ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μαριχουάνα Επιπτώσεις: Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας από την κατάχρηση

Μαριχουάνα Επιπτώσεις: Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας από την κατάχρηση

Μαριχουάνα Επιπτώσεις: Η υπερβολική χρήση μαριχουάνας από εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχές της διάθεσης - όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή - συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοτραυματισμού, απόπειρες αυτοκτονίας και θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ακούσια υπερδοσολογία, η αυτοκτονία και η ανθρωποκτονία ήταν οι τρεις πιο συχνές αιτίες θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics. “Η αντίληψη είναι ότι η μαριχουάνα είναι ασφαλής στη χρήση, αλλά πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους γονείς και τα παιδιά ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ιδιαίτερα με τη χρήση κάνναβης σε μεγάλη ποσότητα”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Cynthia Fontanella, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο. “Και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρέμβουν για να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν τη διαταραχή χρήσης κάνναβης, καθώς και τα παιδιά με διαταραχές της διάθεσης”, δήλωσε η Fontanella.

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης, επίσης γνωστή ως διαταραχή χρήσης μαριχουάνας, σχετίζεται με την εξάρτηση από τη χρήση χόρτου. Ένα άτομο θεωρείται ότι εξαρτάται από τη μαριχουάνα όταν αισθάνεται  υπερβολική επιθυμία για φαγητό ή έλλειψη όρεξης, ευερεθιστότητα, ανησυχία και διάθεση και δυσκολίες ύπνου μετά τη διακοπή της χρήσης σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης ναρκωτικών.

“Τα άτομα που αρχίζουν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα πριν από την ηλικία των 18 έχουν τέσσερις έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης μαριχουάνας από τους ενήλικες”, συμβουλεύει η NIDA. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για μια διαταραχή χρήσης μαριχουάνας το 2015, εκτιμά η NIDA.

Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί λόγω της αύξησης της δραστικότητας στις σημερινές ποικιλίες χόρτου, μαζί με τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής μαριχουάνας για ενήλικες σε 15 πολιτείες και ιατρική χρήση σε 36 πολιτείες. Μελέτες σε ενήλικες δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης χόρτου και των αποπειρών αυτοκτονίας και του θανάτου. Μια μελέτη για ενήλικα δίδυμα ίδιου φύλου διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν εξαρτημένοι από τη μαριχουάνα είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από τον δίδυμο τους που δεν ήταν εξαρτημένο στη μαριχουάνα. Μια άλλη μελέτη για 1.463 αυτοκτονίες και 7.392 φυσικούς θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε μια σχέση μεταξύ οποιασδήποτε χρήσης μαριχουάνας από ενήλικες και κινδύνου αυτοκτονίας μετά την αναπροσαρμογή για χρήση αλκοόλ, κατάθλιψη και χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες που εξαρτώνταν από μαριχουάνα, σύμφωνα με μια τετραετή μελέτη 6.445 Δανών ενηλίκων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επικίνδυνες τοξίνες στον καπνό της μαριχουάνας για την υγεία

Κάνναβη και σεξ, τι απαντούν νέες έρευνες

Νόμιμη η κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υγεία του εντέρου και η διάθεση είναι γενετικά συνυφασμένες

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Πώς να εντάξεις το λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Λιναρόσπορος: Τα superfoods και οι σπόροι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή και όχι άδικα, καθώς αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές κατηγορίες τροφίμων για να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Πάνω από 51.000 κρούσματα κατεγράφησαν χθες στη χώρα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν 51.204 νέα περιστατικά Covid-19 και 1.097 σχετικούς θανάτους την Κυριακή, 28/02, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αυτό αυξάνει το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε τουλάχιστον 28.605.669, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 513.091 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αναφέρει τουλάχιστον 2.463 καταγεγραμμένες περιπτώσεις παραλλαγών του κορωνοϊού εντός της επικράτειας της χώρας.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.