Ψυχική Υγεία

Τοπικό σύνδρομο πόνου : Έτσι επηρεάζει την ψυχική υγεία

Τοπικό σύνδρομο πόνου : Έτσι επηρεάζει την ψυχική υγεία

Τοπικό σύνδρομο πόνου :Το κύριο σύμπτωμα του σύνθετου τοπικού συνδρόμου πόνου (CRPS) είναι ο πόνος, ο οποίος μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρός, συνεχής και εξουθενωτικός.

Ο πόνος του CRPS συνήθως προκαλείται από τραυματισμό. Αλλά ο πόνος είναι πολύ πιο έντονος και μακροχρόνιος από ό, τι θα περίμενε κανείς κανονικά. Ο πόνος μπορεί να μοιάζει με ένα μείγμα καύσης, μαχαιρώματος ή τσιμπήματος. Μπορεί επίσης να υπάρχει μυρμήγκιασμα και μούδιασμα.
Μπορεί να έχετε περιόδους πόνου που διαρκούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες, που ονομάζονται εξάρσεις, όπου ο πόνος επιδεινώνεται.
Το άγχος οδηγεί σε εξάρσεις

 • Το άγχος ιδιαίτερα μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις, γι ‘αυτό οι τεχνικές χαλάρωσης και η εκπαίδευση στο μυαλό μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας του CRPS .
 • Εάν έχετε CRPS, το δέρμα σας στην πληγείσα περιοχή μπορεί να γίνει πολύ ευαίσθητο.
 • Ακόμα και το παραμικρό άγγιγμα, χτύπημα ή αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.

Μπορεί να ακούσετε αυτό να περιγράφεται με τους ακόλουθους ιατρικούς όρους:

 • υπεραλγησία – αίσθημα πόνου από πίεση ή θερμοκρασία που κανονικά δεν θα ήταν οδυνηρό
 • αλλοδυνία – πόνος από ένα πολύ ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο του προσβεβλημένου δέρματος
Άλλα συμπτώματα

 • περίεργες αισθήσεις στο προσβεβλημένο άκρο – μπορεί να αισθάνεστε σαν να μην ανήκει στο υπόλοιπο σώμα σας ή μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερο ή μικρότερο από το αντίθετο άθικτο άκρο
 • εναλλασσόμενες αλλαγές στο δέρμα σας – μερικές φορές το δέρμα σας στο προσβεβλημένο άκρο μπορεί να είναι ζεστό, κόκκινο και ξηρό, ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι κρύο, μπλε και ιδρωμένο
 • αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια – τα μαλλιά και τα νύχια σας στο προσβεβλημένο άκρο μπορεί να αναπτυχθούν ασυνήθιστα αργά ή γρήγορα και τα νύχια σας να γίνουν εύθραυστα ή αυλακωτά
 • δυσκαμψία των αρθρώσεων και οίδημα στο προσβεβλημένο άκρο (οίδημα)
 • τρόμος και μυϊκοί σπασμοί (δυστονία)
 • δυσκολία μετακίνησης του προσβεβλημένου μέρους του σώματος
 • δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία)
 • μικρά κομμάτια εύθραυστων οστών (οστεοπόρωση) στο προσβεβλημένο άκρο – αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάγματα.

Πολύ σπάνια, το CRPS μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω σωματικές επιπλοκές, όπως:

 • λοιμώξεις του δέρματος και ανοιχτές πληγές (έλκη)
 • μυϊκή ατροφία, όπου οι μύες αρχίζουν να χάνουν
 • μυϊκές συσπάσεις, όπου οι μύες συντομεύονται και χάνουν το φυσιολογικό εύρος κίνησης

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συνέπειες του χρόνιου στρες στην υγεία

Ο διαλογισμός αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα

Tips να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.

Ο φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αξιοσημείωτο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής άγχους μεταξύ των γρηγορότερων γυναικών σκιέρ, έναντι των πιο αργών σκιέρ, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Μια ματιά στον κόσμο της φοβίας

Φοβία: Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας αυτό το παιδί, να δημιουργεί υποχονδρίαση έτσι ώστε να λαμβάνει την προσοχή, την φροντίδα, την αγάπη (έστω και κατ' αυτό τον τρόπο) από τους συγγενείς, τους φίλους ή τους συντρόφους.