Ψυχική Υγεία

Διπολική διαταραχή: Ο ορισμός της διπολικής διαταραχής και τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτή;

Διπολική διαταραχή: Ο ορισμός της διπολικής διαταραχής και τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτή;

Διπολική διαταραχή: Οι ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών υψηλών (μανία) και χαμηλών (υπομανία), είναι συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, η οποία είναι επίσης γνωστή ως μανιοκατάθλιψη (κατάθλιψη). 

Οι ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών υψηλών (μανία) και χαμηλών (υπομανία), είναι συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, η οποία είναι επίσης γνωστή ως μανιοκατάθλιψη (κατάθλιψη). Κάποιος μπορεί να βιώσει θλίψη ή μια αίσθηση απελπισίας ενώ είναι σε κατάθλιψη και μπορεί να σταματήσει να απολαμβάνει τις περισσότερες δραστηριότητες. Μπορείτε να βιώσετε την ευτυχία, μια τόνωση της ενέργειας ή μια ασυνήθιστα εκνευρισμένη διάθεση καθώς η διάθεσή σας αλλάζει σε μανία ή υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να σκέφτεται σωστά, να κοιμάται, να είναι ενεργός, να έχει ενέργεια και να παίρνει αποφάσεις. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη διπολική νόσο, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες. Μπορεί να μάθετε να ελέγχετε τις εναλλαγές της διάθεσης με τη χρήση αυτών των θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες θα ωφελήσουν τόσο τα συμπτώματά σας όσο και την ποιότητα της ζωής σας.

Τύποι διπολικών διαταραχών

Διπολικός-Ι

Όταν ένα άτομο έχει μανιακό επεισόδιο, εντοπίζεται διπολική διαταραχή Ι. Τα άτομα με τη διπολική διαταραχή Ι έχουν μια ακραία ώθηση στην ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου και μπορεί να αισθάνονται σαν να βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου ή να είναι εξαιρετικά ευερέθιστοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τη διπολική διαταραχή-Ι βιώνουν επίσης περιόδους ήρεμης διάθεσης, και ορισμένα άτομα με την πάθηση υποφέρουν επίσης περιόδους κατάθλιψης ή υπομανίας.

Διπολικό-ΙΙ

Τα άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ περνούν μεταξύ υπομανίας και καταθλιπτικής φάσης. Η διπολική διαταραχή ΙΙ είναι συχνά πιο περιορισμένη από τη διπολική νόσο Ι, επειδή η χρόνια κατάθλιψη είναι πιο συχνή στη διπολική ΙΙ, ακόμη και αν η υπομανία είναι λιγότερο ανικανοποιητική από τη μανία.

Κυκλοθυμική διαταραχή (κυκλοθυμία)

Η κυκλοθυμική διαταραχή χαρακτηρίζεται από μια συνεχώς ασταθή διάθεση. Οι άνθρωποι περνούν από ήπια θλίψη και υπομανία για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η ευθυμία, ή σύντομα επεισόδια φυσιολογικής διάθεσης, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με κυκλοθυμία, αλλά σπάνια διαρκούν περισσότερο από οκτώ εβδομάδες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μανίας και υπομανίας;

Αν και η μανία και η υπομανία είναι δύο διαφορετικοί τύποι επεισοδίων, και τα δύο έχουν τα ίδια σημεία και συμπτώματα. Η μανία είναι πιο σοβαρή από την υπομανία και οδηγεί σε πιο εμφανή ζητήματα με την εργασία, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις σχέσεις. Η μανία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ψυχωσικό διάλειμμα (ψύχωση) που απαιτεί νοσηλεία.

      Συμπτώματα μανίας:

 • Ασυνήθιστα ενθουσιώδης, ανήσυχος ή καλωδιωμένος
 • Αυξημένη ενέργεια, ενθουσιασμός ή δραστηριότητα
 • Υπερβολική αυτοπεποίθηση και υπερβολική αίσθηση ευεξίας (ευφορία)
 • Κοιμάται λιγότερο συχνά και είναι πιο ομιλητικός από το συνηθισμένο
 • Ιδέες ταχείας πυρκαγιάς
 • Διάσπαση προσοχής

    Συμπτώματα υπομανίας:

 • Τα σημάδια είναι πιο ήπια
 • Τα συμπτώματα διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες.
 • Χωρίς λειτουργικούς περιορισμούς
 • Παρόλο που οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν αλλαγές, μπορείτε ωστόσο να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Η ανάληψη κινδύνων είναι συνηθισμένη.
 • Μπορεί να έχετε εξάντληση απόσπασης της προσοχής.

