Ψυχική Υγεία

PTSD: Ξεπερνιέται το μετατραυματικό στρες μετά από πυροβολισμό;

PTSD: Ξεπερνιέται το μετατραυματικό στρες μετά από πυροβολισμό;

PTSD: Η αντιμετώπιση των αναγκών ψυχικής υγείας των θυμάτων πυροβολισμών δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τις μεγαλουπόλεις, αλλά και για τις κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιζώντες από τραύματα πυροβολισμών εμφανίζουν συχνά επιδείνωση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και της κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, ρίχνει φως στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας των θυμάτων πυροβολισμών, έναν τομέα έρευνας που ήταν περιορισμένος στο παρελθόν λόγω των περιορισμών στη χρηματοδότηση της έρευνας για την οπλοκατοχή.

 

Μετατραυματικό στρες

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 87 ενήλικες που έλαβαν θεραπεία για τραυματισμούς από πυροβόλο όπλο σε ένα κέντρο τραυμάτων στο Ουισκόνσιν. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα ψυχικής υγείας και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τη σωματική υγεία έναν μήνα και έξι μήνες μετά τους τραυματισμούς τους. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τόσο τα συμπτώματα PTSD όσο και η κατάθλιψη επιδεινώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, με τη μέση βαθμολογία PTSD να ξεπερνά το διαγνωστικό όριο στους έξι μήνες. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης κακή ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με τη σωματική υγεία και στις δύο χρονικές στιγμές.

Η μελέτη αναδεικνύει την ευρύτερη πραγματικότητα ότι η βία με όπλα έχει συνέπειες που εκτείνονται πέρα από τους σωματικούς τραυματισμούς, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία των ατόμων με διαρκή τρόπο. Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη από τον Dr. Peter Ehrlich σε παιδιά και εφήβους που υπέστησαν τραυματισμούς από όπλο αποκάλυψε επίσης παρόμοια ευρήματα, με σημαντικό αριθμό ατόμων να διαγιγνώσκονται εκ νέου με καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως PTSD ή κατάχρηση ουσιών.

Η μελέτη έρχεται σε μια εποχή που οι θάνατοι από πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται, φθάνοντας το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί επιβιώνουν από τραυματισμούς με όπλο και πρέπει να αντιμετωπίσουν τα επακόλουθα. Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν πυροβοληθεί.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένη παρακολούθηση των επιζώντων από τραυματισμό από όπλο, που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Ενώ οι εξετάσεις ψυχικής υγείας διεξάγονται συνήθως στο κέντρο τραυμάτων στο Ουισκόνσιν, πολλοί επιζώντες από πυροβολισμούς δεν λαμβάνουν τέτοιες εξετάσεις. Η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας επιτείνει περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά.

Είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας των επιζώντων από πυροβολισμούς και να αναπτυχθούν στρατηγικές για την υποστήριξη της ανάρρωσής τους. Οι κοινότητες που πλήττονται από την ένοπλη βία αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τα άτομα να ξεπεράσουν το τραύμα. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της ολοκληρωμένης φροντίδας για αυτούς τους επιζώντες και υπογραμμίζουν την ανάγκη για διαγνωστικές εξετάσεις ψυχικής υγείας και θεραπευτικά προγράμματα ειδικά προσαρμοσμένα σε ασθενείς με τραυματισμό από πυροβόλο όπλο.

Η αντιμετώπιση των αναγκών ψυχικής υγείας των θυμάτων πυροβολισμών δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τις μεγαλουπόλεις, αλλά και για τις κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης για τους τραυματισμούς από πυροβόλο όπλο υπογραμμίζουν το βάρος που επωμίζονται οι επιζώντες, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης των συνεπειών της ψυχικής υγείας που συνδέονται με την οπλοκατοχή. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών εξέδωσε πρόσφατα κατευθυντήριες γραμμές για τα κέντρα τραυμάτων σχετικά με τον έλεγχο της ψυχικής υγείας, με στόχο τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά από κάθε τραυματικό τραυματισμό. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη φροντίδα και υποστήριξη για τους επιζώντες από πυροβολισμούς σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές βελτιώνουν την όρασή μας;

Tips για καθημερινή περιποίηση του εαυτού σας

Μπορεί η άσκηση να βελτιώσει τη διάθεσή μας;

Τι είναι η διαταραχή διέγερσης γεννητικών οργάνων στις γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.