Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Σχέση αυτισμός: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σχέσεις και τον αυτισμό

Σχέση αυτισμός: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σχέσεις και τον αυτισμό

Σχέση αυτισμός: Ανάλογα με τις ικανότητες του παιδιού σας, μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που να θέλει να εξερευνήσει τα ραντεβού. Υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να μοιραστείτε με κάποιον που ενδιαφέρεται να βγει ραντεβού με τον γιο ή την κόρη σας με αυτισμό ή να έχει μια απλή φιλία.

Ενώ τα αυτιστικά παιδιά είναι αποδέκτες ειδικής προσοχής και προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, οι ενήλικες και οι έφηβοι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να παραβλεφθούν και ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και την διερεύνηση ρομαντικών σχέσεων. Ακριβώς όπως οι νευρικοί ενήλικες, έτσι και οι άνθρωποι του αυτιστικού φάσματος αντιμετωπίζουν επίσης τα σκαμπανεβάσματα της εύρεσης και της διατήρησης ρομαντικών συντρόφων και στενών σχέσεων.

Σχέσεις και αυτισμός

Ανάλογα με τις ικανότητες του παιδιού σας, μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που να θέλει να εξερευνήσει τα ραντεβού. Υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να μοιραστείτε με κάποιον που ενδιαφέρεται να βγει ραντεβού με τον γιο ή την κόρη σας με αυτισμό ή να έχει μια απλή φιλία. Φυσικά, οι συμβουλές που ακολουθούν ίσως χρειαστεί να προσαρμοστούν με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες και προτιμήσεις τους, ενώ κάποιες μπορεί να μην ισχύουν καθόλου. Αυτή είναι η ομορφιά και η πρόκληση του φάσματος του αυτισμού. Το να βγαίνεις ραντεβού ενώ είσαι στο φάσμα του αυτισμού, με άτομα που δεν ανήκουν στο φάσμα είναι αρκετά συνηθισμένο. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι τα άτομα με αυτισμό θέλουν μόνο να βγαίνουν ραντεβού με άλλα άτομα που ανήκουν επίσης στο φάσμα. Αυτή η ιδέα είναι εντελώς αναληθής καθώς θέλουν να βρουν κάποιον να συνδεθούν με τον οποίο μπορούν απλώς να είναι ο εαυτός τους. Σε τελική ανάλυση, ο αυτισμός είναι ένα φάσμα, επομένως μπορεί να χρειαστούν μερικά ραντεβού για να καταλάβει κάποιος ότι το άτομο με το οποίο είναι μαζί είναι αυτιστικό. Γι’ αυτό μπορεί να είναι σημαντικό να το συζητήσετε με όποιον θέλει το παιδί σας να έχει σχέση. Καλό θα ήταν αν επιλέξετε τα σημεία των ραντεβού με σύνεση. Ενώ ένα νευρικό άτομο μπορεί να πιστεύει ότι ένα αμυδρά πολυσύχναστο μπαρ είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ένα πρώτο ραντεβού, θα μπορούσε να είναι το χειρότερο μέρος για κάποιον με αυτισμό. Είναι σύνηθες για ένα άτομο στο φάσμα να αισθάνεται άβολα ή να αποσπάται η προσοχή σε ένα δυνατό, γεμάτο κόσμο μέρος. Λόγω των αυξημένων αισθήσεων, τα φώτα που αναβοσβήνουν και οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την τοποθεσία και τις δραστηριότητες. Ενώ οι ενήλικες με αυτισμό επιθυμούν επίσης τις φυσικές πτυχές μιας ρομαντικής σχέσης, το είδος του αγγίγματος που επιθυμούν να λάβουν μπορεί να διαφέρει από το είδος του αγγίγματος που θα έβρισκε ευχάριστο ένα υγιές άτομο. Όσον αφορά το άγγιγμα, θα πρέπει πάντα να συζητάτε τις προτιμήσεις τους μαζί τους. Οι αυτιστικοί σύντροφοι μπορεί να χρειάζονται πίεση, όχι επιθετική, αλλά σταθερή και συνεπή. Αν και αυτό δεν είναι συνήθως αυτό που σκέφτεστε με τρυφερή, ρομαντική αγάπη, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε ένα άτομο στο φάσμα αν κάποιος το φιλήσει ή του κράτησε απαλά το χέρι.

Η σχέση με ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού υπάρχουν και είναι δυνατόν να γίνουν, αρκεί να έχουμε την υπομονή και την επιμονή να τις χτίσουμε, όπως ακριβώς κάναμε δηλαδή και σε μία «υγιή» σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναζητώντας απαντήσεις στον γρίφο του αυτισμού

Η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις και αυτισμό

Ο αυτισμός αλλάζει σταδιακά τη λευκή ουσία του εγκεφάλου

Αυτισμός: Πώς να χειριστείτε τις σχέσεις στην εφηβική ηλικία

Αυτισμός παιδιά: Πιο φύλο προσβάλλεται περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Close Icon