Ψυχική Υγεία

Ρομπότ Φάντασμα: Σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία οι εκδόσεις AI των αποθανόντων προσώπων

Ρομπότ Φάντασμα: Σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία οι εκδόσεις AI των αποθανόντων προσώπων

Η λήθη είναι ένα σημαντικό στοιχείο της υγιούς θλίψης, αλλά για να ξεχάσουν, οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν νέους και ουσιαστικούς τρόπους να θυμούνται το νεκρό άτομο.

Ρομπότ Φάντασμα: Όλοι βιώνουμε απώλεια και θλίψη. Φανταστείτε, όμως, ότι δεν χρειάζεται να πείτε αντίο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, ότι μπορείτε να τα αναδημιουργήσετε εικονικά, ώστε να μπορείτε να κάνετε συζητήσεις και να μάθετε πώς νιώθουν. Για τα σαράντα γενέθλια της Kim Kardashian, ο τότε σύζυγός της, Kanye West, της έκανε δώρο ένα ολόγραμμα του νεκρού πατέρα της, Robert Kardashian. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Kim Kardashian αντέδρασε με δυσπιστία και χαρά στην εικονική εμφάνιση του πατέρα της στο πάρτι γενεθλίων της. Το να μπορείς να δεις ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό, να κινείσαι και να μιλάς ξανά μπορεί να προσφέρει παρηγοριά σε όσους έχουν μείνει πίσω. Σε τελική ανάλυση, η ανάσταση ενός αγαπημένου προσώπου που έχει πεθάνει μπορεί να φαίνεται θαυματουργό—και ίσως κάτι παραπάνω από λίγο ανατριχιαστικό—αλλά ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία μας; Είναι τα φαντάσματα τεχνητής νοημοσύνης βοήθεια ή εμπόδιο στη διαδικασία του πένθους; Ως ψυχοθεραπευτής που ερευνά πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία AI για τη βελτίωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων, με ιντριγκάρει η έλευση των ghostbots. Αλλά επίσης ανησυχώ περισσότερο από λίγο για τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία όσων τη χρησιμοποιούν, ειδικά εκείνων που πενθούν. Η ανάσταση νεκρών ως avatar έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, διαιωνίζοντας ακόμη περισσότερη σύγχυση, άγχος, κατάθλιψη, παράνοια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ψύχωση. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) οδήγησαν στη δημιουργία του ChatGPT και άλλων chatbots που μπορούν να επιτρέψουν στους χρήστες να έχουν εξελιγμένες συνομιλίες σαν ανθρώπινες. Χρησιμοποιώντας βαθιά ψεύτικη τεχνολογία, το λογισμικό AI μπορεί να δημιουργήσει μια διαδραστική εικονική αναπαράσταση ενός νεκρού χρησιμοποιώντας το ψηφιακό του περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες, email και βίντεο. Μερικές από αυτές τις δημιουργίες ήταν απλώς θέματα στη φαντασία επιστημονικής φαντασίας μόλις πριν από λίγα χρόνια, αλλά τώρα είναι μια επιστημονική πραγματικότητα.

Βοήθεια ή εμπόδιο; Τα ψηφιακά φαντάσματα θα μπορούσαν να είναι μια παρηγοριά για τους πενθούντες, βοηθώντας τους να επανασυνδεθούν με τα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία στον χρήστη να πει κάποια πράγματα ή να κάνει ερωτήσεις που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία όταν ζούσε ο νεκρός πλέον. Αλλά η απίστευτη ομοιότητα των ghostbots με ένα χαμένο αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να μην είναι τόσο θετική όσο ακούγεται. Η έρευνα προτείνει ότι τα deathbots θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως προσωρινό βοήθημα στο πένθος για να αποφευχθεί η δυνητικά επιβλαβής συναισθηματική εξάρτηση από την τεχνολογία. Τα φαντάσματα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την ψυχική υγεία των ανθρώπων παρεμβαίνοντας στη διαδικασία θλίψης. Το πένθος απαιτεί χρόνο και υπάρχουν πολλά διαφορετικά στάδια που μπορούν να συμβούν για πολλά χρόνια. Όταν πενθούν πρόσφατα, εκείνοι που βιώνουν θλίψη μπορεί να σκέφτονται συχνά το αγαπημένο τους πρόσωπο που έχει πεθάνει. Μπορεί να αναπολούν πρόσφατα παλιές αναμνήσεις και είναι αρκετά συνηθισμένο για ένα άτομο που πενθεί να ονειρεύεται πιο έντονα το χαμένο αγαπημένο του πρόσωπο. Ο ψυχαναλυτής Sigmund Freud ασχολήθηκε με το πώς ανταποκρίνονται τα ανθρώπινα όντα στην εμπειρία της απώλειας. Επεσήμανε πιθανές πρόσθετες δυσκολίες για όσους πενθούν εάν υπάρχει αρνητικότητα γύρω από έναν θάνατο. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο είχε αμφίθυμα συναισθήματα για κάποιον και πέθανε, το άτομο θα μπορούσε να μείνει με μια αίσθηση ενοχής. Ή εάν ένα άτομο πέθανε σε φρικτές συνθήκες, όπως ένας φόνος, ένα άτομο που θρηνεί μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο να το αποδεχτεί αυτό. Ο Φρόιντ το αναφέρει ως «μελαγχολία», αλλά μπορεί επίσης να αναφερθεί ως «περίπλοκη θλίψη». Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να βιώσει οπτασίες και να έχει ψευδαισθήσεις ότι βλέπει το νεκρό άτομο και αρχίζει να πιστεύει ότι είναι ζωντανό. Τα ρομπότ φαντάσματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να τραυματίσουν περαιτέρω κάποιον που βιώνει περίπλοκη θλίψη και μπορεί να επιδεινώσει τα σχετικά προβλήματα, όπως οι παραισθήσεις.

