Ψυχική Υγεία

Τοξική σχέση: Θεωρείτε ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση που σας απογοητεύει;

Τοξική σχέση: Θεωρείτε ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση που σας απογοητεύει;

Τοξική σχέση: Μια σχέση on-and-off, η οποία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, είναι ένας τύπος σχέσης όπου δύο άτομα χωρίζουν και ξαναβρίσκονται μαζί επανειλημμένα.

Μια σχέση on-and-off, η οποία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, είναι ένας τύπος σχέσης όπου δύο άτομα χωρίζουν και ξαναβρίσκονται μαζί επανειλημμένα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή μήνες για να επανενωθούν. Αλλά αυτές οι κυκλικές σχέσεις είναι αρνητικές και μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι σε μια τέτοια σχέση μπορεί να βιώσουν όλα τα πράγματα αρνητικά. Από τη συναισθηματική κούραση μέχρι την απογοήτευση και την απογοήτευση, δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε μια σχέση που συνεχίζει και κλείνει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί μια σχέση on-and-off είναι τοξική.

Τι είναι μια σχέση on-and-off;

Μια σχέση συνεχόμενης και απροσδόκητης χαρακτηρίζεται από το ότι ένα ζευγάρι χωρίζει και στη συνέχεια έρχεται ξανά μαζί επειδή λαχταρά την ασφάλεια της οικειότητας και της οικειότητας. Όταν επιστρέφουν ξανά, συνειδητοποιούν γιατί χώρισαν εξαρχής και χωρίζουν ξανά. Αυτό γίνεται ένας κύκλος από τον οποίο πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να ξεφύγουν. Αν και υπάρχει ενθουσιασμός και προβλεψιμότητα σε αυτό το ασταθές μοτίβο σχέσεων, είναι βαθιά οδυνηρό και τοξικό.

Ποια είναι τα σημάδια μιας σχέσης on-and-off;

Για να ξέρετε εάν είστε σε μια συνεχόμενη σχέση, δείτε μερικά σημάδια:

  • Εσείς και ο σύντροφός σας το λέτε ότι τα παρατάτε, αλλά ποτέ μην μείνετε εντελώς μακριά και σε λίγους μήνες επανορθώστε και επανέλθετε μαζί, μόνο για να οδηγήσει σε επανάληψη των προηγούμενων προβλημάτων στη σχέση που θα οδηγήσουν ξανά σε χωρισμό.
  • Τα ζευγάρια σε τέτοιες ανθυγιεινές σχέσεις είναι τις περισσότερες φορές στα άκρα. Είναι ευαίσθητα στα σχόλια και τις πράξεις του άλλου και βιώνουν ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση, ειδικά όταν είναι μαζί.
  • Τα ζευγάρια βιώνουν υπερβολική δυσπιστία μεταξύ τους.
  • Ανθυγιεινά πρότυπα επικοινωνίας.

Γιατί μια σχέση on-and-off είναι τοξική;

Τα άτομα που βρίσκονται σε μια συνεχόμενη σχέση είναι πιο πιθανό να αναφέρουν αρνητικά για τη σχέση τους, όπως αβεβαιότητα και προβλήματα επικοινωνίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Personal Relationships. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τέτοια ζευγάρια είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν θετικά στοιχεία όπως η αγάπη και η κατανόηση από τον εραστή τους. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους μια σχέση on-and-off μπορεί να είναι τοξική.

1. Αυξημένη αυτο-αμφιβολία

Τέτοιες κυκλικές σχέσεις είναι αρνητικές και μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική σας υγεία. Η αστάθεια στην πιο οικεία σχέση σας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αμφιβολία για τον εαυτό σας και έντονες συναισθηματικές εκρήξεις που είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία.

2. Συναισθηματική κόπωση

Τα ζευγάρια σε σχέσεις που έρχονται και κλείνουν βιώνουν έντονη αμφιβολία, συναισθηματική κόπωση, αστάθεια, απογοήτευση, θυμό και απογοήτευση, λέει ο ειδικός. Είναι απαραίτητο τα ζευγάρια να συμμετάσχουν σε ανοιχτό διάλογο για να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ανθεκτική και ικανοποιητική σχέση.

3. Βίαιες μάχες

Οι τσακωμοί μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε μια συνεχή σχέση μπορεί συχνά να γίνουν καταχρηστικές αλλά και βίαιες. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τον εντοπισμό και την αποφυγή ακραίων μοτίβων.

4. Βαθιά ανασφάλεια

Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι παλεύουν με ζητήματα δέσμευσης, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ανεπίλυτων προηγούμενων συγκρούσεων σε στενές σχέσεις. Η αποφυγή δέσμευσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα βαθιάς ανασφάλειας μεταξύ των συντρόφων.

5. Οδυνηρό

Οι σχέσεις on-and-off είναι ασταθείς και οδυνηρές για όσους το βιώνουν. Μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση τρόμου στους συντρόφους για οποιαδήποτε άλλη μελλοντική σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 tips για να σταματήσετε να "καταδιώκετε" τον πρώην σας

Η σκοτεινή πλευρά της ζήλιας: Όταν η αγάπη γίνεται τοξική

Διώξτε τους τοξικούς ανθρώπους ακόμα κι αν είναι μέλη της οικογένειας

9 σημάδια ότι είστε σε μια υγιή σχέση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.