Ψυχική Υγεία

Θάλασσα: Που οφείλει η θάλασσα τις ηρεμιστικές και χαλαρωτικές της δράσεις [vid]

Θάλασσα: Που οφείλει η θάλασσα τις ηρεμιστικές και χαλαρωτικές της δράσεις [vid]

Θάλασσα: Aποδεικνύεται ότι η θάλασσα λειτουργεί επίσης λίγο και ως εικονικό φάρμακο. «Συνήθως σκεφτόμαστε την παραλία ως ειρηνική και χαλαρωτική», λέει ο Shuster. «Περιμένουμε όταν πάμε στην παραλία ότι θα χαλαρώσουμε». Οπότε αυτό πιθανώς μας προδιαθέτει.

Όσον αφορά το γιατί, ακριβώς, η παραλία σας κάνει να νιώθετε Ζεν, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, λέει ο Richard Shuster, PsyD, κλινικός ψυχολόγος και οικοδεσπότης του podcast The Daily Helping.

«Το μπλε χρώμα έχει διαπιστωθεί ότι για τους περισσότερους ανθρώπους σχετίζεται με αισθήματα ηρεμίας και ειρήνης», λέει ο Shuster. «Το να κοιτάζουμε τον ωκεανό στην πραγματικότητα αλλάζει τη συχνότητα των εγκεφαλικών μας κυμάτων και μας βάζει σε μια ήπια κατάσταση διαλογισμού». Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Association for the Advancement of Science διαπίστωσε ακόμη ότι το μπλε σχετίζεται με την ώθηση της δημιουργικότητας.

Επιπλέον, ο ήχος των κυμάτων «κάπως απο-διεγείρει τον εγκέφαλό μας», λέει ο Shuster. Οι ήχοι της θάλασσας σε συνδυασμό με το μπλε οπτικό τοπίο – ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο είναι «υπεύθυνο για την χαλάρωση», λέει η Sally Nazari, PsyD, ιδιοκτήτρια των Chrysalis Psychological Services.

Η μυρωδιά του ωκεάνιου αέρα συμβάλλει στην ηρεμισμένη αυτή κατάσταση, η οποία μπορεί να έχει σχέση με τα αρνητικά ιόντα στον αέρα που αναπνέετε. Αυτά τα άτομα οξυγόνου έχουν ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο και εμφανίζονται σε μέρη όπως οι καταρράκτες και ο ωκεανός, λέει ο Shuster. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής Συμπληρωματικής Ιατρικής υποδεικνύει ότι η θεραπεία με αρνητικά ιόντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Τέλος, η απλή και “φυσική αίσθηση του να βάζεις τα πόδια σου σε ζεστή άμμο κάνει τους ανθρώπους να χαλαρώνουν”, λέει ο Shuster.

Αλλά αποδεικνύεται ότι η θάλασσα λειτουργεί επίσης λίγο ως εικονικό φάρμακο. «Συνήθως σκεφτόμαστε την παραλία ως ειρηνική και χαλαρωτική», λέει ο Shuster. «Περιμένουμε όταν πάμε στην παραλία ότι θα χαλαρώσουμε». Οπότε αυτό πιθανώς μας προδιαθέτει.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η θάλασσα ενισχύει την υγεία

Πώς μια βουτιά στη θάλασσα οφελεί το δέρμα

Η θάλασσα ως ψυχοθεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Λίγοι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν πραγματική χαρά στη χαρά της απώλειας

Ο Barry πρότεινε ότι το JOMO μπορεί να μην είναι μια σταθερή κατάσταση ή να συνδέεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά μάλλον μια στιγμιαία φάση ανάγκης αποσύνδεσης. "Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως "ποια είναι η καλή δόση κοινωνικής αλληλεπίδρασης έναντι της αποδέσμευσης;" Νομίζω ότι αυτό θα διαφέρει για τον καθένα", είπε ο Barry.