στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία από μια 10ετή διαχρονική μελέτη σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Ουαλούς ενήλικες που υπογραμμίζουν την αξία της εγγύτητας με πράσινο ή μπλε (π.χ. λίμνες και ποτάμια) χώρους και κοινές καταστάσεις ψυχικής υγείας, με κάθε επιπλέον 360 μέτρα στον πλησιέστερο πράσινο ή μπλε χώρο να σχετίζεται με 10% μεγαλύτερες πιθανότητες άγχους και κατάθλιψης. Ο Bird είπε ότι υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στη στάση μεταξύ των γενικών ιατρών, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει την έννοια της φύσης ως φάρμακο.

Αυτή η αλλαγή μεταξύ των συνομηλίκων του, που τον πείραζαν τη δεκαετία του 1990 για τις συνταγές του για το πράσινο περπάτημα και τη συντήρηση, προμηνύει μια σειρά επικών διαστάσεων που θα μπορούσε να ωφελήσει τους ασθενείς. Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι πράσινες συνταγές θα γίνουν κυρίαρχες σε ορισμένες καταστάσεις, ειδικά εκείνες όπως η κατάθλιψη και το άγχος που είναι ανθεκτικά στη φαρμακευτική αγωγή. Αλλά ο Bird προειδοποιεί ότι οι επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας πρέπει να είναι προσεκτικοί. «Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πραγματική επιστήμη, διαφορετικά θα νομίζουν ότι τους βάζουν ενέχυρο ή τους απολύουν», είπε. “Προσπαθώ να βάλω αληθινά στοιχεία πίσω από αυτό και να εξηγήσω ότι δεν υπάρχει καμία αντένδειξη. Το κύριο πράγμα είναι να ξεκινήσετε από πού βρίσκονται οι ασθενείς, τι αισθάνονται και τι χρειάζονται. Σε μερικούς ανθρώπους απλά δεν αρέσει η φύση”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συχνές επισκέψεις σε χώρους πρασίνου συνδέονται με χαμηλότερη χρήση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Περισσότεροι μπλε χώροι θα μπορούσαν να μετριάσουν την κλιματική κρίση

Η Αθήνα θεωρείται μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με την έλλειψη προσβάσιμου πρασίνου

Τονώστε την ψυχική σας υγεία με μια 20λεπτη βόλτα στην παραλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon