Ψυχική Υγεία

Χωρισμός: Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.

Το να ξεπεράσετε μια σχέση μπορεί να είναι μια προκλητική και συναισθηματική διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία. Ακολουθούν μερικά πρακτικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στο ταξίδι για να προχωρήσετε:

Ξεπεράστε τη σχέση σας

 • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας:
  Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων που έρχονται με έναν χωρισμό. Είναι φυσιολογικό να βιώνεις θλίψη, θυμό, σύγχυση, ακόμη και ανακούφιση. Η αναγνώριση και η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.
 • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας:
  Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας. Δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να θρηνήσετε και να αναλογιστείτε τη σχέση.
 • Καθορίστε τα όρια:
  Αν είναι δυνατόν, βάλτε ξεκάθαρα όρια με τον πρώην σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιορισμό της επαφής, τουλάχιστον προσωρινά, για να αποφευχθεί το άνοιγμα εκ νέου συναισθηματικών πληγών και να επιτραπεί και στα δύο μέρη να επικεντρωθούν στην ατομική τους θεραπεία.
 • Σκεφτείτε τη σχέση:
  Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τη σχέση και τη δυναμική της. Σκεφτείτε τι έχετε μάθει από την εμπειρία, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τις προτιμήσεις σας σε μια σχέση. Αυτός ο αυτοστοχασμός μπορεί να συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα.
 • Βασιστείτε σε συστήματα υποστήριξης:
  Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικούς φίλους και οικογένεια που μπορούν να σας προσφέρουν κατανόηση, ενσυναίσθηση και ακρόαση. Η συζήτηση για τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι θεραπευτική και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε οπτική για την κατάσταση.
 • Εστίαση στην αυτοφροντίδα:
  Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Δώστε προσοχή στη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία με τη διατήρηση μιας υγιούς ρουτίνας, να κοιμάστε αρκετά, να ασκηθείτε και να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και χαλάρωση.
 • Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες:
  Κατανοήστε ότι η θεραπεία είναι μια σταδιακή διαδικασία και θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα. Είναι φυσιολογικό να έχεις στιγμές θλίψης ή νοσταλγίας. Το να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το συναισθηματικό σας ταξίδι μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στη διαδικασία πιο αποτελεσματικά.
 • Δημιουργήστε νέες ρουτίνες:
  Οι χωρισμοί συχνά διαταράσσουν τις καθιερωμένες ρουτίνες. Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για να δημιουργήσετε νέες, θετικές συνήθειες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξερεύνηση νέων χόμπι, την επανασύνδεση με παλιούς φίλους ή τον καθορισμό προσωπικών στόχων για το μέλλον.
 • Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη:
  Εάν η συναισθηματική δυσφορία επιμένει ή γίνεται συντριπτική, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη. Ένας θεραπευτής ή σύμβουλος μπορεί να παρέχει καθοδήγηση, εργαλεία και στρατηγικές αντιμετώπισης για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα ενός χωρισμού.

 • Συγχώρεσε και Άσε πίσω:
  Η συγχώρεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συγχωρείτε τις ενέργειες που οδήγησαν στον χωρισμό, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα για την απαλλαγή από το συναισθηματικό βάρος. Η απελευθέρωση της αγανάκτησης και η εστίαση στη δική σας ανάπτυξη μπορεί να είναι λυτρωτική.
 • Κοίτα μπροστά, όχι πίσω:
  Αντί να μένετε στο παρελθόν, στρέψτε την εστίασή σας στο μέλλον. Θέστε νέους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους και αγκαλιάστε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και θετικές αλλαγές που έρχονται με το τέλος μιας σχέσης.

Θυμηθείτε, η διαδικασία θεραπείας του καθενός είναι μοναδική. Να είστε υπομονετικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας καθώς πλοηγείστε στο μονοπάτι προς τη συναισθηματική ανάκαμψη και την πιθανότητα νέων ξεκινημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να διατηρείτε το σπίτι σας πάντα τακτοποιημένο

Πώς να πεις στον σύντροφό σου ότι θέλεις να χωρίσετε;

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού;

Πώς μπορείτε να τερματίσετε μια σχέση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.