Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία καλοσύνη: Πώς η κοινωνική συμπεριφορά αλλάζει τη ζωή μας

Ψυχική υγεία καλοσύνη: Πώς η κοινωνική συμπεριφορά αλλάζει τη ζωή μας

Ψυχική υγεία καλοσύνη: Η κοινωνική συμπεριφορά μας σχετίζεται με την ευημερία, την ασφάλεια και τα συναισθήματα των άλλων. Όσο πιο δραστήριος είσαι κοινωνικά, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεσαι.

Η κοινωνική συμπεριφορά είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να αναφερθούν σε ενέργειες που σχετίζονται με την ευημερία, την ασφάλεια και τα συναισθήματα των άλλων. Με άλλα λόγια, πολλές “ωραίες” συμπεριφορές όπως η συνεργασία και η παρηγοριά είναι όλες κοινωνικές δράσεις που προάγουν την ευημερία άλλων ανθρώπων. Τέτοιες συμπεριφορές προφανώς ωφελούν εκείνους που βοηθάμε και προάγουν μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να είστε καλοί με άλλους ανθρώπους μπορεί επίσης να ωφελήσει τη δική σας ψυχική υγεία.

Η καλοσύνη ως τρόπος ζωής

Το να είστε καλός άνθρωπος μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικό σύντροφο. Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την καλοσύνη ως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε έναν σύντροφο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θεώρησαν ότι ήταν πιο σημαντικό από τις οικονομικές προοπτικές, τη φυσική ελκυστικότητα και την αίσθηση του χιούμορ.

  • Καλύτερη διάθεση: Το να είστε καλός είναι ωραίο. Η έρευνα δείχνει ότι η συμμετοχή σε ευγενικές και χρήσιμες πράξεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες καλοσύνης κάθε μέρα για επτά ημέρες αύξησε τα συναισθήματα ευτυχίας και ευημερίας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο πιο ευγενικές πράξεις έκαναν οι άνθρωποι, τόσο πιο ευτυχισμένοι ένιωθαν. Επίσης, δεν είχε σημασία αν αυτές οι πράξεις καλοσύνης απευθύνονταν σε φίλους, ξένους ή ακόμη και στον εαυτό τους – όλες είχαν εξίσου θετικό αντίκτυπο.

  • Μειωμένο άγχος: Η καλοσύνη μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην ανακούφιση από το στρες. Μελέτες δείχνουν ότι το να είσαι καλός μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις του στρες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εκτέλεσαν πράξεις καλοσύνης ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και αρνητικότητα.
  • Αυξημένη καλοσύνη: Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η καλοσύνη μπορεί να είναι μεταδοτική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συνεργατική συμπεριφορά τείνει να έχει διαδοχικό αποτέλεσμα, εξαπλώνοντας έως και τρεις βαθμούς διαχωρισμού από την πηγή. Αυτό σημαίνει ότι το να είσαι καλός με τους άλλους είναι πιθανό να τους κάνει να είναι καλοί και με τους άλλους, προκαλώντας ένα κύμα ευγενικών και συνεργατικών συμπεριφορών μέσα στα κοινωνικά δίκτυα.

Ξεκίνα να συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη και οι ζωές των ανθρώπων θα αλλάξουν!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλοσύνη ως ελιξίριο υγείας και ευτυχίας

Απομακρύνετε τις αρνητικές ειδήσεις που σας προκαλούν στρες

Γιατί πρέπει να πάρετε μια ημέρα ψυχικής υγείας;

Βελτιστοποιήστε την ψυχική σας ευεξία με γνωστική αυτοφροντίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.