Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας

Ψυχική υγεία: Ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας

Ψυχική υγεία: Η ψυχική ευεξία είναι διαφορετική για τον καθένα και είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που χρειάζεστε και να απολαύσετε.

Ψυχική υγεία σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να ζήσετε καλά και να βελτιώσετε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία. Όταν πρόκειται για την ψυχική σας υγεία, η αυτοφροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος, να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας και να αυξήσετε την ενέργειά σας. Ακόμη και μικρές πράξεις αυτοφροντίδας στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με την αυτοφροντίδα.

Ψυχική ευεξία

  • Ασκηθείτε τακτικά. Μόλις 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να βελτιώσετε την υγεία σας. Μικρές ποσότητες άσκησης αθροίζονται, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν δεν μπορείτε να κάνετε 30 λεπτά τη φορά.
  • Τρώτε υγιεινά, τακτικά γεύματα και μείνετε ενυδατωμένοι. Μια ισορροπημένη διατροφή και άφθονο νερό μπορούν να βελτιώσουν την ενέργεια και την εστίασή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, περιορίστε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά ή ο καφές.
  • Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα. Τηρήστε ένα πρόγραμμα και βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Το μπλε φως από τις συσκευές και τις οθόνες μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο, επομένως μειώστε την έκθεση στο μπλε φως από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας πριν τον ύπνο.
  • Δοκιμάστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Εξερευνήστε προγράμματα ή εφαρμογές χαλάρωσης ή ευεξίας, που μπορεί να περιλαμβάνουν διαλογισμό, μυϊκή χαλάρωση ή ασκήσεις αναπνοής. Προγραμματίστε τακτικές ώρες για αυτές και άλλες υγιεινές δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως το ημερολόγιο.
    Θέστε στόχους και προτεραιότητες. Αποφασίστε τι πρέπει να γίνει τώρα και τι μπορεί να περιμένει. Μάθετε να λέτε «όχι» σε νέες εργασίες εάν αρχίσετε να νιώθετε ότι αναλαμβάνετε πάρα πολλά. Προσπαθήστε να προσέχετε τι έχετε καταφέρει στο τέλος της ημέρας, όχι τι δεν μπορέσατε να κάνετε.
  • Ασκήστε την ευγνωμοσύνη. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας καθημερινά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Να είστε συγκεκριμένοι. Γράψτε τα το βράδυ ή επαναλάβετε τα στο μυαλό σας.
  • Επικεντρωθείτε στη θετικότητα. Προσδιορίστε και αμφισβητήστε τις αρνητικές και μη χρήσιμες σκέψεις σας.
    Μείνε συνδεδεμένος. Απευθυνθείτε στους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς σας που μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια.

Η αυτοφροντίδα φαίνεται διαφορετική για τον καθένα και είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που χρειάζεστε και να απολαύσετε. Μπορεί να χρειαστούν δοκιμή και σφάλματα για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Επιπλέον, αν και η αυτοφροντίδα δεν είναι θεραπεία για ψυχικές ασθένειες, η κατανόηση του τι προκαλεί ή πυροδοτεί τα ήπια συμπτώματά σας και ποιες τεχνικές αντιμετώπισης λειτουργούν για εσάς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Self-care tips που σχετίζονται με τις 5 αισθήσεις μας

Πώς πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας ανάλογα το ζώδιό σας;

Πώς να αναγνωρίσετε τις αρνητικές ενέργειες στο σπίτι σας

Κάντε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας φροντίζοντάς τον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon