Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Πώς να διαχειριστώ το άγχος στην πολυάσχολη ζωή μου;

Ψυχική υγεία: Πώς να διαχειριστώ το άγχος στην πολυάσχολη ζωή μου;

Ψυχική υγεία: Εάν έχετε προβλέψιμες ρουτίνες και ελαχιστοποιείτε καθημερινά τους περισπασμούς, μπορείτε να κάνετε τις μέρες σας λίγο λιγότερο αγχωτικές και ίσως λίγο πιο απολαυστικές.

Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε πρακτικές διαχειρίσης του άγχους, ακόμη και όταν είσαι πολύ απασχολημένοι/ες. ή μήπως καλύτερα να πούμε ειδικά τότε;

Όταν είμαστε εντός πολλών διαδικασιών και παρασυρόμαστε από πολλές απαιτήσεις, η ορμόνη του στρες ανεβαίνει ψηλά. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται κορτιζόλη και παράγεται από δομές σε σχήμα πυραμίδας πάνω από τα νεφρά (επινεφρίδια).

Η κορτιζόλη μπορεί να καταστείλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οπότε είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε, εάν έχετε έντονο στρες ή βιώνετε χρόνιο άγχος. Η κορτιζόλη μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και ακόμη να επηρεάσει ορισμένες από τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις διαδικασίες μνήμης και μάθησης.

 

Για να αποφύγετε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, αναζητήστε τρόπους για να διατηρήσετε το άγχος – και την κορτιζόλη – σε υγιή επίπεδα. Ακολουθούν δύο πρακτικές που μπορεί να εξετάσετε στην προσπάθειά σας να διαχειριστείτε το άγχος σας:

  • Φτιάξτε ρουτίνες ή αλλιώς αγγλιστί rituals (τελετουργικά)

Αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα σταθερό μοτίβο, εντός ρεαλιστικών πλαισιών, στην ημέρα σας. Για παράδειγμα, το βράδυ, μπορείτε να προγραμματίσετε για την επόμενη μέρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το μεσημεριανό σας και να επιλέξετε τα αυριανά ρούχα σας από την προηγούμενη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα τρέχετε το πρωί προσπαθώντας να βρείτε αυτό που χρειάζεστε. Στόχος είναι να δομήσετε καθημερινές συνήθειες, οι οποίες θα σας χαρίσουν χρόνο και άνεση, καθώς θα έχετε λιγότερα να σκεφτείτε το επόμενο πρωί.

  • Ελαχιστοποιήστε τις αποφάσεις

Η απόφαση συχνά δημιουργεί άγχος και απορροφά ενέργεια. Είναι εύκολο να κατακλύζεστε από πληθώρα αποφάσεων που πρέπει να πάρετε στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, στο παρελθόν, θα μπορούσατε να πάτε στο σουπερ μάρκετ ή το φαρμακείο και να αγοράσετε μια οδοντόβουρτσα. Τώρα, για αυτήν την απλή αγορά, πολλοί από εμάς βρίσκουμε εαυτούς χαμένους μέσα στην πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν εκεί έξω και του διαφημιστικού υλικού που τις προωθούν.

Συνεπώς, προσπαθήστε να περιορίσετε το πόσες αποφάσεις πρέπει να πάρετε καθημερινά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό περιορίζοντας τον αριθμό των επιλογών σας. Για παράδειγμα, μην υπερφορτώνετε το μυαλό σας με σκέψεις για μικρά πράγματα, αλλά εξοικονομήστε την ενέργειά σας για τις μεγάλες αποφάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαχείριση άγχους: Από που να αρχίσετε

Μίνι στρατηγική για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Πώς να ενισχύσετε την ανθεκτικότητα σας στο άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

Ψυχική διαταραχή: Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με μια ψυχική διαταραχή, να θυμάστε ότι η αναζήτηση θεραπείας είναι ένα γενναίο και σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση.

Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Άσκηση βελτίωση: Ο κόσμος έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικός, η ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς δεν μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε και να πάρουμε μια ανάσα, και να προσθέσουμε σε αυτό το αμέτρητο άγχος όλο αυτό έχει σωρευτική επίδραση στην υγεία σας.