Ψυχική Υγεία

Ψυχή και θάλασσα: Η επίδραση του θαλασσινού νερού στην ψυχολογία του ανθρώπου [vid]

Ψυχή και θάλασσα: Η επίδραση του θαλασσινού νερού στην ψυχολογία του ανθρώπου [vid]

Ψυχή και θάλασσα: Τα κύματα, οι γλάροι, οι ψίθυροι του ανέμου και ο ήλιος που ζεσταίνει το δέρμα μας. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες φαίνονται να εξασθενίζουν, ο νους να καθαρίζει, ο χτύπος της καρδιάς μας να επιβραδύνεται και οι πνεύμονες μας να αναπνέουν βαθιά τον καθαρό, αλμυρό αέρα. Υπάρχει κάτι, που είναι εγγενώς θεραπευτικό στη θάλασσα και στην παραλία.

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή τη διαίσθηση. Η έρευνα δείχνει ότι το να βρίσκεται κανείς στη φύση είναι καλό για το μυαλό και το σώμα – και η παραλία συγκεκριμένα μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη. Όχι μόνο μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από το νερό, αλλά η απλή εξέταση του νερού φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση του άγχους και την ηρεμία των ταραγμένων νεύρων.

Εκκλητικός παράγων μπορεί να είναι το χρώμα της θάλασσας, οι ήχοι της, ενδεχομένως ακόμη και οι εξελικτικές της ενώσεις, ενσωματωμένες στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, «είναι βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή να θέλεις να είσαι κοντά στο νερό», δήλωσε ο Δρ Richard Jackson, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας και πολεοδομικών και περιφερειακών σχεδιασμών στο UC Berkeley.

Ο ήλιος έχει επίσης μυριάδες ευεργετικά αποτελέσματα, όπως και οι άλλες αισθητηριακές εμπειρίες της παραλίας, οι περισσότερες από αυτές καθολικά καταπραϋντικές. Και η οπτική και ακουστική ησυχία δίνει στο μυαλό χρόνο να ηρεμήσει, και να ξεχάσει τις καθημερινές έγνοιες.

«Εάν ζητήσετε από κάποιον να χαλαρώσει, να φανταστεί κάποιο μέρος που πιστεύει ότι είναι ασφαλές, χαλαρωτικό και θεραπευτικό”, δήλωσε η Cathy Malchiodi, Louisville, Ky., θεραπεύτρια τέχνης και εκπρόσωπος της American Art Therapy Assn. ” [αυτό που θα φανταστεί είναι] η παραλία».

Η σχέση μας με την ακτή είναι μακρά

Οι αρχαίοι έκαναν ηλιοθεραπεία για να αντιστρέψουν τη μελαγχολία, να θεραπεύσουν τις πληγές, να θεραπεύσουν τη σύφιλη και τον πυρετό. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η απορρόφηση των μυών ενίσχυσε τον ήλιο (το υποστήριξαν για τους μονομάχους τους) και ότι τα θαλάσσια ταξίδια ήταν καλά για τη φυματίωση.

Σήμερα, λίγοι Αμερικανοί κατευθύνονται στην παραλία για να θεραπεύσουν τα σωματικά τους προβλήματα. Όμως, οι παραλίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σε έρευνες αγαπημένων προορισμών απόδρασης. Και οι Αμερικανοί αυξάνουν όλο και περισσότερο (και ίσως ακούσια) τις φυσικές θεραπείες της παραλίας: λαμπτήρες και ελαφριές μηχανές που προσομοιώνουν το φυσικό φως του ήλιου, απολέπιση με αλάτι, περιτυλίγματα με φύκια και λάσπη από άμμο για το δέρμα, CD χαλάρωσης και μηχανήματα που παίζουν τους ήχους των απαλών κυμάτων.

Παρακολουθήστε το χαλαρωτικό βίντεο που ακολουθεί, με ήχους από τη θάλασσα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ωκεάνια βακτήρια που διαφεύγουν από το ανοσοποητικό μας σύστημα

Θαλασσινά Βρύα: Μπορούν να "ανεβάσουν" ακόμη και τη χαμηλή λίμπιντο

Η Δύναμη του Ωκεανού: Φυσική Πηγή θεραπείας των PTSD Συμπτωμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.