Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Σχέση συναίσθημα: Η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης σε μια σχέση και ποια είναι τα σημάδια;

Σχέση συναίσθημα: Η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης σε μια σχέση και ποια είναι τα σημάδια;

Σχέση συναίσθημα: Μπορεί να καλλιεργηθεί συναισθηματική οικειότητα καθώς είναι μια συνεχής πρακτική και μπορείτε να αρχίσετε να την δουλέψετε.

Νιώθετε εσείς και ο σύντροφός σας ότι λειτουργείτε καλά μαζί αλλά έχετε πάντα την αίσθηση ότι κάτι λείπει; Η σχέση σας μπορεί να στερείται συναισθηματικής οικειότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να καλλιεργηθεί συναισθηματική οικειότητα, εφόσον είναι μια συνεχής πρακτική και μπορείτε να αρχίσετε να την κάνετε πράξη.

Τι είναι η συναισθηματική οικειότητα σε μια σχέση; 

Η συναισθηματική οικειότητα είναι το θεμέλιο όλων των υγιών σχέσεων. Είναι η αίσθηση εγγύτητας και σύνδεσης που νιώθεις με ένα άλλο άτομο. Το συναίσθημα του να σε βλέπει αληθινά, να σε ακούει και να σε εκτιμά ο σύντροφός σου. Με τη σειρά του, αυτό βοηθά στη δημιουργία εμπιστοσύνης και ασφάλειας σε μια σχέση.

Στην αρχή μιας νέας σχέσης, υπάρχουν όλα τα διαφορετικά συναισθήματα στο μείγμα. Υπάρχει η βιασύνη και ο ενθουσιασμός της συνάντησης με κάποιον νέο και αυτή η πάντα άπιαστη σπίθα. Αλλά αυτά τα συναισθήματα μπορεί μερικές φορές να μας οδηγήσουν να παρακάμψουμε τα πιο σημαντικά πράγματα, όπως:

  • Έχουμε τις ίδιες αξίες;
  • Θέλουμε τα ίδια πράγματα στη ζωή;
  • Είμαστε και οι δύο πρόθυμοι να είμαστε ευάλωτοι μεταξύ μας;
  • Μπορούμε και οι δύο να μοιραστούμε τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους μας μεταξύ μας, χωρίς να φοβόμαστε την κρίση;

Η συναισθηματική οικειότητα είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Αναπτύσσεται καθώς αρχίζουμε να μοιραζόμαστε όλα τα διαφορετικά μέρη του εαυτού μας – και ειδικά τα μέρη με τα οποία παλεύουμε περισσότερο. Όσο περισσότερο μπορούμε (με ασφάλεια) να μοιραζόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο με ένα άλλο άτομο, τόσο περισσότερο επιτρέπουμε σε κάθε άτομο να είναι πραγματικά ο εαυτός του. Το να μοιραζόμαστε το πόσο ευάλωτοι είμαστε με ένα άλλο άτομο μπορεί να το νιώθουμε τρομακτικό, ειδικά αν είναι κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο, χωρίς αυτό, κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο. Γιατί χωρίς συναισθηματική οικειότητα, οι σχέσεις μας θα είναι κενές.

Πώς να χτίσετε συναισθηματική οικειότητα

Είναι αλήθεια ότι η συναισθηματική οικειότητα είναι αμφίδρομος. Τούτου λεχθέντος, για να νιώσετε συνδεδεμένοι με ένα άλλο άτομο πρέπει πρώτα να νιώσετε συνδεδεμένοι με τον εαυτό σαςΠόσο άνετα νιώθετε με τα δικά σας συναισθήματα; Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να συνδέεστε με τον δικό σας εσωτερικό κόσμο. Η θεραπεία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Όσο περισσότερο είστε σε θέση να είστε ευάλωτοι και αυθεντικοί με τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να το επεκτείνετε το συναίσθημά σας προς τα έξω σε έναν σύντροφο. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε την ευκαιρία για μεγαλύτερη οικειότητα στη σχέση σας:

Προσπαθήστε και αρχίστε σταδιακά να μοιράζεστε βαθύτερα συναισθήματα με τον σύντροφό σας – Μοιραστείτε τις ελπίδες και τα όνειρά σας για το μέλλον, καθώς και τα πράγματα που φοβάστε.

