Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Τι είναι η ψυχική ασθένεια και πώς μπορεί να διαγνωστεί;

Ψυχική υγεία: Τι είναι η ψυχική ασθένεια και πώς μπορεί να διαγνωστεί;

Ψυχική υγεία: Η αυτοβοήθεια και η υποστήριξη μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση, την αποκατάσταση και την ευημερία ενός ατόμου.

Οι ψυχικές ασθένειες είναι καταστάσεις υγείας που περιλαμβάνουν αλλαγές στο συναίσθημα, τη σκέψη ή τη συμπεριφορά (ή συνδυασμό αυτών). Οι ψυχικές ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με αγωνία ή/και προβλήματα λειτουργικότητας σε κοινωνικές, εργασιακές ή οικογενειακές δραστηριότητες.  Η ψυχική ασθένεια δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Είναι ένα ιατρικό πρόβλημα, όπως ακριβώς η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης.

Σχετικά με την Ψυχική Υγεία

Η Ψυχική Υγεία περιλαμβάνει αποτελεσματική λειτουργία σε καθημερινές δραστηριότητες με αποτέλεσμα:

  • Παραγωγικές δραστηριότητες (όπως στην εργασία, στο σχολείο ή στη φροντίδα).
  • Υγιείς σχέσεις.
  • Ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές και αντιμετώπισης αντιξοοτήτων.

Η ψυχική ασθένεια… αναφέρεται συλλογικά σε όλες τις διαγνώσιμες ψυχικές διαταραχές — καταστάσεις υγείας που περιλαμβάνουν:

  • Σημαντικές αλλαγές στη σκέψη, στο συναίσθημα ή/και στη συμπεριφορά.
  • Δυσφορία και/ή προβλήματα λειτουργίας σε κοινωνικές, εργασιακές ή οικογενειακές δραστηριότητες.

Η ψυχική υγεία είναι το θεμέλιο για τα συναισθήματα, τη σκέψη, την επικοινωνία, τη μάθηση, την ανθεκτικότητα, την ελπίδα και την αυτοεκτίμηση. Η ψυχική υγεία είναι επίσης το κλειδί για τις σχέσεις, την προσωπική και συναισθηματική ευημερία και τη συμβολή στην κοινότητα ή την κοινωνία. Η ψυχική υγεία είναι συστατικό της συνολικής ευημερίας. Μπορεί να επηρεάσει και να επηρεαστεί από τη σωματική υγεία.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μια ψυχική ασθένεια δεν θέλουν να μιλήσουν γι ‘αυτό. Αλλά η ψυχική ασθένεια δεν είναι κάτι που πρέπει να ντρέπεσαι! Είναι μια ιατρική κατάσταση, όπως ακριβώς η καρδιακή νόσος ή ο διαβήτης. Και οι καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι θεραπεύσιμες. Επεκτείνουμε συνεχώς την κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διαχειριστούν επιτυχώς καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Η ψυχική ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις. μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη γεωγραφία, το εισόδημα, την κοινωνική θέση, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία/πνευματικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το υπόβαθρο ή άλλη πτυχή της πολιτιστικής ταυτότητας. Ενώ η ψυχική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα τρία τέταρτα όλων των ψυχικών ασθενειών ξεκινούν από την ηλικία των 24 ετών.

Οι ψυχικές ασθένειες έχουν πολλές μορφές. Μερικοί είναι ήπιοι και παρεμβαίνουν μόνο με περιορισμένους τρόπους στην καθημερινή ζωή, όπως κάποιες φοβίες (μη φυσιολογικοί φόβοι). Άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι τόσο σοβαρές που ένα άτομο μπορεί να χρειάζεται φροντίδα σε νοσοκομείο. Παρόμοια με άλλες ιατρικές ασθένειες, οι βέλτιστοι τρόποι παροχής φροντίδας εξαρτώνται από την ασθένεια και τη σοβαρότητα των επιπτώσεών της.

