Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία καλοσύνη: Πώς η κοινωνική συμπεριφορά αλλάζει τη ζωή μας

Ψυχική υγεία καλοσύνη: Πώς η κοινωνική συμπεριφορά αλλάζει τη ζωή μας

Ψυχική υγεία καλοσύνη: Η κοινωνική συμπεριφορά μας σχετίζεται με την ευημερία, την ασφάλεια και τα συναισθήματα των άλλων. Όσο πιο δραστήριος είσαι κοινωνικά, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεσαι.

Η κοινωνική συμπεριφορά είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να αναφερθούν σε ενέργειες που σχετίζονται με την ευημερία, την ασφάλεια και τα συναισθήματα των άλλων. Με άλλα λόγια, πολλές “ωραίες” συμπεριφορές όπως η συνεργασία και η παρηγοριά είναι όλες κοινωνικές δράσεις που προάγουν την ευημερία άλλων ανθρώπων. Τέτοιες συμπεριφορές προφανώς ωφελούν εκείνους που βοηθάμε και προάγουν μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να είστε καλοί με άλλους ανθρώπους μπορεί επίσης να ωφελήσει τη δική σας ψυχική υγεία.

Η καλοσύνη ως τρόπος ζωής

Το να είστε καλός άνθρωπος μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικό σύντροφο. Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την καλοσύνη ως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε έναν σύντροφο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θεώρησαν ότι ήταν πιο σημαντικό από τις οικονομικές προοπτικές, τη φυσική ελκυστικότητα και την αίσθηση του χιούμορ.

  • Καλύτερη διάθεση: Το να είστε καλός είναι ωραίο. Η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή σε ευγενικές και χρήσιμες πράξεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες καλοσύνης κάθε μέρα για επτά ημέρες αύξησε τα συναισθήματα ευτυχίας και ευημερίας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο πιο ευγενικές πράξεις έκαναν οι άνθρωποι, τόσο πιο ευτυχισμένοι ένιωθαν. Επίσης, δεν είχε σημασία αν αυτές οι πράξεις καλοσύνης απευθύνονταν σε φίλους, ξένους ή ακόμη και στον εαυτό τους – όλες είχαν εξίσου θετικό αντίκτυπο.

  • Μειωμένο άγχος: Η καλοσύνη μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην ανακούφιση από το στρες. Μελέτες δείχνουν ότι το να είσαι καλός μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις του στρες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εκτέλεσαν πράξεις καλοσύνης ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και αρνητικότητα.
  • Αυξημένη καλοσύνη: Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η καλοσύνη μπορεί να είναι μεταδοτική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συνεργατική συμπεριφορά τείνει να έχει διαδοχικό αποτέλεσμα, εξαπλώνοντας έως και τρεις βαθμούς διαχωρισμού από την πηγή. Αυτό σημαίνει ότι το να είσαι καλός με τους άλλους είναι πιθανό να τους κάνει να είναι καλοί και με τους άλλους, προκαλώντας ένα κύμα ευγενικών και συνεργατικών συμπεριφορών μέσα στα κοινωνικά δίκτυα.

Ξεκίνα να συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη και οι ζωές των ανθρώπων θα αλλάξουν!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλοσύνη ως ελιξίριο υγείας και ευτυχίας

Απομακρύνετε τις αρνητικές ειδήσεις που σας προκαλούν στρες

Γιατί πρέπει να πάρετε μια ημέρα ψυχικής υγείας;

Βελτιστοποιήστε την ψυχική σας ευεξία με γνωστική αυτοφροντίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο του γήρατος;

Γήρανση αντιμετώπιση: Ο φόβος της γήρανσης είναι ένα φυσικό συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε αυτόν τον φόβο

Πώς να αντιμετωπίσετε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Χειριστικοί άνθρωποι: Η αλληλεπίδραση με χειριστικά άτομα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε την ευημερία σας

Πώς να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις;

Περιοριστικές πεποιθήσεις: Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι περιορισμοί που επιβάλλονται από τον εαυτό τους που εμποδίζουν την προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία. Συχνά προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, πολιτιστικούς όρους

Διαχείριση της συνεχούς σύγκρισης και η πορεία προς την αυτοϊκανοποίηση

Σύγκριση αντιμετώπιση: Η σύγκριση είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση, αλλά συχνά οδηγεί σε αισθήματα ανεπάρκειας και δυστυχίας. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι επιμελημένες εικόνες επιτυχίας

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων που ζουν με διαβήτη τύπου 1

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, προσοχής για σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας και παροχής έγκαιρης, εξειδικευμένης βοήθειας που μπορεί να είναι δυνατό να βοηθήσει αυτά τα παιδιά νωρίς, πριν αυτά τα προβλήματα ριζώσουν πλήρως».

Close Icon