Ψυχική Υγεία

Ψυχική πανδημία: Οι ψυχικές παθήσεις εκτοξεύονται εν μέσω κορωνοϊού

Ψυχική πανδημία: Οι ψυχικές παθήσεις εκτοξεύονται εν μέσω κορωνοϊού

Ψυχική πανδημία: Έχει σημειωθεί αύξηση 72% στα παιδιά και τους εφήβους που παραπέμπονται για επείγουσα υποστήριξη για διατροφικές διαταραχές σε ένα χρόνο και 52% αύξηση στις παραπομπές έκτακτης ανάγκης για άτομα κάτω των 18 ετών σε φροντίδα κρίσεων από την αρχή της πανδημίας.

Εκατομμύρια ασθενείς στην Αγγλία αντιμετωπίζουν επικίνδυνα μεγάλες αναμονές για φροντίδα ψυχικής υγείας εκτός εάν οι υπουργοί καταρτίσουν επειγόντως ένα σχέδιο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση μιας “δεύτερης πανδημίας” κατάθλιψης, άγχους, ψύχωσης και διατροφικών διαταραχών, προειδοποίησαν ηγέτες και γιατροί του NHS. Η κρίση της Covid έχει πυροδοτήσει μια δραματική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με 1,6 εκατομμύρια να περιμένουν για εξειδικευμένη θεραπεία και άλλα 8 εκατομμύρια που δεν μπορούν να μπουν στη λίστα αναμονής αλλά θα επωφεληθούν από την υποστήριξη. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι τόσο συγκλονισμένες που τονίζουν ακόμη και τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών που κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν, να αυτοτραυματιστούν και να λιμοκτονήσουν.

Ο Sajid Javid, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει αναγνωρίσει ότι τα εθνικά επίπεδα κατάθλιψης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας, αντιμετωπίζει πίεση να αναπτύξει γρήγορα ένα “ολοκληρωμένο σχέδιο” για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για φροντίδα ψυχικής υγείας στην Αγγλία. Η πρόσκληση ακολουθεί τη δημοσίευση του πολυαναμενόμενου σχεδίου εκλεκτικής αποκατάστασης του NHS αυτόν τον μήνα, το οποίο τελικά καθόριζε πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ανεκτέλεστο των ανθρώπων που χρειάζονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η έκρηξη των περιπτώσεων PTSD του Covid είναι μια κρίση ψυχικής υγείας σε εξέλιξη

“Προχωράμε προς μια νέα φάση της ανάγκης να ζήσουμε με τον κορωνοϊό, αλλά για έναν ανησυχητικό αριθμό ανθρώπων, ο ιός αφήνει μια αυξανόμενη κληρονομιά κακής ψυχικής υγείας, την οποία οι υπηρεσίες δεν είναι εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν επαρκώς προς το παρόν”, δήλωσε ο Μάθιου Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας NHS, η οποία αντιπροσωπεύει το σύνολο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Αγγλία. “Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων 1,5 εκατομμυρίου παιδιών και εφήβων, θα χρειαστούν νέα ή πρόσθετη υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, δεν είναι περίεργο που οι ηγέτες υγείας έχουν βαπτίσει αυτή τη δεύτερη πανδημία. Μια εθνική κρίση αυτής της κλίμακας αξίζει στοχευμένη και διαρκή προσοχή από την κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που είδαμε με το ανεκτέλεστο εκλεκτική φροντίδα”.

Η Συνομοσπονδία NHS ζητά την επέκταση των κτημάτων του NHS για εξειδικευμένη φροντίδα ψυχικής υγείας και μια μεγάλη προσπάθεια προσλήψεων, ως μέρος ενός σχεδίου ανάκαμψης. Μία στις 10 θέσεις συμβούλων ψυχιάτρων είναι απλήρωτες. Ο Δρ Άντριαν Τζέιμς, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων, δήλωσε: “Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο σχέδιο αποκατάστασης ψυχικής υγείας, που να υποστηρίζεται από ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο εργατικού δυναμικού, για να διασφαλιστεί ότι όλοι με ψυχική ασθένεια μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται όταν το χρειάζονται. Εκατομμύρια παιδιά, νέοι και ενήλικες αναζητούν βοήθεια από υπηρεσίες ψυχικής υγείας που είναι υπερβολικά εκτεταμένες και δεν διαθέτουν πόρους. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να παραμελεί πλέον την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας”.

Οι ηγέτες στον τομέα της υγείας πιστεύουν επίσης ότι ένα βασικό στοιχείο ενός σχεδίου αποκατάστασης πρέπει να περιλαμβάνει την εστίαση στην παροχή έγκαιρης υποστήριξης σε παιδιά και νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Έχει σημειωθεί αύξηση 72% στα παιδιά και τους εφήβους που παραπέμπονται για επείγουσα υποστήριξη για διατροφικές διαταραχές σε ένα χρόνο και 52% αύξηση στις παραπομπές έκτακτης ανάγκης για άτομα κάτω των 18 ετών σε φροντίδα κρίσεων από την αρχή της πανδημίας. “Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί”, δήλωσε ο Olly Parker, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων στη φιλανθρωπική οργάνωση Young Minds. Ένας οικογενειακός γιατρός στο Hertfordshire, ο Δρ. David Turner, είπε ότι ανησυχούσε τόσο πολύ για την κατάσταση που είχε επιλέξει να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά στην 25χρονη καριέρα του. “Εγώ και πολλοί άλλοι γενικοί γιατροί πιστεύουμε ότι το θέμα έχει γίνει κρίσιμο και είναι θέμα χρόνου να πεθάνει ένα παιδί”.

Ο Turner είπε ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους (CAMHS) δεν ήταν ποτέ εξαιρετική πριν από την Covid, αλλά τώρα ήταν αποκρουστική. Η διπλή έκπληξη της αύξησης της ζήτησης και της ελλιπούς επένδυσης στο CAMHS έθετε τους ασθενείς σε κίνδυνο, πρόσθεσε. Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νέα τάση, είπε ο Turner, ήταν η CAMHS να «αναπηδά» ασθενείς με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας σε γενικούς γιατρούς που τους είχαν παραπέμψει για εξειδικευμένη θεραπεία. Σημαίνει ότι βασίζονται οι γιατροί για τη διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων βάρους και αιματολογικών εξετάσεων και παρακολούθηση ζωτικών οργάνων ασθενών με νευρική ανορεξία, ορισμένοι από τους οποίους κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν, να αυτοκτονήσουν ή να λιμοκτονήσουν. “Δεν έχουμε ειδική εκπαίδευση σε αυτόν τον εξειδικευμένο τομέα”, είπε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την ψυχική του υγεία;

Το να κρατάς μυστικά είναι εξουθενωτικό

Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στα παιδιά

Πρόγραμμα συνταγογράφησης επισκέψεων ασθενών σε εθνικά πάρκα του Καναδά για τη βελτίωση της υγείας τους που ονομάζεται PaRx

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα οφέλη από το εποικοδομητικό άγχος;

Εποικοδομητικό άγχος: Το καλό άγχος, που συχνά αναφέρεται ως "eustress", είναι ένας τύπος άγχους που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευημερία, τα κίνητρα και την απόδοση ενός ατόμου.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.