Ψυχική Υγεία

Ψυχοθεραπεία: Η ανθρώπινη επιθυμία για αλλαγή

Ψυχοθεραπεία: Η ανθρώπινη επιθυμία για αλλαγή

Ψυχοθεραπεία: Ένα από τα πράγματα που βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και τους επιτρέπει να αισθάνονται σαν να έχουν κάποιον έλεγχο στη ζωή τους, είναι να σκεφτούν την αλλαγή.

Φανταστείτε ότι θέλουν να βοηθηθούν ώστε να σπάσουν τα μοτίβα και να αρχίσουν να υιοθετούν νέες συμπεριφορές που θεωρούνται ευεργετικές. Για παράδειγμα, το να βλέπεις τον εαυτό σου ως πιο γρήγορο και δυνατότερο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ή τη διατήρηση της αθλητικής δραστηριότητας ή στην άσκηση.

Το σπάσιμο των μοτίβων δε χρειάζεται καν να είναι κάτι δραστικό. Οι λεπτές αλλαγές στην εικόνα μέσω κουρέματος, εφαρμογής μακιγιάζ ή ρούχων μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να νιώσει ότι κάνοντας μικρές αλλαγές μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν. Γιατί ένα άτομο αισθάνεται την ανάγκη αλλαγής ή πόσο χαρούμενος είναι στο παρόν είναι φυσικά τεράστια θέματα για την ψυχολογία.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν αυτές οι φυσικές ανάγκες για μετάβαση εμποδίζουν ορισμένους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία. Αυτό είναι ίσως ειρωνικό γιατί άλλοι θα αναζητούσαν θεραπεία ακριβώς επειδή αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια ζωή όπου είναι διαρκώς άθλια και επιθυμούν την αλλαγή.

Οι ψυχικές ασθένειες και οι διαταραχές μπορεί να έχουν χρονικές επιπτώσεις στη διαύγεια και την αντίληψη. Οι εμπειρίες της ψύχωσης, της κατάθλιψης, της μανίας και της αναισθησίας μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους μόνο για κάποιο χρόνο και μετά να περάσουν. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που επηρεάζονται μεταβαίνουν μέσα και έξω από αυτές τις καταστάσεις ίσως σε τακτική βάση. Επιπλέον, εάν η εμπειρία της συμπτωματολογίας τους είναι αρνητική, το πέρασμα αυτής της ψυχικής κατάστασης μπορεί να έρθει με ανακούφιση και είναι η φύση αυτής της ανακούφισης που μπορεί να μοιάζει πολύτιμη ή ακόμη και ιερή για το άτομο.

Οι οδυνηρές και ενοχλητικές εμπειρίες της αρνητικής συμπτωματολογίας είναι πολύ προσωπικές εμπειρίες και παρά τον πόνο που τις συνοδεύει, θα μπορούσαν να είναι γόνιμες καταστάσεις για ιδέες και πεποιθήσεις, ειδικά εάν το άτομο προσπαθεί ψυχικά να τις πολεμήσει. Η ψυχική ασθένεια μπορεί να προσφέρει μια μοναδική προοπτική και μια επιθυμία να τη χρησιμοποιήσει κανείς ως κάποια μορφή προσωπικής έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι μόλις επιστρέψει η διαύγεια, όχι μόνο το άτομο αισθάνεται καλύτερα, αλλά έχει πλέον αναμνήσεις από την εμπειρία του που μπορούν τώρα να αξιολογηθούν και να εκφραστούν, να χρησιμοποιηθούν για δημιουργικούς σκοπούς.

Η μετάβαση και η ικανότητα αλλαγής βοηθούν στην παροχή ανανεωμένου σκοπού και νοήματος για τους ανθρώπους που ζουν τη ζωή τους. Εάν η μετάβαση είναι ενσωματωμένη στην παθολογία κάποιου, γιατί να θέλει να περάσει από αυτό;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σπάστε τα δεσμά του φόβου στη ζωή σας

Πώς να έχουμε ποιοτικό ύπνο με ευχάριστα όνειρα

Εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.

Κι όμως τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας

Ψυχολογία διάθεση: Τα χρώματα ως γνωστόν είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Συνήθως επιλέγουμε να φορέσουμε αποχρώσεις αναλόγως με το πως αισθανόμαστε την δεδομένη στιγμή, ή φτιάχνουμε μια εικόνα για τον άλλο επηρεασμένοι από τις χρωματικές επιλογές που έχει κάνει. Όμως η επιρροή των χρωμάτων δεν σταματά εκεί, αφού έχουν την δύναμη να προκαλέσουν διαθέσεις, να αντιστρέψουν συμπεριφορές και να αλλάξουν συνήθειες.

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έναντι των κλασικών ψυχοθεραπειών. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες, όπως η θεραπευτική ζωγραφική, όχι μόνο βοηθούν να εκφραστούν, αλλά και να βελτιώσουν συναισθηματικά και νοητικά τον ασθενή.