Ψυχική Υγεία

Σκύλοι χάδι: Χαϊδεύοντας τον σκύλο σας, βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

Σκύλοι χάδι: Χαϊδεύοντας τον σκύλο σας, βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

Σκύλοι χάδι: Τα σκυλιά επιδεικνύουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα.

Οι άνθρωποι μοιράζονται έναν βαθύ δεσμό με τους τετράποδους συντρόφους τους. Περισσότερο από τον καλύτερο φίλο τους, τα σκυλιά επιδεικνύουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα και είναι ικανά να δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους, όπως ακριβώς η σχέση μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους.

Οι ερευνητές αρχίζουν τώρα να αναγνωρίζουν τα θεραπευτικά οφέλη της σχέσης μας με τα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα τους σκύλους. Και δεν χρειάζεται καν να έχετε ένα για να τα θερίσετε! Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Βραζιλία, αποκαλύπτει ότι οι κυνόδοντες μπορούν να κατανοήσουν πώς νιώθουν οι άνθρωποι, κάτι που με τη σειρά του τους βοηθά να προβλέψουν τη συμπεριφορά μας και επηρεάζει τη λήψη των αποφάσεών τους.

Σύμφωνα με τη γνώση της Smriti Joshi, Επικεφαλής Ψυχολόγος στο Wysa, «Ακόμη και η αλληλεπίδραση με τα σκυλιά άλλων ανθρώπων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και να μειώσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. «Η αλληλεπίδραση με σκύλους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες και άγχους. Τα κουτάβια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της έντασης παρέχοντας μια αίσθηση ηρεμίας, αποσπώντας σας την προσοχή από νευρικές σκέψεις και βοηθώντας σας να παραμείνετε βυθισμένοι στο παρόν.

«Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι το να χαϊδέψεις έναν σκύλο ή μια γάτα μπορεί να ανακουφίσει το άγχος σε μόλις 10 λεπτά, αλλά ακόμα κι αν έχεις μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αξίζει να χαϊδέψεις τον κοντινότερο γούνινο φίλο σου». Τα οφέλη του να έχεις έναν γούνινο φίλο στη ζωή σου κυμαίνονται από υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης έως καλύτερη σωματική και ψυχολογική ευεξία.

Ο Lowri Dowthwaite, ανώτερος λέκτορας ψυχολογικών παρεμβάσεων στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire είπε στο Women’s Health: «Είναι αποδεδειγμένο ότι οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική ευεξία, με στοιχεία που δείχνουν ότι το χάιδεμα ενός ζώου μπορεί να πυροδοτούν βιοχημικές αλλαγές στο σώμα. Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση ορμονών για καλή αίσθηση στον εγκέφαλο και μειωμένα επίπεδα ορμονών του στρες».

Και δεν ωφελούνται μόνο οι άνθρωποι, αλλά και οι σκύλοι. Η Yasmin El-Saie που ψιθυρίζει σκύλο είπε: «Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης A.K.A, παίζει καθοριστικό ρόλο στον κοινωνικό δεσμό και τη σύνδεση. Όταν άνθρωποι και σκύλοι αλληλεπιδρούν μέσω του χάιδεμα ή του παιχνιδιού, τόσο το άτομο όσο και το σκύλο αυξάνονται τα επίπεδα ωκυτοκίνης που δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό στοργής και σύνδεσης. Ακριβώς όπως εμείς οι άνθρωποι, οι σκύλοι είναι ένα κοινωνικό είδος και ζουν σύμφωνα με τους κανόνες της αγέλης τους – η αγέλη τους είναι το νοικοκυριό τους.

Ως ιδιοκτήτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματός μας για να επικοινωνήσουμε με τα σκυλιά μας για να τα καθοδηγήσουμε και να τα υποστηρίξουμε και να τους δώσουμε σκοπό μέσα στην αγέλη». Φυσικά, δεν έχουν όλοι την ίδια ιδιοσυγκρασία ή αγάπη για τα σκυλιά, αλλά για τους λάτρεις των ζώων που μοιράζονται μια ιδιαίτερη σχέση με τα σκυλιά τους, δεν είναι απλώς αξιολάτρευτα, αλλά μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να κάνετε μασάζ στον σκύλο σας και γιατί;

5 συμβουλές για γονείς κατοικιδίων που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο

Τι σκέφτεται ένας σκύλος; Μας θεωρεί οικογένεια;

Τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ψυχικά ασθενών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."