Ψυχική Υγεία

Σχέσεις Φροντίδα: Τι σημαίνει όταν παίρνουμε τον ρόλο της «μητέρας» σε μια παρέα φίλων

Σχέσεις Φροντίδα: Τι σημαίνει όταν παίρνουμε τον ρόλο της «μητέρας» σε μια παρέα φίλων

Αν όμως νιώθετε την ανάγκη να αναλάβετε έναν μητρικό ρόλο από υποχρέωση ή επειδή αυτόν τον ρόλο παίζατε πάντα, προσθέτει η Moberg, «είναι ώρα για βαθύ συλλογισμό».

Σχέσεις Φροντίδα: Κάθε παρέα συνηθίζει να έχει τουλάχιστον μία «φίλη μαμά». Όχι, δεν μιλάμε για μια κυριολεκτική μητέρα, αλλά για τον μεταφορικό προσδιορισμό που δίνουμε στους φίλους μας που αναλαμβάνουν τον μητρικό, φροντιστικό ρόλο στις σχέσεις. Αλλά γιατί το κάνουν και πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ευημερήσουν; Το mindbodygreen ρώτησε την Marci Moberg, M.S., διαισθητική θεραπεύτρια, μάστερ του ρέικι και ειδική σε θέματα ενσυναίσθησης.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παίρνουν φυσικά το ρόλο της «μητέρας» σε μια παρέα

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει την τάση να αναλαμβάνει μητρικό ρόλο στις φιλίες του. Σύμφωνα με την Moberg, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικότητας, παιδικές εμπειρίες με φροντιστές και τον τρόπο με τον οποίο αναζητούν αυτά τα άτομα επικύρωση, σκοπό και αξία στη ζωή.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι κάποιος μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου του ανατέθηκαν πολλές ευθύνες ή αναμενόταν ακόμη και να στηρίξει συναισθηματικά έναν γονέα. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί με όρους ανατροφής ως ένας τρόπος να δείξουν αγάπη.

Αλλά οι τάσεις κάποιος να αναλαμβάνει αυτό το ρόλο μπορεί επίσης να βασίζονται απλά στην προσωπικότητα: Ίσως είναι πιο ώριμος ή σοβαρός, και γι’ αυτό μπορεί να καταλήξει να προσέχει τους φίλους του σε μια βραδινή έξοδο αντί να χαλαρώνει και εκείνος.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι κάθε φιλία απαιτεί ισορροπία. Γι’ αυτό και η Moberg σημειώνει ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τις συμπεριφορές συν-εξαρτητικής φιλίας, όπως το να ικανοποιούμε συνεχώς τους άλλους, να προσπαθούμε πάντα να διορθώνουμε ή να λύνουμε προβλήματα ή να πιστεύουμε ότι το να είμαστε μητρικοί είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε έναν φίλο. Αν αισθάνεστε ότι «ο φίλος σας χρειάζεται πάντα βοήθεια και έχετε την ευθύνη να είστε ο βοηθός του», προσθέτει, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε από πού προκύπτουν αυτές οι τάσεις και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το μοτίβο ανάμεσά σας».

Πώς να εξελιχθούμε μέσα σε μια φιλική σχέση όταν αναλαμβάνουμε το ρόλο της «μητέρας»

  1. Συλλογιστείτε πάνω στις ακόλουθες ερωτήσεις

– Πώς αισθάνομαι όταν ενσαρκώνω το αρχέτυπο της μητέρας στις φιλίες μου;

– Γιατί αισθάνομαι ότι τείνω συνεχώς να ενσαρκώνω έναν ρόλο φροντίδας; Με άλλα λόγια, ποιο είναι το κίνητρό μου;

– Αισθάνομαι υποχρεωμένος/η ή εμπνευσμένος/η να αναλάβω αυτό το ρόλο;

– Αφού δείξω υποστήριξη, αισθάνομαι ενεργοποιημένος/η ή εξαντλημένος/η;

– Επιτρέπω στον εαυτό μου να δέχεται εξίσου φροντίδα στις φιλίες μου με όση προσφέρω κι εγώ στους άλλους;

Η Moberg μας δίνει ενδεικτικά αυτές τις ερωτήσεις για να μας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουμε τα κίνητρα πίσω από τη συμπεριφορά μας, καθώς και να αναγνωρίσουμε αν λαμβάνουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε.