Διάγνωση

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι θεραπεύσιμες και η βελτίωση είναι δυνατή. Πολλά άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας επιστρέφουν σε πλήρη λειτουργία. Κάποιες ψυχικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν.

Δεν είναι πάντα σαφές πότε ένα πρόβλημα με τη διάθεση ή τη σκέψη έχει γίνει αρκετά σοβαρό ώστε να είναι ανησυχητικό για την ψυχική υγεία. Μερικές φορές, για παράδειγμα, μια χαμηλή ή καταθλιπτική διάθεση είναι φυσιολογική, όπως όταν ένα άτομο βιώνει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αλλά εάν αυτή η καταθλιπτική διάθεση συνεχίσει να προκαλεί αγωνία ή εμποδίζει την κανονική λειτουργία του, το άτομο μπορεί να επωφεληθεί από την επαγγελματική φροντίδα. Η οικογένεια ή οι φίλοι μπορεί να αναγνωρίσουν αλλαγές ή προβλήματα που ένα άτομο δεν βλέπει στον εαυτό του.

Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να σχετίζονται ή να μιμούνται μια ιατρική κατάσταση. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να σχετίζονται με μια κατάσταση του θυρεοειδούς. Ως εκ τούτου, μια διάγνωση ψυχικής υγείας συχνά περιλαμβάνει μια πλήρη αξιολόγηση της υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας φυσικής εξέτασης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις και/ή νευρολογικές εξετάσεις.

Άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών και καταβολών μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά τις καταστάσεις ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, μερικοί είναι πιο πιθανό να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία υγείας με ανησυχίες σχετικά με σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από μια πάθηση ψυχικής υγείας. Ορισμένοι πολιτισμοί βλέπουν και περιγράφουν τις καταστάσεις ψυχικής υγείας με διαφορετικούς τρόπους από τους περισσότερους γιατρούς στις Η.Π.Α. Το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και τη θεραπεία εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν την απαραίτητη θεραπεία.

Θεραπεία & Αυτοβοήθεια

Η διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής δεν είναι ίδια με την ανάγκη για θεραπεία. Η ανάγκη για θεραπεία λαμβάνει υπόψη πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα, πόσο τα συμπτώματα προκαλούν αγωνία και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, τους κινδύνους και τα οφέλη των διαθέσιμων θεραπειών και άλλους παράγοντες (για παράδειγμα, ψυχιατρικά συμπτώματα που περιπλέκουν άλλες ασθένειες).

Η θεραπεία ψυχικής υγείας βασίζεται σε ένα εξατομικευμένο σχέδιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με έναν κλινικό ιατρό ψυχικής υγείας και ένα άτομο (και μέλη της οικογένειας εάν το άτομο επιθυμεί). Μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία (θεραπεία ομιλίας), φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες. Συχνά ο συνδυασμός θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι πιο αποτελεσματικός. Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο.

Η αυτοβοήθεια και η υποστήριξη μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση, την αποκατάσταση και την ευημερία ενός ατόμου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η καλή διατροφή, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος με καλή υγιεινή ύπνου μπορούν να υποστηριχθούν ψυχική υγεία και αποκατάσταση. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει μεμονωμένες ενέργειες (για παράδειγμα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, ομάδες υποστήριξης ή άσκηση) που ενισχύουν την ανάρρωση και την ευεξία.

Οι κλινικοί ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι ψυχίατροι και άλλοι γιατροί ψυχικής υγείας βοηθούν τα άτομα και τις οικογένειες να κατανοήσουν τις ψυχικές ασθένειες και τι μπορούν να κάνουν για να ελέγξουν ή να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία, την ευεξία και τη λειτουργία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής σας ευεξίας

Επιστήμονες εντοπίζουν νέα γονίδια κινδύνου σχιζοφρένειας

Πότε η θλίψη ξεπερνά τα όρια και γίνεται ψυχική διαταραχή;

Η τεράστια σημασία των κλήσεων ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon