Ψυχική Υγεία

Τραύμα: Οι διαφορετικές εκδοχές του τραύματος

Τραύμα: Οι διαφορετικές εκδοχές του τραύματος

Τραύμα: Οι επιζώντες της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν το επακόλουθο του σύνθετου τραύματος για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τι ακριβώς είναι το τραύμα; Το πρώτο πράγμα που μπορεί να έρχεται στο μυαλό κάποιου ίσως είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός που χαρακτηρίζεται από ακραία βία ή συναίσθημα, όπως μία τρομοκρατική επίθεση, μία φυσική καταστροφή ή ο απροσδόκητος θάνατος ενός μέλους της οικογένειας. Ωστόσο, το τραύμα ισχύει επίσης για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συμβάντων που οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Το τραύμα εκδηλώνεται με πολλές μορφές. Συχνά, το τραύμα δεν περιορίζεται σε ένα μόνο, οξύ συμβάν, αλλά μάλλον είναι ένα αποκορύφωμα παραγόντων και εμπειριών. Μια προσέγγιση που βασίζεται στα τραύματα είναι μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το φάσμα των αντιδράσεων των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακομεταχείριση και κακοποίηση, ακόμη και εμπορία ανθρώπων.

Οι μορφές τραύματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σύνθετο τραύμα έναντι μεμονωμένων περιστατικών: Το σύνθετο τραύμα είναι συνήθως παρατεταμένο τραύμα που εμφανίζεται μεταξύ των ανθρώπων, συχνά ξεκινώντας από την παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Δεδομένου ότι τα γεγονότα συμβαίνουν συχνά κρυφά, το θύμα μπορεί να υποφέρει από φόβο και σιωπή. Τα μεμονωμένα τραυματικά περιστατικά έχουν συνήθως ξεκάθαρη αρχή και τέλος, ενώ το σύνθετο τραύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που δεν αφήνει χρόνο για την αποκατάσταση του θύματος. Συχνά έχει πιο σοβαρές, επίμονες και αθροιστικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αρνητικών μηχανισμών αντιμετώπισης, όπως εθισμοί και αυτοτραυματισμοί, δυσλειτουργία διαπροσωπικών σχέσεων, χρόνια αισθήματα απελπισίας και εξασθενημένη καθημερινή λειτουργία. Μπορεί επίσης να έχει δραματική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία και την ευεξία σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Άμεσο έναντι Έμμεσου: Το τραύμα μπορεί να αντιμετωπιστεί από πρώτο χέρι ή μέσω ανάλογης έκθεσης.

Άτομο έναντι μάζας: Τα ατομικά τραύματα είναι συμβάντα που συμβαίνουν σε ένα άτομο, ενώ τα κοινοτικά, τα ομαδικά ή τα μαζικά τραύματα επηρεάζουν μια ομάδα ανθρώπων, συνήθως κοινότητες με κοινή ταυτότητα και ιστορικό.

Φυσικά προκαλούμενα: Τα φυσικά προκληθέντα τραύματα είναι αναπόφευκτα περιστατικά που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν «πράξεις του Θεού», όπως πυρκαγιές, τυφώνες, επιδημίες, ανεμοστρόβιλους κ.λπ.

Τραύματα που προκαλούνται από τον άνθρωπο: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τυχαίες πράξεις όπως εκτροχιασμό τρένου, τυχαίες βολές ή ατυχήματα αεροπλάνου. Ωστόσο, τα τραύματα που προκαλούνται από τον άνθρωπο μπορούν επίσης να είναι εκ προθέσεως πράξεις ή γεγονότα, όπως πόλεμος, εμπρησμός, βασανιστήρια, τρομοκρατία και σεξουαλική επίθεση. Λόγω της σκόπιμης φύσης, αυτά τα τραύματα είναι συχνά πιο δύσκολο για τους επιζώντες να τα επεξεργαστούν. Μπορεί να δυσκολευτούν να κατανοήσουν τα κίνητρα των δραστών και την τυχαία ή υπολογιζόμενη φύση της πράξης.

Αναπτυξιακό τραύμα: Ένα τραύμα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σταδίου στην παιδική ηλικία που συχνά θα επηρεάσει αρνητικά το παιδί κατά τη διάρκεια της ζωής. Για παράδειγμα, οι ανεπιθύμητες εμπειρίες στην παιδική ηλικία, όπως η βία στο σπίτι ή η κακοποίηση, αυξάνουν την πιθανότητα επανειλημμένης έκθεσης σε τραύματα αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της διάπραξης βίας.

Ιστορικό τραύμα: Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον υπολειπόμενο αντίκτυπο του Ολοκαυτώματος στα παιδιά των επιζώντων, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται τώρα για να εξετάσει τις σωρευτικές προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις του τραύματος που βιώνουν ομάδες από γενιά σε γενιά. Για παράδειγμα, η έκθεση σε μακροχρόνιο μαζικό τραύμα μέσω της δουλείας, του πολέμου και της αποικιοκρατίας, μπορεί να επηρεάσει τους πληθυσμούς αρκετές γενιές μετά την εμφάνιση του αρχικού τραύματος.

Αναδρομικότητα: Αυτό συμβαίνει όταν ένα θύμα βιώνει κάτι που ενεργοποιεί τη μνήμη του τραυματικού συμβάντος ή το κάνει να αισθάνεται σαν να βιώνει ξανά ένα τραύμα. Μπορεί συχνά να είναι μια αισθητηριακή υπενθύμιση. Για παράδειγμα, μια φυσική εξέταση από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι trigger γεγονός για θύματα σωματεμπορίας.

Το τραύμα είναι υποκειμενικό. Διαφορετικοί τύποι τραύματος μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους διαφορετικά και διαφορετικοί άνθρωποι αποκρίνονται στο ίδιο συμβάν διαφορετικά. Ένα συμβάν που είναι τραυματικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι για άλλο. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πώς το τραύμα επηρεάζει ένα άτομο. Αυτές περιλαμβάνουν τη φύση του συμβάντος, το ποσό και τη διάρκεια της έκθεσης σε τραύματα, το ιστορικό ζωής, τους κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες, το δίκτυο υποστήριξης (δηλαδή την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα) και την πρόσβαση στη θεραπεία. Επιπλέον, οι επιζώντες του τραύματος συχνά δεν αναγνωρίζουν πώς τους έχει επηρεάσει. Κάποιοι μπορεί να έχουν προσωρινές αντιδράσεις, ενώ άλλοι έχουν πιο μακροπρόθεσμες αντιδράσεις. Γενικά, οι αρχικές ή βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις κατηγοριοποιούνται από συναισθήματα εξάντλησης, σύγχυσης, θλίψης, άγχους, διέγερσης, μούδιασμα, αποσύνδεσης, σύγχυσης, σωματικής διέγερσης, και άλλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα θετικά των αρνητικών συναισθημάτων

Εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας

Πώς να εξαλείψουμε το στρες μεσα στο ίδιο μας το σπίτι - Πράγματα που ίσως το πυροδοτούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 σημάδια για να αναγνωρίσεις του τοξικούς ανθρώπους γύρω σου

Τοξικοί Άνθρωποι: Πρόκειται για ανθρώπους που εκδηλώνουν την τάση να δυσαρεστούν και να απογοητεύουν με τη συμπεριφορά τους, τους άλλους, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν μέσα σε σχέσεις και να προκαλούν συναισθηματική ή ψυχολογική φθορά σε όσους τους έχουν στη ζωή τους.

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.