Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή μας;

Ψυχική υγεία: Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή μας;

Ψυχική υγεία: Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης έγραψε εκτενώς για το τι είναι φίλοι, τι κάνει καλούς φίλους και πολλά άλλα. Είπε μάλιστα ότι μεταξύ φίλων υπάρχει ένα ιδιαίτερο είδος αγάπης. Ωστόσο, ουσιαστικά είπε ότι οι καλοί φίλοι έχουν συμπάθεια και αμοιβαία φροντίδα μεταξύ τους.

Το να έχεις φιλίες στη ζωή σου σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις, μειώνει το άγχος, ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου, σε βοηθάει στις δύσκολες στιγμές και διευκολύνει την αποφυγή ανθυγιεινών τρόπων ζωής. Επιστημονικά, οι ενήλικες με ισχυρά δίκτυα φίλων είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένους δείκτες μάζας σώματος. Οι ηλικιωμένοι που έχουν πολλούς φίλους είναι επίσης πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο.‌ Πώς, ωστόσο, καλλιεργείτε αυτές τις δυνατές φιλίες; Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε.

Οι ιδιότητες ενός καλού φίλου

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης έγραψε εκτενώς για το τι είναι φίλοι, τι κάνει καλούς φίλους και πολλά άλλα. Είπε μάλιστα ότι μεταξύ φίλων υπάρχει ένα ιδιαίτερο είδος αγάπης. Ωστόσο, ουσιαστικά είπε ότι οι καλοί φίλοι έχουν συμπάθεια και αμοιβαία φροντίδα μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μοιράζεσαι συναισθήματα μέσω της ενσυναίσθησης και να βοηθάς έναν φίλο που έχει ανάγκη.‌

Στην πράξη, αυτό μπορεί να μοιάζει με:

  • Αισθάνεστε καλά. Οι καλοί φίλοι λένε ωραία πράγματα ο ένας στον άλλον. Σηκώνουν ο ένας τον άλλον και κάνουν κομπλιμέντα. Έτσι, όχι μόνο θα πρέπει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας αλλά θα πρέπει επίσης να βοηθάτε τους φίλους σας να αισθάνονται καλά.
  • Στηρίζετε  ο ένας τον άλλον. Σε στενές στιγμές που ο φίλος σας αισθάνεται πεσμένος ή μπλε, ένα καλό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τον βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα.
  • Αγαπάτε τις διαφορές. Δεν υπάρχει περίπτωση οι φίλοι σας να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα ή χόμπι με εσάς. Ακόμα κι αν εσείς και τα ενδιαφέροντα του φίλου σας δεν ταυτίζονται, παραμείνετε ανοιχτοί. Δοκιμάστε τα ενδιαφέροντα του φίλου σας και δείτε αν σας αρέσουν επίσης. Αν δεν το κάνετε, καταλάβετε ότι οι καλοί φίλοι ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον ακόμα και για τα χωριστά ενδιαφέροντά τους.
  • Είστε καλός ακροατής. Φροντίστε να ακούσετε και να μην διακόπτετε τον φίλο σας. Σε μια υγιή φιλία, και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται για το τι έχει να πει ο άλλος.
  • Γίνεστε ένας αξιόπιστος φίλος. Οι καλοί φίλοι δεν επικρίνουν και διατηρούν τις προσωπικές πληροφορίες εμπιστευτικές.
  • Διατηρήστε σεβασμό και σεβαστά όρια. Εάν είστε φίλοι με κάποιον για αρκετό καιρό, σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα. Ίσως θα κάνετε ή θα πείτε κάτι που θα αναστατώσει τον φίλο σας. Ή ίσως έχουν κάνει κάτι που σε στενοχώρησε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι στενοί φίλοι μπορούν να μιλήσουν ειλικρινά για αυτά τα πράγματα και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.
  • Δώστε τους το χρόνο σας. Η δημιουργία μιας στενής σύνδεσης απαιτεί δουλειά και χρόνο. Δίνοντας χρόνο στους φίλους σας τακτικά, τους αφήνετε να μπουν στη ζωή σας. Ίσως στην αρχή να νιώθετε άβολα, αλλά όλο και περισσότερο θα νιώθετε και οι δύο πιο άνετα.
  • Υπάρχει αμοιβαία σύνδεση. Το να είσαι καλός φίλος δεν σημαίνει απλώς να ακούς τον φίλο σου ή το αντίστροφο. Οι ισχυρές φιλίες είναι αμοιβαίες. κανένα άτομο δεν πρέπει να είναι κυρίαρχο. Και πάλι, θα πρέπει να κάνετε και οι δύο να αισθάνονται καλά και να σηκώνετε ο ένας τον άλλον.
  • Δημιουργήστε μια κοινότητα. Ενώ ορισμένες φιλικές σχέσεις μπορεί να αισθάνονται ξεχωριστές, όπως το να έχεις έναν «καλύτερο φίλο», είναι πάντα υπέροχο να έχεις περισσότερους από έναν φίλους στη ζωή σου. Το να έχετε μερικούς καλούς φίλους μπορεί να διευρύνει την οπτική σας για τη ζωή, να σας προσφέρει διαφορετικούς τύπους φιλιών και να αυξήσει την υποστήριξή σας.
  • Ποιότητα πάνω από ποσότητα. Αν και η ύπαρξη μιας κοινότητας είναι απαραίτητη, μπορεί να αισθάνεστε πιεσμένοι να έχετε πολλούς φίλους σε αυτή τη σύγχρονη εποχή των οπαδών των κοινωνικών μέσων. Ωστόσο, αντισταθείτε σε αυτήν την πίεση. Είναι πιο σημαντικό να έχετε ποιοτικές και στενές σχέσεις με λιγότερα άτομα από πολλές επιφανειακές συνδέσεις φίλων.