Αποφύγετε αυτές τις τροφές εάν αντιμετωπίζετε διπολικές διαταραχές

Καφεΐνη

Τα άτομα που βιώνουν κατάθλιψη και άγχος θα πρέπει να σταματήσουν να πίνουν τακτικά φλιτζάνια καφέ τους. Η διεγερτική καφεΐνη διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου και σας κάνει να νιώθετε δραστήριοι. Επιπλέον, μειώνει την απορρόφηση των ζωτικών βιταμινών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Ζάχαρη

Όταν αισθανόμαστε χαμηλοί και θέλουμε μια γρήγορη παραλαβή, η λαχτάρα για ζάχαρη είναι δελεαστική, καθώς η ζάχαρη σταθεροποιεί τη διάθεση. Εάν τα άτομα με διπολικές διαταραχές καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, έχουν αυξημένες πιθανότητες για περιστατικά και επαναλαμβανόμενες διαταραχές της διάθεσης. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ενισχύει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Έτσι, είναι πάντα σκόπιμο να περιορίζεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή, προκειμένου να αποφευχθεί η διπολική εξέλιξη.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, την ισορροπία σας και πολλά άλλα. Έχει αποδειχθεί ότι το αλκοόλ έχει μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στη διάθεση, την ισορροπία και τη μνήμη. Συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε βοήθεια για τη διακοπή του αλκοόλ εάν υποφέρετε από κατάθλιψη ή άγχος.

Επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης που οδηγούν σε λήθαργο, εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, τα οποία είναι γενικά πολύ κακά για την υγεία της καρδιάς σας. Τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα έχουν πολύ νάτριο, το οποίο μπορεί να διαταράξει το νευρικό σύστημα. Έτσι, καταναλώστε τα γεύματα που σας βοηθούν να παραμείνετε δραστήριοι.

Παρά τις ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή συχνά αποτυγχάνουν να παρατηρήσουν πόσο η συναισθηματική τους αστάθεια ενοχλεί τόσο τους δικούς τους όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και κατά συνέπεια δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, εάν έχουν διπολική διαταραχή μπορεί να απολαύσουν περιόδους υψηλότερης παραγωγικότητας και ευδαιμονίας. Αυτή η ευφορία ακολουθείται πάντα από μια συναισθηματική κατάρρευση που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πεσμένοι, εξαντλημένοι και καταθλιπτικοί. Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια μανίας ή υπομανίας. Χρειάζεται χρόνος για να σταθεροποιηθεί η διπολική διαταραχή. Μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματά σας λαμβάνοντας θεραπεία από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να υποβληθείτε σε προληπτικούς ελέγχους υγείας. Αυτοί οι έλεγχοι υγείας παρέχουν μια πλήρη αναφορά για την υγεία σας, επιτρέποντάς σας να λάβετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να βελτιώσετε την ευημερία σας και να κρατήσετε μακριά διάφορες παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοκτονία και αυτοτραυματισμός σε φοιτητές και αποτελέσματα σε άτομα με διπολική διαταραχή και στους απογόνους τους

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν εξέταση αίματος που διαγνώσκει τη διπολική διαταραχή

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

Τρόποι για να καταλάβετε ότι ο έφηβός σας πάσχει από διπολική διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ψυχολογικές διαταραχές της μητέρας αυξάνουν το ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ

«Δεδομένου ότι αυτή είναι μια περίοδος που πολλές μητέρες έχουν επαφή με επαγγελματίες υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι μητέρες να ελέγχονται και να προσφέρεται θεραπεία», είπε. «Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για την υγεία της μητέρας, του παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας».

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.