Chatbot φρίκης Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι αυτά τα ρομπότ φαντάσματα να πουν επιβλαβή πράγματα ή να δώσουν κακές συμβουλές σε κάποιον που θρηνεί. Παρόμοιο λογισμικό παραγωγής όπως τα chatbots ChatGPT έχουν ήδη επικριθεί ευρέως για παραπληροφόρηση στους χρήστες. Φανταστείτε αν η τεχνολογία AI γινόταν αδίστακτη και άρχιζε να κάνει ακατάλληλες παρατηρήσεις στον χρήστη – μια κατάσταση που βίωσε ο δημοσιογράφος Kevin Roose το 2023 όταν ένα chatbot του Bing προσπάθησε να τον κάνει να αφήσει τη γυναίκα του. Θα ήταν πολύ επώδυνο εάν ένας αποθανών πατέρας δημιουργηθεί ως φάντασμα τεχνητής νοημοσύνης από έναν γιο ή κόρη να ακούσει σχόλια ότι δεν αγαπήθηκαν ή δεν τους άρεσαν ή ότι δεν ήταν ο αγαπημένος τους πατέρας. Ή, σε ένα πιο ακραίο σενάριο, εάν το ghostbot πρότεινε στον χρήστη να συμμετάσχει στον θάνατο ή θα έπρεπε να σκοτώσει ή να βλάψει κάποιον. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια πλοκή από ταινία τρόμου, αλλά δεν είναι τόσο τραβηγμένο. Το 2023, το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε έναν νόμο για την αποτροπή της εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης για υποκίνηση βίας. Αυτή ήταν μια απάντηση στην απόπειρα δολοφονίας της Βασίλισσας νωρίτερα μέσα στο έτος από έναν άνδρα που ενθάρρυνε την κοπέλα του στο chatbot, με την οποία είχε μια «συναισθηματική και σεξουαλική» σχέση. Οι δημιουργοί του ChatGPT επί του παρόντος αναγνωρίζουν ότι το λογισμικό κάνει λάθη και εξακολουθεί να μην είναι πλήρως αξιόπιστο επειδή κατασκευάζει πληροφορίες. Ποιος ξέρει πώς θα ερμηνεύονται τα κείμενα, τα email ή τα βίντεο ενός ατόμου και ποιο περιεχόμενο θα δημιουργηθεί από αυτήν την τεχνολογία AI; Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι ανεξάρτητα από το πόσο προοδεύει αυτή η τεχνολογία, θα υπάρχει ανάγκη για σημαντική εποπτεία και ανθρώπινη επίβλεψη.

Το να ξεχνάς είναι υγιές Αυτή η τελευταία τεχνολογία λέει πολλά για την ψηφιακή μας κουλτούρα άπειρων δυνατοτήτων χωρίς όρια. Τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν στο cloud επ’ αόριστον και όλα είναι ανακτήσιμα και τίποτα δεν διαγράφεται ή καταστρέφεται πραγματικά. Η λήθη είναι ένα σημαντικό στοιχείο της υγιούς θλίψης, αλλά για να ξεχάσουν, οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν νέους και ουσιαστικούς τρόπους να θυμούνται το νεκρό άτομο. Οι επέτειοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο βοηθώντας όσους πενθούν όχι μόνο να θυμούνται τα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά είναι επίσης ευκαιρίες να αναπαραστήσουν την απώλεια με νέους τρόπους. Οι τελετουργίες και τα σύμβολα μπορούν να σηματοδοτήσουν το τέλος, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να θυμούνται σωστά για να ξεχάσουν σωστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθάει η μουσικοθεραπεία στη διαχείριση του πόνου του πένθους;

Γρήγοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις απορρίψεις της ζωής

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε ειδικό ψυχικής υγείας;

H αυτοφροντίδα είναι άκρως απαραίτητη μετά από μια αποβολή στην εγκυμοσύνη

Πώς μπορείτε να τερματίσετε μια σχέση;

Ισραήλ και Παλαιστίνη στο γραφείο του θεραπευτή - Πώς οι σύμβουλοι υποστηρίζουν τους ανθρώπους χωρίς να παίρνουν θέση

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την απώλειά σας;

Πώς να επανέρθετε μετά τον θάνατο ενός φίλου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.