  1. Είμαστε ανοιχτοί στη λήψη στήριξης

«Παρατηρήστε αν δυσκολεύεστε να λάβετε υποστήριξη από τους φίλους σας», λέει η Moberg. Αν ναι, μας συνιστά να φροντίζουμε να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε. «Την επόμενη φορά που θα περάσετε δύσκολα, πείτε το στους φίλους σας και ζητήστε αυτό που χρειάζεστε. Αυτό προάγει την υγιή αμοιβαία φιλία και όχι τη μονόπλευρη φιλία».

  1. Δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα

Και, φυσικά, να δίνετε πάντα προτεραιότητα στη δική σας αυτοφροντίδα. «Η ικανότητά σας να φροντίζετε τους άλλους εξαρτάται από το να γεμίζετε το δικό σας ποτήρι», λέει η Moberg. «Για να είμαστε καλοί φίλοι, χρειάζεται να είμαστε καλοί φίλοι και για τον εαυτό μας – αξίζουμε το είδος της φροντίδας που δίνουμε και στους άλλους».

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στο να έχετε το ρόλο της «μητέρας» σε μια παρέα – αρκεί να μην σας εξαντλεί. Αν «το ποτήρι σας γεμίζει», ας πούμε, και μπορείτε επίσης να λάβετε στήριξη, «έχετε δημιουργήσει μια ισορροπημένη φιλία όπου ο καθένας αναλαμβάνει να θρέψει τον άλλον», λέει η Moberg.

Αν όμως νιώθετε την ανάγκη να αναλάβετε έναν μητρικό ρόλο από υποχρέωση ή επειδή αυτόν τον ρόλο παίζατε πάντα, προσθέτει η Moberg, «είναι ώρα για βαθύ συλλογισμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Απλές συνήθειες για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία

"Καμπανάκια" που δείχνουν ότι παραμελούμε τον εαυτό μας

Πως θα αντιμετωπίσετε την κόπωση, φροντίζοντας τον εαυτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρύσταλλα : Εξαγνίστε την εσωτερική σας ενέργεια

Κρύσταλλα : Οι κρύσταλλοι και οι πέτρες κερδίζουν δημοτικότητα ως κομμάτια έμφασης που παρέχουν μια γήινη πινελιά στην διακόσμηση του σπιτιού. Υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση κρυστάλλων για πιο εσωτερικούς σκοπούς.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

Jade Stone :  Ορισμένοι πιστεύουν ότι κρύσταλλοι και πέτρες μεταφέρουν ισχυρές ενέργειες που βοηθούν στη σωματική και συναισθηματική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς για αιώνες. Διαφορετικοί κρύσταλλοι και πέτρες πιστεύεται ότι αξιοποιούν τις δικές τους ενέργειες και παρέχουν μοναδικά οφέλη.

Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Νευρικά ύπο διεγερμένη δραστηριότητα : Αίτια που την προκαλούν

Νευρικά ΥΠΟ διεγερμένη δραστηριότητα : Το τετάνιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών . Τις περισσότερες φορές, είναι ένα δραματικά χαμηλό επίπεδο ασβεστίου , επίσης γνωστό ως υποκαλιαιμία

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Την επομένη φορά που κάποιος μοιραστεί μαζί μου μια δική του δύσκολη στιγμή, αντί να πω: «Mην το σκέφτεσαι, μείνε θετικός-ή», μπορώ να πω: «Πες μου πώς νιώθεις. Σε ακούω» ή αντί για «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος», μπορώ να πω: «Είναι πολύ δύσκολο. Σε καταλαβαίνω».

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

Όταν λοιπόν ο δράστης ακούσει φράσεις όπως «έχω βρει άλλον/η σύντροφο», «θα σε χωρίσω» και άλλα, χάνει τον έλεγχο και πραγματοποιεί το έγκλημα με το ελάχιστο έναυσμα που μπορεί να του δοθεί.

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.