Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία: Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Ψυχική Υγεία: Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Ψυχική Υγεία: Η SYNLAB και η ALCEDIAG κυκλοφόρησαν πρόσφατα το πρώτο τεστ αίματος για να βοηθήσει στη διάγνωση ψυχικής υγείας στη Γαλλία. Το τεστ στοχεύει στη διαφοροποίηση των διπολικών διαταραχών από την κατάθλιψη. Τα νέα μπορεί να είναι εκπληκτικά, δεδομένων των προκλήσεων στη διάγνωση ψυχιατρικών παθήσεων, ειδικά όταν μοιράζονται κοινά συμπτώματα όπως η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Οι αντιδράσεις των ψυχιάτρων στο νέο τεστ είναι επιφυλακτικές. Πολλοί απηχούν τα συναισθήματα της Γαλλικής Ένωσης Βιολογικής Ψυχιατρικής και Νευροψυχοφαρμακολογίας (AFPBN) και του Stéphane Jamain, PhD, διευθυντή μεταφραστικής νευροψυχιατρικής έρευνας (Inserm U955, Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Mondor).

Έγκαιρη Διάγνωση

Η κατάθλιψη και οι διπολικές διαταραχές είναι δύο ξεχωριστές ψυχιατρικές ασθένειες που απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία αποτελούν μείζονες προκλήσεις για τους κλινικούς ιατρούς, ειδικά επειδή η διπολική διαταραχή που δεν αντιμετωπίζεται ή αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών και των οικογενειών τους. Δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 8-10 χρόνια, και μερικές φορές ακόμη περισσότερο, για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής. Η διάγνωση βασίζεται σε ψυχιατρική κλινική εξέταση, η οποία διενεργείται από ειδικό, χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια και κλίμακες αξιολόγησης. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση των διπολικών διαταραχών που επιτρέπει την κατάλληλη θεραπεία θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Αυτό προτείνουν τα γαλλικά εργαστήρια SYNLAB, σε συνεργασία με την ALCEDIAG, μέσω του myEDIT-B, μια εξέταση αίματος που περιγράφεται ως «η πρώτη επικυρωμένη διαγνωστική βοήθεια για τη διαφοροποίηση της κατάθλιψης και των διπολικών διαταραχών». Το αν αυτό το τεστ, η διαθεσιμότητα του οποίου έχει εκπλήξει κάπως την ψυχιατρική ιατρική και επιστημονική κοινότητα, θα προσελκύσει ψυχιάτρους μένει να φανεί. Η Γαλλική Ένωση Βιολογικής Ψυχιατρικής και Νευροψυχοφαρμακολογίας AFPBN δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι «μέχρι σήμερα, κανένα τεστ δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κλινική χρήση».

Για να είναι ένα διαγνωστικό τεστ επιστημονικά έγκυρο, ηθικό και χρησιμοποιήσιμο στην κλινική πράξη, η ανάπτυξή του πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια, όπως τονίζεται από τη Γαλλική Ένωση Βιολογικής Ψυχιατρικής και Νευροψυχοφαρμακολογίας AFPBN. Τα περίπου 10 κριτήρια περιλαμβάνουν την επικύρωση των επιστημονικών αποτελεσμάτων σε τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες κλινικές μελέτες ή ομάδες, ικανοποιητική ευαισθησία (ανίχνευση αληθινών θετικών) και ειδικότητα (ανίχνευση ψευδών αρνητικών) και κόστος που είναι ηθικά υπεύθυνο και επιτρέπει την πρόσβαση των ασθενών, ανεξάρτητη εμπορικών συμφερόντων. Η ALCEDIAG έχει αναφέρει δύο κλινικές μελέτες, αλλά μόνο μία έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής (στην Μεταφραστική Ψυχιατρική) στην οποία συμμετείχαν 400 ασθενείς. Σε αυτήν την περίπτωση, «αυτοί οι ασθενείς είχαν ήδη μια καλά εδραιωμένη ψυχιατρική κατάσταση, δεν παρουσίαζαν τα ίδια συμπτώματα μεταξύ ασθενών με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη και εκείνων με διπολική διαταραχή και δεν έπαιρναν τις ίδιες θεραπείες», σημείωσε ο Jamain. Η διαφοροποίηση μεταξύ διπολικής διαταραχής και κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όσον αφορά τις θεραπείες, επειδή τα αντικαταθλιπτικά που χορηγούνται σε έναν ασθενή με διπολική διαταραχή μπορούν να προκαλέσουν μανιακή μετατόπιση εάν δεν συνοδεύονται από σταθεροποιητές της διάθεσης, αναγνώρισε ο Jamain. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι με βάση τα όσα έχει δημοσιεύσει το εργαστήριο, είναι δύσκολο να σχολιάσει κανείς τη δοκιμή αυτή τη στιγμή.

Επεξεργασία RNA

Επιπλέον, το myEDIT-B βασίζεται σε μια τεχνική που μετρά τροποποιήσεις επεξεργασίας RNA συγκεκριμένων δεικτών στο αίμα των ασθενών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορές στα αμινοξέα εντός των πρωτεϊνών. Η τεχνική είναι μοναδική στο εργαστήριο ALCEDIAG, το οποίο τη συνδύασε με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που επέλεξε ειδικά 8 αλληλουχίες RNA για ανάλυση από χιλιάδες επεξεργασμένες αλληλουχίες για να αποκτήσει μια διαφορική υπογραφή για μονοπολικές και διπολικές καταθλίψεις. «Αυτή η μέθοδος είναι εξειδικευμένη, το σήμα κατατεθέν της ALCEDIAG», είπε ο Jamain, ο οποίος αμφισβητεί τη σημασία αυτής της «επεξεργασίας» στην περιφέρεια του ΚΝΣ. “Αυτή η τεχνική διαφέρει από αυτή που υιοθετείται από τις περισσότερες διεθνείς κοινοπραξίες, οι οποίες είναι πολύ ενεργές σε αυτό το ερευνητικό πεδίο. Η τελευταία τεχνική συγκρίνει τις διαφορές στα νουκλεοτίδια του γονιδιώματος [DNA] μεταξύ ατόμων σε μεγάλες κοόρτες που περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες άτομα και προσδιορίζει τα πιο συχνά εμφανιζόμενα πρότυπα που σχετίζονται με μια παθολογία για να συναχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχιατρικής ασθένειας», δήλωσε ο Jamain. «Ωστόσο, οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτές τις μεγάλης κλίμακας μελέτες δεν μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει τη νόσο περισσότερο από την απλή παρατήρηση της οικογενειακής υποτροπής κληρονομικότητάς της».

Επιστημονική Επικύρωση

Ενώ το ALCEDIAG υπερηφανεύεται για ευαισθησία και ειδικότητα άνω του 80% για τη δοκιμή του, ο ψυχιατρικός κόσμος παραμένει προσεκτικός. Σε συνέντευξη από το FranceInfoTV, η Marion Leboyer, PhD, γενική διευθύντρια του FondaMental Foundation, ψυχίατρος και ερευνήτρια (στο AP-HP, Inserm στο Créteil, Γαλλία), τόνισε την απαίτηση την ενθάρρυνση της έρευνας για τις ψυχιατρικές ασθένειες, ιδίως εκείνες που θα συμβάλουν στην κατανόηση και τη θεραπεία ασθενών με διπολικές διαταραχές. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με το τεστ λόγω της απουσίας αυστηρής επιστημονικής επικύρωσης μέσω κλινικών δοκιμών. Όσον αφορά τη δοκιμή της ALCEDIAG και την εμπορική της πτυχή, απαιτείται προσοχή», δήλωσε ο Jamain. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν οι ψυχίατροι θα συνταγογραφήσουν αυτό το τεστ 899 ευρώ, το οποίο επί του παρόντος δεν αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση. Η ALCEDIAG σχεδιάζει να υποβάλει φάκελο επικύρωσης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Το τεστ δεν επιστρέφεται από την κοινωνική ασφάλιση Το τεστ ALCEDIAG θα είναι διαθέσιμο από τον Απρίλιο του 2024, με ιατρική συνταγή, στα εργαστήρια του δικτύου SYNLAB Γαλλίας. Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης. Αυτή η in vitro ιατρική συσκευή, που είναι ήδη διαθέσιμη στην Ιταλία, φέρει σήμανση CE-IVD. Στη Γαλλία, ωστόσο, κοστίζει 899 ευρώ και δεν επιστρέφεται από την κοινωνική ασφάλιση λόγω ανεπαρκών κλινικών στοιχείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αυτή η διαταραχή ψυχικής υγείας επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών;

Ο ορισμός της διπολικής διαταραχής και τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτή;

Πολύπλοκη η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και ψυχοπαθολογίας

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και σε τι διαφέρει από την κατάθλιψη

Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται συχνά με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, τραυματικά γεγονότα ή χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.

Παιδιά: Το διάβασμα για ευχαρίστηση συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευεξία 

Παιδιά: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που διάβαζαν για ευχαρίστηση στην ηλικία των 8 είχαν υψηλότερα γνωστικά σκορ στην ηλικία των 16 σε σύγκριση με εκείνα που δεν διάβαζαν για ευχαρίστηση .

Ο θυμός οδηγεί σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να βλάψουν την καρδιά

Θυμός καρδιά: Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής μας πίεσης και αύξηση του καρδιακού μας παλμού.

Η διαταραχή της υπερφαγίας δεν είναι τόσο παροδική όσο πιστεύαμε προηγουμένως

Από τη λήξη της μελέτης, οι ερευνητές διερευνούν και αναπτύσσουν θεραπευτικές επιλογές για τη διαταραχή υπερφαγίας και εξετάζουν μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καλύτερο εντοπισμό ατόμων που θα ωφελούνταν από τη θεραπεία.

Close Icon