Προσπαθήστε για τις σχέσεις σας

Είναι σημαντικό να αγαπάτε τους καλούς σας φίλους. Εάν προκύψουν προβλήματα, ενημερώστε τον φίλο σας πόσο ενδιαφέρεστε για αυτά και θέλετε να τα ακούσετε. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες. Αυτό μπορεί να σας προσφέρει και στους δύο μια ευκαιρία να συνδεθείτε και να αναπτυχθείτε στη σχέση σας. ‌

Ωστόσο, μερικές φορές οι άνθρωποι χωρίζουν. Οι καλοί φίλοι αναπτύσσουν μακροχρόνιο αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Καταλαβαίνουν ότι περιστασιακά ορισμένες φιλίες δεν ταιριάζουν σε ορισμένες φάσεις της ζωής. Το να εκτιμάς πραγματικά τον φίλο σου σημαίνει ότι τον υποστηρίζεις ακόμα και όταν χρειάζονται χώρο από σένα. Αν και πονάει, αφήστε τους να φύγουν αν αυτό χρειάζονται. Δώστε τους την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να επεκταθούν σε μια πληρέστερη εκδοχή του εαυτού τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι καλύτερες δουλειές για άτομα με άγχος και κατάθλιψη;

Οι άνθρωποι με έντονη βραδινή παραγωγικότητα έχουν αρκετό άγχος

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των εφήβων;

Η βία που παρουσιάζεται στην τηλεόραση επηρεάζει τα παιδιά.

Τι είναι ο συναισθηματικός πόνος και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Αρνητικές σκέψεις: Στον κόσμο της ψυχικής υγείας, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, η καταστολή μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων και βελτίωσης της ευημερίας για ορισμένα άτομα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα κατάθλιψης;

Τρόφιμα: Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τα άτομα που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών από τους εφήβους στις παραμεθόριες περιοχές

"Οι τρόποι ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις της σχολικής συμβουλευτικής, στα κοινοτικά προγράμματα, στις εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες".

Πώς η εργασία επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Εργασία: Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προάγει την καλή ψυχική υγεία, ενώ οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευημερία.