Επιστημονικά Νέα

Διαταραχή Χρήσης Ουσιών: Το κάπνισμα μαριχουάνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοποριακά κρούσματα COVID, διαπιστώνει μελέτη

Διαταραχή Χρήσης Ουσιών: Το κάπνισμα μαριχουάνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοποριακά κρούσματα COVID, διαπιστώνει μελέτη

"Σαφώς περισσότερη μελέτη είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη, αλλά είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε ή να παρερμηνεύσουμε τα πολύ ασαφή αποτελέσματα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έρευνα και να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές κάνναβης ενημερώνονται με ακρίβεια για το τι δείχνει πραγματικά η πιο πρόσφατη έρευνα", πρόσθεσε ο Fox.

Διαταραχή Χρήσης Ουσιών: Οι υποστηρικτές της μαριχουάνας δήλωσαν ότι η μελέτη δεν έδειξε ότι η μαριχουάνα θα μπορούσε να είναι αιτία σε σημαντικές περιπτώσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος Νικ Άνταμς επέπληξε τη χώρα κάτω από τις «ακραίες» πολιτικές της σχετικά με την COVID-19. Οι βαριοί χρήστες μαριχουάνας που είναι επίσης εμβολιασμένοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε πρωτοποριακά κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στο World Psychology, διαπίστωσε ότι εκείνοι με διαταραχή χρήσης ουσιών (εξάρτηση από μαριχουάνα, αλκοόλ, κοκαΐνη, οπιοειδή και καπνό) ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορωνοϊό αφού έλαβαν και τα δύο εμβόλια. Όσοι δεν είχαν διαταραχή χρήσης ουσιών SUD είδαν 3,6 τοις εκατό ποσοστό σημαντικών λοιμώξεων, σε σύγκριση με ποσοστό 7 τοις εκατό σε εκείνους με διαταραχή χρήσης ουσιών SUD.

Στο 7,8 τοις εκατό, όσοι είχαν διαταραχή χρήσης μαριχουάνας κινδύνευαν περισσότερο από σημαντικές λοιμώξεις, διαπίστωσε η μελέτη. Μεταξύ άλλων ουσιών, ο κίνδυνος εξαφανίστηκε όταν εξετάστηκαν ζητήματα όπως οι υποκείμενες συνθήκες υγείας και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Η διαφορά δεν έχει συνδεθεί άμεσα με τη χρήση μαριχουάνας αλλά θα μπορούσε να συνδεθεί με τη συμπεριφορά όσων εξαρτώνται από τη μαριχουάνα.

“Οι ασθενείς με διαταραχή χρήσης κάνναβης, οι οποίοι ήταν νεότεροι και είχαν λιγότερες συννοσηρότητες από τους άλλους υποτύπους διαταραχής χρήσης ουσιών SUD, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για πρωτοποριακή λοίμωξη ακόμη και μετά την αντιστοιχία τους με δυσμενείς κοινωνικοοικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία και συννοσηρές ιατρικές καταστάσεις με ασθενείς με μη διαταραχή χρήσης ουσιών SUD”, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Πρόσθετες μεταβλητές, όπως συμπεριφορικοί παράγοντες ή δυσμενείς επιδράσεις της κάνναβης στην πνευμονική και ανοσολογική λειτουργία, θα μπορούσαν να συμβάλουν στον υψηλότερο κίνδυνο για πρωτοποριακή μόλυνση σε αυτήν την ομάδα.” Οι υποστηρικτές της μαριχουάνας δήλωσαν ότι η μελέτη δεν έδειξε ότι η μαριχουάνα θα μπορούσε να είναι αιτία σε σημαντικές περιπτώσεις, σημειώνοντας επίσης ότι οι περισσότεροι χρήστες μαριχουάνας δεν εξαρτώνται από το ναρκωτικό.

“Αυτή η μελέτη περιορίζεται σε άτομα με” διαταραχή χρήσης ουσιών “που είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο καταναλωτών κάνναβης”, δήλωσε στο Newsweek ο Morgan Fox, διευθυντής σχέσεων μέσων ενημέρωσης για την Εθνική Ένωση Βιομηχανίας Κάνναβης. “Αυτό είναι απλώς συσχέτιση και δεν δείχνει αιτιώδη σχέση … τα ατομικά πρότυπα συμπεριφοράς και οι κοινωνικές συνθήκες μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει πάνω και πέρα ​​από την απλή εμφάνιση προβληματικών προτύπων χρήσης ουσιών, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες, η ανταλλαγή συνδέσμων κλπ.” είπε.

“Σαφώς περισσότερη μελέτη είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη, αλλά είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε ή να παρερμηνεύσουμε τα πολύ ασαφή αποτελέσματα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έρευνα και να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές κάνναβης ενημερώνονται με ακρίβεια για το τι δείχνει πραγματικά η πιο πρόσφατη έρευνα”, πρόσθεσε ο Fox.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αισθητήρας smartphone εντοπίζει ενδεχόμενη μέθη κάνναβης σαν GPS!

Το άτμισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών μεταξύ των φοιτητών των ΗΠΑ

Το δικαστήριο του Μεξικό έκρινε ότι η απαγόρευση της μαριχουάνας είναι αντισυνταγματική

Η αλλαγή στον νόμο της Ταϊλάνδης σημαίνει ότι το ευρύ κοινό θα μπορεί να καταναλώνει και να πωλεί νόμιμα kratom

Η κατάχρηση μαριχουάνας συνδέεται με απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμό στους νέους

Επικίνδυνες τοξίνες στον καπνό της μαριχουάνας για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.