Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχωσικές Διαταραχές: Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώρισή τους

Ψυχωσικές Διαταραχές: Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώρισή τους

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ψυχωσικές Διαταραχές: Μια νέα μελέτη του Κέντρου Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH), με τίτλο «Χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας πριν από την πρώτη διάγνωση ψυχωτικής διαταραχής» που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 75% των νεαρών κατοίκων του Οντάριο με ψυχωσική διαταραχή είχαν τουλάχιστον μία επίσκεψη στην υπηρεσία ψυχικής υγείας εντός των τριών ετών πριν από την πρώτη διάγνωση της διαταραχής.

Η αναδρομική μελέτη κοόρτης – μια από τις μεγαλύτερες του είδους της – υποδηλώνει ότι οι νέοι με ψυχωσική διαταραχή έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν προηγούμενη εισαγωγή στο νοσοκομείο σχετικά με την ψυχική υγεία, διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που σχετίζεται με την ψυχική υγεία, και είναι πιο πιθανό να έχουν προηγούμενη διάγνωση διαταραχής χρήσης ουσιών σε σύγκριση με τους νέους που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή της διάθεσης. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι αυτοί οι παράγοντες – προηγούμενες εισαγωγές σε νοσοκομείο και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και προηγούμενη διάγνωση διαταραχής χρήσης ουσιών – μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχωσική διαταραχή», λέει η Δρ Nicole Kozloff, Συνδιευθύντρια του Οικογενειακού Κέντρου για τη Νεολαία Slaight σε Μετάβαση στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας CAMH. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα συνεπή με άλλες δικαιοδοσίες εκτός Καναδά και θα πρέπει να καθοδηγούν περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό και την παρέμβαση νωρίτερα στην πορεία ψυχωσικών ασθενειών».

Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες που κατείχε το ICES σχετικά με τη χρήση υπηρεσιών υγείας και άλλα συνδεδεμένα δεδομένα για να εξετάσουν προηγούμενη χρήση ψυχικής υγείας σε κατοίκους του Οντάριο ηλικίας 15-29 ετών που αργότερα διαγνώστηκαν με ψυχωσική διαταραχή μεταξύ 1ης Απριλίου 2012 και 31ης Μαρτίου, 2018. Η ομάδα εντόπισε περισσότερα από 10.000 άτομα με μια πρώτη διάγνωση ψυχωσικής διαταραχής και τα ταίριαξε με άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή της διάθεσης. «Όσοι κινδυνεύουν από ψύχωση «κρύβονται σε κοινή θέα», λέει ο Δρ Αριστοτέλης Βοϊνέσκος, Αντιπρόεδρος Έρευνας στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας CAMH και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Ψυχικής Υγείας της Οικογένειας Campbell. «Αυτά τα δεδομένα παρέχουν μια πολύ διαφορετική εικόνα για το ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο για ψύχωση και επίσης προτείνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά για να εξετάσουμε εάν η αποτελεσματική θεραπεία για προηγούμενες καταστάσεις μπορεί να αλλάξει τον κίνδυνο για ψύχωση».

Τα πρώτα ευρήματα από αυτήν την έρευνα ενέπνευσαν την έναρξη της μελέτης κοόρτης για εφήβους και νέους του Τορόντο (TAY) στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας CAMH. Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μοναχικά παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ψύχωση, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η διπολική διαταραχή εξαπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η διπολική διαταραχή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εξωτερικές αιτίες

Πώς συνδέονται τα δακτυλικά αποτυπώματα με την σχιζοφρένεια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο συχνά γονεϊκά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών

Λάθη γονείς: Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα δύσκολο ταξίδι και ενώ κάθε γονέας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, ορισμένα λάθη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού.

Χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε την ψυχική κόπωση που νιώθετε

Ψυχική κόπωση: Το να αισθάνεστε συναισθηματικά εξαντλημένο μπορεί να είναι συντριπτικό και να διαταράξει την καθημερινή ζωή. Είτε οφείλεται σε εργασιακό άγχος, προσωπικές προκλήσεις

Ένας υπερβολικά ή υποσυγχρονισμένος εγκέφαλος μπορεί να προβλέψει την ψύχωση

Αυτή η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αναπτυξιακής ασυμφωνίας και της μικροδιαγραφής του γονιδίου 22q11.2DS είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εντοπισμό προγνωστικών δεικτών για τη νόσο.

Close Icon