Ψυχική Υγεία

Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Μάζα μαλλιών μεγέθους κούπας αφαιρέθηκε από ασθενή με το σπάνιο σύνδρομο

Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Μάζα μαλλιών μεγέθους κούπας αφαιρέθηκε από ασθενή με το σπάνιο σύνδρομο

"Αν δεν την είχαμε αφαιρέσει, το κορίτσι θα είχε πόνους και θα έχανε σταδιακά βάρος. Στην ακραία περίπτωση, θα μπορούσε να βλάψει το τοίχωμα του στομάχου και να το διατρήσει", δήλωσε ο Peteja στο AFP. Πρόσθεσε ότι το κορίτσι, που τώρα είναι καλά, θα υποβληθεί σε ψυχιατρική και ψυχολογική θεραπεία.

Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Ένα Τσεχικό νοσοκομείο δήλωσε ότι οι χειρουργοί του αφαίρεσαν μια μάζα μαλλιών στο μέγεθος μιας κούπας μπύρας από το στομάχι ενός κοριτσιού που πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή κατά την οποία η ασθενής τρώει μαλλιά. Η 11χρονη πάσχει από το σύνδρομο Ραπουνζέλ, μια πάθηση που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1968 και για την οποία έχουν καταγραφεί μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις παγκοσμίως. Πήρε το όνομά της από ένα κορίτσι με πολύ μακριά μαλλιά από ένα παραμύθι των αδελφών Γκριμ, το οποίο είχε εμπνεύσει το 2010 την υπερπαραγωγή της Disney “Tangled” (Μπλεγμένα). “Η ασθένεια συνδέεται με τη λεγόμενη τριχοτιλλομανία και την τριχοφαγία, δηλαδή το τράβηγμα και την κατάποση των μαλλιών”, δήλωσε ο Μάτους Πετέγια, επικεφαλής χειρουργός στο νοσοκομείο Silesian στην πόλη Οπάβα της ανατολικής Τσεχίας.

Είπε ότι το σύνδρομο προσβάλλει κυρίως κορίτσια από την παιδική ηλικία έως την ωριμότητα. Η τούφα σε σχήμα κυλίνδρου που είχε μήκος 20 εκατοστά και διάμετρο 8 εκατοστά ήταν πολύ μεγάλη για να αφαιρεθεί μέσω του στόματος του κοριτσιού. Ως εκ τούτου, οι γιατροί αναγκάστηκαν να την αφαιρέσουν με χειρουργική επέμβαση. “Αν δεν την είχαμε αφαιρέσει, το κορίτσι θα είχε πόνους και θα έχανε σταδιακά βάρος. Στην ακραία περίπτωση, θα μπορούσε να βλάψει το τοίχωμα του στομάχου και να το διατρήσει”, δήλωσε ο Peteja στο AFP. Πρόσθεσε ότι το κορίτσι, που τώρα είναι καλά, θα υποβληθεί σε ψυχιατρική και ψυχολογική θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Amy Schumer αποκαλύπτει ότι παλεύει με μια διαταραχή που ονομάζεται τριχοτιλλομανία: Τι είναι αυτό;

Τριχοτιλλομανία: Μήπως τραβάτε τα μαλλιά σας;

Μπορεί το στρες να προκαλέσει τριχόπτωση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.