Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Silent walking: Η νέα τάση στο περπάτημα βελτιώνει την ψυχική σου υγεία

Silent walking: Η νέα τάση στο περπάτημα βελτιώνει την ψυχική σου υγεία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει προκαλέσει μία αίσθηση συνεχής επιβίωσης που δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να απολαύσει τις μικρές χαρές της ζωής. 

Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις πριν πας για ένα χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα είναι να πάρεις μαζί σου τα ακουστικά του κινητού σου. Το νέο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την άθληση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι το “ήσυχο περπάτημα” που ενθαρρύνει όσους περπατάνε να μην παίρνουν μαζί τους συσκευές ήχου. Τα οφέλη του περπατήματος είναι ήδη γνωστά, ωστόσο η νέα πρόταση στο fitness υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο. Το “ήσυχο περπάτημα” έχει γίνει τάση και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σε πείσουν να το υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου.

 

 

Η νέα τάση στο περπάτημα για απώλεια βάρους και αντιμετώπιση του άγχους. Φυσικά, το να περπατάς και να μην έχεις κάποια συσκευή μαζί σου δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά στην σημερινή εποχή, όπου όλοι έχουμε μάθει να ασχολούμαστε συνεχώς με κάτι, η τάση του ” ήσυχου περπατήματος” μοιάζει επαναστατική .

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022, διαπίστωσε ότι μια ωριαία βόλτα στη φύση μείωσε την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες. Διαπίστωσε, επίσης, ότι ο χρόνος που δαπανήθηκε στη φύση αποκατέστησε τα αισθήματα άγχους και προκάλεσε μειώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Το “ήσυχο περπάτημα” επιτρέπει να συνδεθούμε με τη ζωή, το περιβάλλον και μας επιτρέπει να ζήσουμε το παρόν. Η μουσική προκαλεί συναισθήματα και ανασύρει αναμνήσεις, ενώ μία κουβέντα με φίλους – καθώς περπατάμε- μπορεί να καταλήξει στην αναφορά όσων σε προβληματίζουν καθημερινά.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει προκαλέσει μία αίσθηση συνεχής επιβίωσης που δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να απολαύσει τις μικρές χαρές της ζωής.  Για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη που προσφέρει το “ήσυχο περπάτημα” στην ψυχική σου υγεία επέτρεψε στο σώμα σου να νιώσει το δροσερό αεράκι, τον ήλιο, τα χρώματα και την αίσθηση του εδάφους, καθώς περπατάς. Όλα αυτά τα μικρά πράγματα είναι ένα σημαντικό μέρος για την εξάσκηση της ενσυνείδησης, προσέχοντας τις λεπτομέρειες γύρω σου και κρατώντας το μυαλό σου εστιασμένο στο εδώ και τώρα, αντί να περιπλανάσαι σε σκέψεις για την δουλειά, την οικογένεια ή τις μελλοντικές ανησυχίες.

 

Μία βόλτα των 30 λεπτών καθημερινά συμβάλλει, επίσης, στην απώλεια βάρους. Εάν προσθέσεις έναν περίπατο των 30 λεπτών στην ρουτίνα σου, μπορείς να κάνεις καύση 150 θερμίδων. Φυσικά, όσα περισσότερα χιλιόμετρα κάνεις και όσο πιο γρήγορος είναι ο βηματισμός σου τόσες περισσότερες θερμίδες καις. Το περπάτημα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την γενική υγεία του οργανισμού, σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη αντιπερισπασμών ενισχύει εξίσου και την βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η ψηφιακή και η πραγματική ζωή συγχέονται

Γονείς: Κάνοντας 1 βήμα πιο κοντά στον έφηβο

Τα αρώματα μπορεί να βοηθήσουν άτομα με κατάθλιψη

Γρήγοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις απορρίψεις της ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon