Πολιτική Υγείας

Στο υπουργικό σήμερα το εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία – Οι δέκα άξονες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Στο υπουργικό σήμερα το εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία – Οι δέκα άξονες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 11.00 υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να βρεθεί και η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία από τον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Ζωή Ράπτη. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει το αποτύπωμα της ψυχικής υγείας των Ελλήνων μέσα από επιστημονική έρευνα και την καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.  Προβλέπει δε ένα πρόγραμμα δράσεων για την επίτευξη της ολιστικής ευεξίας και ευημερίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η καταγραφή των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πολίτες, έδειξε ότι το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ψυχικές διαταραχές (σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα) εκ των οποίων διαταραχών: Αγχώδεις διαταραχές εμφανίζει το 15% του πληθυσμού, εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες το 5-7%, μείζονα κατάθλιψη και κατάθλιψη το 6%, παιδοψυχιατρικές καταστάσεις το 2-3%, διπολική διαταραχή το 1-2%, σχιζοφρένεια και ψυχώσεις το 1%, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το 1%, άνοια το 1%, ενώ, 5-10% του πληθυσμού εμφανίζει άλλες ψυχικές διαταραχές. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των ιδιωτικών κλινικών και της κάλυψης φαρμακευτικής θεραπείας, αυτή ανήλθε σε 470 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία δομών ψυχικής υγείας, όχι στο πλαίσιο της νοσηλείας, αλλά της υποστήριξης των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και των οικογενειών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία θα προβλέπει Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία και ξενώνες, κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και τον γενικό πληθυσμό. Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπει την ανάπτυξη 8 Κέντρων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ενώ στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται δράσεις για τον αυτισμό, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση και το εργασιακό burnout.

Οι δέκα άξονες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

  1. Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, (κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ) με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές καθώς και ανάπτυξη της Ψυχογηριατρικής.
  2. Περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κοινοτικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ, με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.
  3. Ολοκλήρωση του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά & εφήβους, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
  4. Μεταρρύθμιση των ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών από ιδρυματικές σε κοινοτικές υπηρεσίες και  Ανάπτυξη Μονάδων Ψυχιατρικής Εντατικής Θεραπείας.
  5. Ολοκλήρωση του δικτύου των ΚοιΣΠΕ σε όλη την επικράτεια.
  6. Καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης σε όλη την επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πυλώνες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Δημόσιο & Ιδιωτικό Τομέα, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑμΚΕ), διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των ληπτών ψυχικής υγείας και προώθηση της έρευνας και κατάρτισης στην ψυχική υγεία.
  7. Μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών στον μέσο όρο της ΕΕ.
  8. Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.
  9. Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της φωνής των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους.
  10. Ενδυνάμωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων, όπως η πανδημία ή οι φυσικές καταστροφές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παρελθόν η μεταφορά ασθενών στην ακούσια νοσηλεία από την ΕΛ.ΑΣ

Ο Α. Ξανθός παρουσίασε τον σχεδιασμό για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Η ψυχική μεταρρύθμιση, οι ανατροπές και οι νέες δομές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Αποφάσισε την εφαρμογή έξι μέτρων για το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς

Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.

ΠΟΥ: Πολιτική εγγραφή και ζωτικής σημασίας στατιστικές

ΠΟΥ: Για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει τη Βάση Δεδομένων Θνησιμότητας του ΠΟΥ από το 1950 με στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου.

ΠΟΥ: Η προσέγγιση One Health χτίζει ανθεκτικότητα στο Κόσοβο

ΠΟΥ: Η επένδυση στο One Health δεν είναι απλώς θέμα δημόσιας υγείας, αλλά ηθική επιταγή. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της υγείας και της ευημερίας των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας.

ΕΙΝΑΠ & ΠΟΕΔΗΝ: Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

«Για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ, έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

6η Υγειονομική Περιφέρεια: Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας στο καρναβάλι της Πάτρας

Από την πλευρά της, η 6η Υ.ΠΕ, θα συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ενώ για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου θα υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Πάνω από το ήμισυ του κόσμου κινδυνεύει από κρούσματα ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024

ΠOY προειδοποίηση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το ήμισυ του κόσμου θα βρίσκεται σε «υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο» κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024.

Kaizen Foundation: Ανακαίνιση του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης

Kaizen Foundation: Το έργο, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την ανακαίνιση χειρουργείων που αποτελούν την καρδιά του νοσοκομείου, των κλινικών του πρώτου ορόφου και του ισογείου, την προσθήκη συστημάτων πυρασφάλειας, καθώς και την ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου.