Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός βρέφη: Τα “μωρουδιακά” αποκαλύπτουν διαταραχές στην ομιλία

Αυτισμός βρέφη: Τα “μωρουδιακά” αποκαλύπτουν διαταραχές στην ομιλία

Αυτισμός βρέφη: Τα νήπια με ΔΑΦ δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για κοινωνικές δραστηριότητες και ερεθίσματα που κανονικά θα τραβούσαν την προσοχή ενός μικρού παιδιού.

Αυτή η τραγουδιστή ομιλία που χρησιμοποιούν οι γονείς όταν μιλούν στα μωρά τους είναι ευχάριστη και τα βρέφη τείνουν να την προτιμούν. Έτσι, όταν ένα βρέφος δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτά τα μελωδικά “μωρουδιακά”, αυτό μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο χρησιμοποίησαν πολυάριθμες τεχνικές για να εντοπίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αντίδραση του παιδιού στην ομιλία του μωρού.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Αυτή η νέα μελέτη, η οποία συνδύασε υπερσύγχρονη απεικόνιση του εγκεφάλου, παρακολούθηση ματιών και κλινικές δοκιμές, ανοίγει την πόρτα προς την ιατρική ακριβείας στον αυτισμό”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Eric Courchesne, καθηγητής νευροεπιστήμης και συνδιευθυντής του Κέντρο Αριστείας Αυτισμού στο UCSD. Οι ερευνητές ήλπιζαν να αποκτήσουν αντικειμενικές γνώσεις για το πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος στα παιδιά με αυτισμό. “Για πρώτη φορά, βλέπουμε ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος στον εγκέφαλο για τα παιδιά με αυτισμό που αδυνατούν να δώσουν προσοχή στις κοινωνικές πληροφορίες”, δήλωσε ο Courchesne σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι τα μικρά παιδιά με ΔΑΦ εμφανίζουν μειωμένη ανάπτυξη έμφυτων μηχανισμών που ανταποκρίνονται στην ομιλία του μωρού. Για να το δοκιμάσουν αυτό, διεξήγαγαν μια σειρά δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν 71 νήπια και 14 ενήλικες. Χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των νηπίων που κοιμούνται ως απόκριση σε ομιλία του μωρού και άλλη ομιλία. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των νέων και χρησιμοποίησαν τεχνολογία παρακολούθησης ματιών για να μετρήσουν τις αποκρίσεις τους στις γυναίκες που μιλούσαν μωρά, καθώς και σε ήχους και εικόνες υπολογιστή χωρίς ομιλία.

Τα νήπια με ΔΑΦ δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για κοινωνικές δραστηριότητες και ερεθίσματα που κανονικά θα τραβούσαν την προσοχή ενός μικρού παιδιού, όπως το να παρακολουθούν άλλα παιδιά να παίζουν, να τραγουδούν ή να χορεύουν. Αυτή η μελέτη βρήκε επίσης διαφορετικές απαντήσεις μεταξύ των τυπικά αναπτυσσόμενων νέων και εκείνων με ΔΑΦ. Εκείνα τα παιδιά με τις χειρότερες νευρικές αποκρίσεις στην ομιλία του μωρού εμφάνισαν τα πιο σοβαρά κοινωνικά συμπτώματα, τα χειρότερα γλωσσικά αποτελέσματα και τις πιο μειωμένες συμπεριφορικές προτιμήσεις και προσοχή στην ομιλία του μωρού.

Τι επιβεβαίωσαν τα ευρήματα;

Συγκριτικά, τα βρέφη και τα νήπια με τυπική ανάπτυξη έδειξαν τις ισχυρότερες ανταποκρίσεις και συγγένεια στην ομιλία του μωρού. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματα συσχετίζοντας τα μοτίβα του βλέμματος με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς. Ο ανώτερος κροταφικός φλοιός, μια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τους ήχους και τη γλώσσα, ανταποκρίθηκε πιο αδύναμα στην ομιλία του μωρού και την ομιλία με συναισθήματα σε παιδιά με ΔΑΦ. Το αντίθετο ίσχυε μεταξύ των τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών, αν και η παρακολούθηση των ματιών βρήκε έντονη εγκεφαλική ενεργοποίηση και ενδιαφέρον για την ομιλία του μωρού σε ορισμένα νήπια με ΔΑΦ.

“Το γεγονός ότι μερικά παιδιά με αυτισμό έδειξαν όντως ισχυρή εγκεφαλική ενεργοποίηση και καλή προσοχή στη μητρική ομιλία είναι ενθαρρυντικό για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή υποδηλώνει ότι αυτά τα συγκεκριμένα νήπια με αυτισμό είναι πιθανό να έχουν καλά αποτελέσματα”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Karen Pierce, καθηγήτρια νευροεπιστημών στο UCSD και συνδιευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για τον Αυτισμό. “Και δεύτερον, προτείνει μια νέα περιοχή για θεραπεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναζητώντας απαντήσεις στον γρίφο του αυτισμού

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις και αυτισμό

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.