Ψυχική Υγεία

Σχιζοφρένεια: Νέα μέθοδος θεραπείας μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία σε ασθενείς με τη νόσο

Σχιζοφρένεια: Νέα μέθοδος θεραπείας μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία σε ασθενείς με τη νόσο

Μετά την ενεργητική παρέμβαση, η όψιμη θετική δυναμική συνιστώσα, η οποία σχετίζεται με την παρακινημένη προσοχή και τη συναισθηματική επεξεργασία, μειώθηκε στις μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου και αυξήθηκε στις οπίσθιες περιοχές στην εργασία του ηλεκτροεγκεφαλογράφου εικόνας τροφής. «Η παρέμβαση βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένη παρορμητικότητα και αυξημένη κατανομή προσοχής με κίνητρα σε συνθήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα», γράφουν οι συγγραφείς.

Σχιζοφρένεια: Σε άτομα με σχιζοφρένεια, η επιταχυνόμενη συνεχής διέγερση έκρηξης θήτα (cTBS) φαίνεται πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 31 Οκτωβρίου στο Δελτίο Σχιζοφρένειας. Ο Dongyu Kang, M.D., από το Δεύτερο Νοσοκομείο Xiangya του Νοτιοκεντρικού Πανεπιστημίου Central South University (The Second Xiangya Hospital of Central South University) στην Changsha της Κίνας και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των τεχνικών μη επεμβατικής μαγνητικής διέγερσης στη μείωση της παχυσαρκίας μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια.

Σαράντα υπέρβαρα άτομα με σχιζοφρένεια στρατολογήθηκαν και τυχαία ανατέθηκαν σε ενεργή παρέμβαση, η οποία περιελάμβανε 50 επιταχυνόμενες συνεδρίες επιταχυνόμενης συνεχούς διέγερσης έκρηξης θήτα cTBS στην αριστερή κύρια κινητική περιοχή ή εικονική παρέμβαση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργή ομάδα είχε σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος και στον δείκτη μάζας σώματος μετά την παρέμβαση. Αυτή η βελτίωση παρέμεινε κατά την παρακολούθηση ενός μήνα. Στην ενεργό ομάδα, η βαθμολογία στην Κλίμακα Παρορμητικότητας Barratt μειώθηκε και μεσολάβησε στην επίδραση της επιταχυνόμενης συνεχούς διέγερσης έκρηξης θήτα cTBS στο σωματικό βάρος. Μετά την ενεργητική παρέμβαση, η όψιμη θετική δυναμική συνιστώσα, η οποία σχετίζεται με την παρακινημένη προσοχή και τη συναισθηματική επεξεργασία, μειώθηκε στις μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου και αυξήθηκε στις οπίσθιες περιοχές στην εργασία του ηλεκτροεγκεφαλογράφου εικόνας τροφής. «Η παρέμβαση βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένη παρορμητικότητα και αυξημένη κατανομή προσοχής με κίνητρα σε συνθήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα», γράφουν οι συγγραφείς.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές μεταβολικές παρενέργειες που σχετίζονται με πολλά αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας - Ημερίδα με θέμα "Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους", σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με σχιζοφρένεια

Γενετική σύνδεση διαταραχής του ύπνου με τη σχιζοφρένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.