Να είστε περίεργοι – κάντε σκόπιμες ερωτήσεις στον σύντροφό σας. Για παράδειγμα, «τι σε κάνει να νιώθεις ότι αγαπάς κάτι περισσότερο;» ή «ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που έχεις πάρει ποτέ;»

Προσφέρετε προσεκτικές χειρονομίες – ξαφνιάστε τους φέρνοντάς τους τσάι στο κρεβάτι, αν αυτό είναι κάτι που δεν κάνετε συνήθως ή πάρτε τους μια αυθόρμητη αγκαλιά και πείτε τους πόσο ευγνώμονες είστε που τα έχετε στη ζωή σας.

Μοιραστείτε αναμνήσεις – αν ήσασταν μαζί για λίγο, βγάλτε μερικές παλιές φωτογραφίες και μοιραστείτε χαρούμενες ιστορίες και αναμνήσεις.

Κάντε ουσιαστικές δραστηριότητες μαζί – αντί να πηγαίνετε στο ίδιο παλιό εστιατόριο τη «νύχτα ραντεβού», δοκιμάστε να το αλλάξετε. Πάρτε ένα βραδινό μάθημα σε κάτι που σας ενδιαφέρει και οι δύο, ακούστε ένα νέο podcast ή πηγαίνετε σε μια έκθεση.

Η συναισθηματική οικειότητα δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά όσο περισσότερο επενδύετε στο να είστε πραγματικά ο εαυτός σας και να αφήνετε τον χώρο στον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο, τόσο πιο στενός θα γίνεται ο δεσμός σας. Η σύνδεση είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη και, βασικά, είναι κάτι που όλοι θέλουμε. Αξίζει να παλέψεις!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Συμβουλές για να έναν επιτυχημένο γάμο

Συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιούς μακροχρόνιας σχέσης

Συνδεθείτε συναισθηματικά με το ταίρι σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαχειριστείτε την κόπωση από τις αποφάσεις ζωής;

Κόπωση διαχείριση: Η κόπωση αποφάσεων αναφέρεται στην ψυχική εξάντληση που συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει πολλές αποφάσεις για μια χρονική περίοδο, οδηγώντας σε πτώση της ποιότητας λήψης αποφάσεων και αυξημένη παρορμητικότητα.

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να πυροδοτήσουν την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Διαταραχή προσωπικότητας: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και μπορεί να επιδεικνύουν χειριστικές ή εκμεταλλευτικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους.

Μπορείτε πραγματικά να «επιβραδύνετε» τον χρόνο κάνοντας διαλογισμό; 

Χρόνος διαλογισμός: Με την εξάσκηση του διαλογισμού και την καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας και χαλάρωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ευρύχωρη εμπειρία χρόνου, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε πιο προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή.

PTSD : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Μια κοινή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του PTSD είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός.

Πότε μας δημιουργεί προβλήματα η γνωστική ασυμφωνία και γιατί;

Γνωστική ασυμφωνία: Όταν αντιμετωπίζουμε αντικρουόμενες πληροφορίες, μπορεί να αγνοήσουμε ή να απορρίψουμε στοιχεία που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις μας προκειμένου να διατηρήσουμε την υπάρχουσα νοοτροπία μας.

Εφηβική κατάθλιψη: Mια σύγχρονη μορφή κρίσης και αγωνίας 

Επιπλέον, το στίγμα γύρω από θέματα ψυχικής υγείας συχνά εμποδίζει τους εφήβους να αναζητήσουν βοήθεια ή να μιλήσουν ανοιχτά για τους αγώνες τους. Αυτό μπορεί να τους απομονώσει περαιτέρω και να επιδεινώσει τα αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας τους.

Βοηθώντας τα παιδιά με άγχος μέσω θεραπείας έκθεσης

Ο απώτερος στόχος με τη θεραπεία έκθεσης είναι απλός. «Βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολύ νωρίς στη θεραπεία, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Δρ Whiteside.

Close Icon