ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ορμόνη του Στρες Εγκυμοσύνη: Κλειδί στην πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Ορμόνη του Στρες Εγκυμοσύνη: Κλειδί στην πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

"Η πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά είναι γνωστό ότι αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για τη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή, όπως η προσοχή, η μνήμη και η μάθηση, γι' αυτό και θέλουμε να διερευνήσουμε αν η προγεννητική έκθεση στην κορτιζόλη σχετίζεται επίσης με τα σκορ IQ των παιδιών ηλικίας 7 ετών", δήλωσε ο Dr. Fenger Dreyer.

Ορμόνη του Στρες Εγκυμοσύνη: Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες της κορτιζόλης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσουν την ομιλία και τις γλωσσικές δεξιότητες κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στις 13 Μαΐου στο 25ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Τα ευρήματα βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν περαιτέρω τον ρόλο που διαδραματίζει η κορτιζόλη τόσο στην εμβρυϊκή όσο και στην παιδική ανάπτυξη.

Η γλωσσική ανάπτυξη κατά την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να υποδεικνύει πόσο καλά αναπτύχθηκε το νευρικό σύστημα ενός μωρού στη μήτρα. Η προγεννητική έκθεση στην κορτιζόλη -μια στεροειδή ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί στο στρες- κατευθύνει την ανάπτυξη του εμβρύου και επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Ωστόσο, οι επιδράσεις που έχει η κορτιζόλη στην πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη παραμένουν άγνωστες. Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Odense ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα κορτιζόλης 1.093 Δανών γυναικών κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και σχετικά με τις γλωσσικές και ομιλητικές δεξιότητες 1.093 παιδιών ηλικίας 12-37 μηνών από το Παιδικό Συγκρότημα του Odense (Odense Child Cohort). Διαπίστωσαν ότι τα αγόρια που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στη μήτρα μπορούσαν να πουν περισσότερες λέξεις σε ηλικία 12-37 μηνών, ενώ τα κορίτσια κατανοούσαν καλύτερα περισσότερες λέξεις σε ηλικία 12-21 μηνών. “Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης της μητέρας και της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών με την πάροδο του χρόνου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το φύλο των απογόνων και το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας”, δήλωσε η Δρ Anja Fenger Dreyer, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Η ίδια πρόσθεσε: “Είχαμε πρόσβαση σε μια μεγάλη κοόρτη μελέτης, σε μεθόδους ανάλυσης υψηλής ποιότητας και σε σχετικές συνδιακυμάνσεις, γεγονός που καθιστά τη μελέτη μας σημαντική συμβολή στη φυσιολογική κατανόηση της προγεννητικής έκθεσης στην κορτιζόλη για την εμβρυϊκή ωρίμανση και την ανάπτυξη του παιδιού”. Η ομάδα θα αξιολογήσει στη συνέχεια αν τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλή κορτιζόλη στη μήτρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα ποσοστά δείκτη νοημοσύνης (IQ). Εκτός από τα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα κορτιζόλης της μητέρας και την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη, το παιδικό ερευνητικό πρόγραμμα ‘Παιδική συνομοταξία Odense’ (Odense Child Cohort) διαθέτει επίσης δεδομένα σχετικά με τα τεστ νοημοσύνης που διεξάγονται από παιδιά ηλικίας επτά ετών. “Η πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά είναι γνωστό ότι αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για τη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή, όπως η προσοχή, η μνήμη και η μάθηση, γι’ αυτό και θέλουμε να διερευνήσουμε αν η προγεννητική έκθεση στην κορτιζόλη σχετίζεται επίσης με τα σκορ IQ των παιδιών ηλικίας 7 ετών”, δήλωσε ο Dr. Fenger Dreyer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επίδραση της υψηλής κορτιζόλης στους εφήβους

Στρες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να προκαλέσει;

Οι ορμόνες του στρες της μητέρας διέρχονται στο αμνιακό υγρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.