Ψυχική Υγεία

Συναισθήτα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήτα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Αυτό που μας δίδαξε ο Δαρβίνος για τα συναισθήματα είναι ακόμα πολύ πριν. Το εκτενές έργο του έχει υποστηρίξει πολλούς από τους σημερινούς επιστημονικούς τομείς. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι είναι ότι εμφανίστηκε ως ο πρώτος πειραματικός “ψυχολόγος” στην ιστορία.

Έτσι, η συνεισφορά που έκανε με το The Expression of Emotions in Man and Animals, που δημοσιεύθηκε το 1872, συνεχίζει να είναι έργο μεγάλου ενδιαφέροντος. Ήταν η πρώτη φορά που διατυπώθηκε η ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι (και ακόμη και τα ζώα) δείχνουν τα συναισθήματά μας μέσω παρόμοιων συμπεριφορών. Επιπλέον, ο Charles Darwin εξήγησε αυτή τη στιγμή ότι διαστάσεις όπως ο φόβος, η ευτυχία, η έκπληξη ή η θλίψη, εκφράστηκαν με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Ο Darwin πέρασε 30 χρόνια από τη ζωή του συλλέγοντας δεδομένα, ταξίδια και πειραματισμούς. Τρεις δεκαετίες όπου παρατήρησε κοινότητες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και επίσης ζώα, τόσο κατοικίδια όσο και άγρια.

Οι συνεισφορές του καθιέρωσαν πολλές από τις θεωρίες που διατηρούμε ακόμα σήμερα. Άλλοι έχουν ποικίλλει, αλλά σε γενικές γραμμές, η εξουσία και οι συνεισφορές τους είναι αναμφισβήτητα. Τα συναισθήματα είναι ενστικτώδη και είναι ξεχωριστές οντότητες. Όλο το συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξής μας και, με τη σειρά του, είναι η αντανάκλαση των ενστικτωδών πράξεων. Χάρη σε αυτούς καταφέραμε να επιβιώσουμε, αλληλεπιδρούμε με τους συνομηλίκους μας και αντιδρούμε σε ερεθίσματα. Κάτι που ορίζει επίσης ανθρώπους και ζώα εξίσου. Από την άλλη πλευρά, μελέτες, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν από τον Paul Ekman στον Charles Darwin , μας υπενθυμίζουν ότι ο Άγγλος φυσιοδίφης αντιλήφθηκε τα συναισθήματα ως οντότητες που χωρίζονται μεταξύ τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κι όμως τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Ο χαρακτήρας ενός ατομιστική

Πώς να προχωρήσεις μετά τον χωρισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;