Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Το 94% των Ψυχολόγων φοβάται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία

Το 94% των Ψυχολόγων φοβάται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία

Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην προετοιμασία της κοινότητας για μελλοντικές προκλήσεις, ενισχύοντας τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η εναρκτήρια έκθεση Thinking Futures από την Australian Psychological Society παρέχει μια αποτύπωση της ψυχολογικής υγείας, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας των Αυστραλών. Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που προκύπτουν στον απόηχο μιας περιβαλλοντικής καταστροφής. Κατά την αξιολόγηση της ψυχολογικής ευημερίας όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2019-20, 12-18 μήνες αργότερα, οι ερευνητές βρήκαν «εξαιρετικά υψηλά» ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, στρες και PTSD.

Ξεχωριστή έρευνα δείχνει ότι όσοι έχασαν σπίτια ή επιχειρήσεις στις πλημμύρες του 2017 είχαν 6,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης. Και δεδομένα πολλών δεκαετιών που συλλέχθηκαν γύρω από την ψυχική υγεία των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από ξηρασίες στο Murray-Darling Basin διαπίστωσαν ότι ένας επιπλέον μήνας ακραίας ξηρασίας τους προηγούμενους 12 μήνες συσχετίστηκε έντονα με αύξηση 32% στα μηνιαία ποσοστά αυτοκτονιών.

Στατιστικά όπως αυτό, δυστυχώς, πιθανότατα θα γίνουν πιο κοινά καθώς αυξάνονται οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα στην Αυστραλία. Ενώ πολλές ομάδες υπεράσπισης εργάζονται για λύσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και κοινότητας για να αποτρέψουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εξακολουθεί να είναι υψίστης σημασίας να εξοπλίσουμε τις κοινότητές μας με τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές.

«Δεν μπορούμε να θάβουμε τα κεφάλια μας στην άμμο και να προσποιούμαστε ότι η κλιματική αλλαγή δεν συμβαίνει», λέει η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ψυχολογικής Εταιρείας (APS), Δρ Κατριόνα Ντέιβις-ΜακΚέιμπ. “Είναι ήδη εδώ. Πολλές κοινότητες έχουν καταστραφεί από τις επιπτώσεις του. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην προετοιμασία της κοινότητάς μας για μελλοντικές προκλήσεις, ενισχύοντας τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας.”

Παρουσίαση της έκθεσης Thinking Futures

Η εναρκτήρια έκθεση Thinking Futures της APS, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευσή της να ενσωματώσει περισσότερη γνώση και ανθεκτικότητα στους καθημερινούς Αυστραλούς, για να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για ένα μέλλον στο οποίο το κλίμα μας φαίνεται και αισθάνεται πολύ διαφορετικό.

Βασιζόμενος σε ποσοτικά δημόσια και ακαδημαϊκά δεδομένα, καθώς και σε εις βάθος συνεντεύξεις με 1.000 μέλη της APS και 2.000 μέλη της κοινότητας, η APS έχει δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για τη μέτρηση δεδομένων από έτος σε έτος για να βοηθήσει στην καθοδήγηση του έργου των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, της κυβέρνησης και της κοινότητας.

«Βλέπουμε αυτό ως ένα απίστευτα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός τομέα ψυχολογίας που ταιριάζει στο μέλλον», λέει ο Δρ Davis-McCabe. «Ενώ αυτή η πρώτη έκθεση εστιάζει στη διασταύρωση μεταξύ ψυχικής υγείας και κλιματικής αλλαγής, κάναμε επίσης έναν ευρύτερο έλεγχο της ψυχολογικής υγείας των Αυστραλών και των συναισθημάτων τους προς τον τομέα της ψυχολογίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζουν οι πυρκαγιές την ψυχική μας υγεία;

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για αυξανόμενη απειλή από τον καύσωνα

Κικίλιας: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα θα δώσουμε μάχη

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Ζωή Δεμέστιχα: Επισημάνσεις των ειδικών για την αφρικανική σκόνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Close Icon