Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας

Ψυχική υγεία: Ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας

Ψυχική υγεία: Η ψυχική ευεξία είναι διαφορετική για τον καθένα και είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που χρειάζεστε και να απολαύσετε.

Ψυχική υγεία σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να ζήσετε καλά και να βελτιώσετε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία. Όταν πρόκειται για την ψυχική σας υγεία, η αυτοφροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος, να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας και να αυξήσετε την ενέργειά σας. Ακόμη και μικρές πράξεις αυτοφροντίδας στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με την αυτοφροντίδα.

Ψυχική ευεξία

  • Ασκηθείτε τακτικά. Μόλις 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να βελτιώσετε την υγεία σας. Μικρές ποσότητες άσκησης αθροίζονται, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν δεν μπορείτε να κάνετε 30 λεπτά τη φορά.
  • Τρώτε υγιεινά, τακτικά γεύματα και μείνετε ενυδατωμένοι. Μια ισορροπημένη διατροφή και άφθονο νερό μπορούν να βελτιώσουν την ενέργεια και την εστίασή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, περιορίστε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά ή ο καφές.
  • Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα. Τηρήστε ένα πρόγραμμα και βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Το μπλε φως από τις συσκευές και τις οθόνες μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο, επομένως μειώστε την έκθεση στο μπλε φως από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας πριν τον ύπνο.
  • Δοκιμάστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Εξερευνήστε προγράμματα ή εφαρμογές χαλάρωσης ή ευεξίας, που μπορεί να περιλαμβάνουν διαλογισμό, μυϊκή χαλάρωση ή ασκήσεις αναπνοής. Προγραμματίστε τακτικές ώρες για αυτές και άλλες υγιεινές δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως το ημερολόγιο.
    Θέστε στόχους και προτεραιότητες. Αποφασίστε τι πρέπει να γίνει τώρα και τι μπορεί να περιμένει. Μάθετε να λέτε «όχι» σε νέες εργασίες εάν αρχίσετε να νιώθετε ότι αναλαμβάνετε πάρα πολλά. Προσπαθήστε να προσέχετε τι έχετε καταφέρει στο τέλος της ημέρας, όχι τι δεν μπορέσατε να κάνετε.
  • Ασκήστε την ευγνωμοσύνη. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας καθημερινά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Να είστε συγκεκριμένοι. Γράψτε τα το βράδυ ή επαναλάβετε τα στο μυαλό σας.
  • Επικεντρωθείτε στη θετικότητα. Προσδιορίστε και αμφισβητήστε τις αρνητικές και μη χρήσιμες σκέψεις σας.
    Μείνε συνδεδεμένος. Απευθυνθείτε στους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς σας που μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια.

Η αυτοφροντίδα φαίνεται διαφορετική για τον καθένα και είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που χρειάζεστε και να απολαύσετε. Μπορεί να χρειαστούν δοκιμή και σφάλματα για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Επιπλέον, αν και η αυτοφροντίδα δεν είναι θεραπεία για ψυχικές ασθένειες, η κατανόηση του τι προκαλεί ή πυροδοτεί τα ήπια συμπτώματά σας και ποιες τεχνικές αντιμετώπισης λειτουργούν για εσάς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Self-care tips που σχετίζονται με τις 5 αισθήσεις μας

Πώς πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας ανάλογα το ζώδιό σας;

Πώς να αναγνωρίσετε τις αρνητικές ενέργειες στο σπίτι σας

Κάντε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας φροντίζοντάς τον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.