Ψυχική Υγεία

Θάρρος: Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Οι παρακάτω προτάσεις είναι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον φόβο σας πριν και κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών που απαιτούν συναισθηματικό θάρρος, ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να αναλάβετε δράση. Αν και χρησιμοποιώ συγκεκριμένα παραδείγματα σε καθεμία, μπορείτε να εφαρμόσετε καθεμία από αυτές τις αρχές στις περισσότερες περιπτώσεις.

6 Τρόποι που θα ενισχύσουν το θάρρος σας

1. Μην το σκέφτεστε υπερβολικά: Ανησυχείτε να ρωτήσετε κάποιον στον κοινωνικό σας κύκλο; Ίσως είναι φυσικό να αποφύγετε καταστάσεις που έχουν τη δυνατότητα απόρριψης, αλλά όσο περισσότερο σκέφτεστε αν πρέπει, τόσο πιο τρομακτική γίνεται η ιδέα. Το συναισθηματικό μας θάρρος είναι επιρρεπές σε διαρροές, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο λιγότερο θα έχετε. Επομένως, μόλις αποφασίσετε να ζητήσετε από κάποιον ή να κάνετε οτιδήποτε απαιτεί συναισθηματικό θάρρος, μην περιμένετε, ενεργήστε.

2. Εστιάστε στην εφαρμογή και όχι στην ίδια την πράξη. Ανησυχείτε μήπως αναφέρετε ένα παράπονο στον σύζυγο ή σε μέλος της οικογένειάς σας; Μάθετε τι θέλετε να πείτε εκ των προτέρων και στη συνέχεια επικεντρωθείτε στο να πείτε «πρέπει να μιλήσουμε» αντί να ανησυχείτε για το πώς θα πάει η συζήτηση. Σε αυτό, καθώς και σε πολλά άλλα σενάρια, το να “μπείτε” στην κατάσταση είναι η μισή μάχη, οπότε το να σπρώξετε τον εαυτό σας, απομακρύνει αυτήν την πίεση και σας κάνει εξαιρετικά πιθανό να έχετε την πραγματική συνομιλία.

3. Δεσμευτείτε εκ των προτέρων. Φοβάστε να πάτε στο γυμναστήριο επειδή δεν είστε σε φόρμα; Κλείστε ένα ραντεβού με έναν προπονητή, καθώς είναι πολύ πιο πιθανό να πάτε όταν σας περιμένει ένα πραγματικό άτομο. Ανησυχείτε να πάτε στην πρώτη σας συνάντηση δώδεκα βημάτων; Πείτε στους άλλους πότε και πού σκοπεύετε να παρευρεθείτε. Το να δεσμευτείτε εκ των προτέρων ή να εκφράσετε προθέσεις σε αγαπημένα σας πρόσωπα θα σας κάνει να νιώσετε πιο πιθανό να συνεχίσετε και η δήλωση θα τονώσει επίσης την αποφασιστικότητα και το θάρρος σας.

4. Κάντε το με έναν φίλο: Το κοινωνικό άγχος σας κάνει να νιώθετε άβολα σχετικά με την εγγραφή σας σε ένα μάθημα ή τη συμμετοχή σας σε μια ομάδα συναντήσεων; Επιστρατεύστε έναν φίλο για να το κάνει μαζί σας. Η αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο είναι ένας δοκιμασμένος και αληθινός τρόπος διαχείρισης του φόβου και του άγχους, γι’ αυτό οι άνθρωποι που περιμένουν συνεντεύξεις για δουλειά συχνά ξεκινούν συζητήσεις στην αίθουσα αναμονής.

5. Σκεφτείτε πόσο καλά θα νιώσετε μετά. Ανησυχείτε μήπως ζητήσετε αύξηση ή προαγωγή; Όταν κάτι μας τρομάζει και το αντιμετωπίζουμε, τείνουμε να νιώθουμε μια ορμή αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας, ενδυνάμωσης, κινήτρων και αποφασιστικότητας αμέσως μετά. Σκεφτείτε πόσο υπέροχα θα νιώθετε για τον εαυτό σας αφού κάνετε αυτό το άλμα πίστης, αφού ενεργήσετε παρά το φόβο σας. Αυτό το είδος σκέψης θα βοηθήσει επίσης να μειώσει κάποια από την απροθυμία σας και θα αυξήσει την αποφασιστικότητά σας.

6. Σκεφτείτε τις πόρτες που θα άνοιγαν. Φοβάστε να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε ψυχολογική βοήθεια; Το να πάτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή σε μια ομάδα υποστήριξης είναι ένα μεγάλο βήμα και είναι τρομακτικό για πολλούς ανθρώπους. Σκεφτείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους η ζωή σας θα μπορούσε να είναι διαφορετική αν μπορούσατε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τα προβλήματά σας και χρησιμοποιήστε το κύμα κινήτρων που σας δίνει για να κάνετε το απαραίτητο βήμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για ποιους λόγους αλλάζει η διάθεσή μας;

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών [Μελέτη]

Πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα για να περιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο τυφώνας Ίαν προκαλεί "συναισθηματικό τραύμα" πέρα από τη φυσική καταστροφή, λέει γιατρός

Αυτές οι τσάντες θα πρέπει να περιέχουν ταυτότητα, χρήματα, φορτιστές, ένα ζευγάρι στεγνά ρούχα, σνακ και λίγο νερό, είπε. "Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι πάντα - πρώτα απ' όλα - να ακούτε τις προειδοποιήσεις των τοπικών αρχών", είπε.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ που συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος οδηγεί σε υπερβολική διάγνωση και συνταγογράφηση

"Ένας ικανός, εξειδικευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει την εμπειρία να ξεχωρίσει ποια είναι μια ψυχολογική δυσκολία που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ψυχοθεραπεία, πού είναι η φαρμακευτική αγωγή ένα λογικό μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας και πότε δεν είναι", δήλωσε στο Fox News.

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

Οικογένεια: Μπορείτε να περάσετε ώρες με την οικογένειά σας, αλλά το πώς περνάτε αυτόν τον χρόνο είναι αυτό που έχει σημασία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.