Σεξουαλική Υγεία

Φιλί: Τα φιλιά προστατεύουν την υγεία

Φιλί: Τα φιλιά προστατεύουν την υγεία

Φιλί: Το φιλί ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που σας κάνουν να νιώθετε καλά, κινητοποιώντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν την ωκυτοκίνη, την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, που σας κάνουν να αισθάνεστε ευφορία και ενθαρρύνουν τα συναισθήματα στοργής και δεσμού.

Εάν η τέχνη του φιλιού έχει εξασθενίσει στη σχέση σας ή είστε περισσότερο ο άνθρωπος που στέλνει φιλιά στον αέρα όταν χαιρετά φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, ίσως όσα ακολουθούν να σας αλλάξουν γνώμη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το φιλί, όπως και άλλες εκφράσεις στοργής και αγάπης – ακόμα και μεταξύ συγγενών ή φίλων – έχει πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη.

Ειδικότερα:

Ενισχύει τις «ορμόνες της ευτυχίας»
Το φιλί ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που σας κάνουν να νιώθετε καλά, κινητοποιώντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν την ωκυτοκίνη, την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, που σας κάνουν να αισθάνεστε ευφορία και ενθαρρύνουν τα συναισθήματα στοργής και δεσμού. Μειώνουν επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες).

Ενισχύει τους δεσμούς
Η ωκυτοκίνη είναι μια χημική ουσία που συνδέεται με τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Η ορμή της ωκυτοκίνης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός φιλιού προκαλεί συναισθήματα στοργής και προσκόλλησης. Το να φιλάτε τον/την σύντροφό σας μπορεί να βελτιώσει την ικανοποίηση από τη σχέση και μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μακροχρόνιους δεσμούς.

Ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας
Εκτός από την ενίσχυση των ορμονών της ευτυχίας σας, το φιλί μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης σας — ενδεχομένως βελτιώνοντας την αυτοεκτίμησή σας. Ερευνητές σε μια μελέτη του 2016 διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν δυσαρεστημένοι με τη φυσική τους εμφάνιση είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Ανακουφίζει από το άγχος
Μιλώντας για κορτιζόλη, το φιλί μειώνει επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με το άγχος. Το φιλί και άλλες πράξεις στοργής και αγάπης επηρεάζουν τις φυσιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του άγχους. Την ίδια ώρα, μια άλλη ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια του φιλιού, η ωκυτοκίνη μειώνει το στρες και αυξάνει τη χαλάρωση και την ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Μια αφορμή για να εκφράσουμε την αγάπη και την στοργή

Σεξ με το πρωινό ξύπνημα-Ποια είναι τα οφέλη

2 σημαντικοί λόγοι για να κάνετε περισσότερο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά. 

Η "αράχνη μπανάνα" της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.