Ψυχική Υγεία

Προγράμματα ευεξίας στον εργασιακό χώρο

Προγράμματα  ευεξίας στον εργασιακό χώρο

Είναι αλήθεια ότι τα προγράμματα ευεξίας στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να προσφέρουν πλείστα σημαντικά οφέλη.

Η πολυπλοκότητα της σημερινής ζωής κάνει τον άνθρωπο να μην μπορεί να διαχειριστεί τον χρόνο του εύκολα. Πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται πάρα πολλές ώρες ημερησίως, με αποτέλεσμα να μην αφιερώνουν χρόνο στη φυσική δραστηριότητα και τη σωματική τους ευεξία, οπότε συνήθως παίρνουν αρκετό βάρος και χάνουν τη φόρμα τους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να υπάρχουν προγράμματα ευεξίας στο χώρο εργασίας. Επομένως, τι είναι η ευεξία στο εργασιακό περιβάλλον και πώς μπορεί να ωφελήσει την εταιρεία σας.

Πρόκειται για  οργανωμένα προγράμματα εργασιακής ευεξίας  που παρέχονται από τις εταιρείες προς τους εργαζομένους – κάποιες φορές και για τα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων – για τη μείωση του ρίσκου ασθενειών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και το μακροπρόθεσμο όφελος της ίδιας εταιρίας.

‍Υπάρχουν διάφοροι τύποι εταιρικών προγραμμάτων ευεξίας. Ο πιο συχνός τύπος προγράμματος είναι αυτός που εκπαιδεύει και κινητοποιεί τους εργαζομένους να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Υπάρχουν 5 μεγάλα οφέλη από την παροχή εταιρικών προγραμμάτων ευεξίας στο περιβάλλον εργασίας:

Η ευεξία μειώνει το κόστος υγείας

Είναι γεγονός: οι υγιείς εργαζόμενοι κοστίζουν λιγότερο από τους λιγότερο υγιείς. Το κόστος υγείας μειώνεται σημαντικά. Έρευνες δείχνουν πως οι εργοδότες ξοδεύουν λιγότερα στο κόστος υγείας σε εργαζομένους που κόβουν το κάπνισμα, που μειώνουν τη χοληστερόλη τους, και χάνουν βάρος για να έρθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

‍Μείωση της απουσίας των εργαζομένων

Είναι λογικό ότι οι πιο υγιείς εργαζόμενοι απουσιάζουν λιγότερες μέρες από τη δουλειά τους, σε σχέση με αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι, δημιουργώντας προγράμματα εργασιακής ευεξίας σε εταιρίες, βελτιώνεται η υγεία των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μην λείπουν τόσο συχνά. Έτσι, αυξάνεται η παραγωγικότητα και το κέρδος της εταιρίας.

Η ευεξία μειώνει το άγχος

Τα προγράμματα ευεξίας στους χώρους εργασίας εκπαιδεύουν τους εργαζομένους στο πώς να αισθάνονται καλύτερα στη δουλειά, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Στη σημερινή εποχή, πολλοί εργαζόμενοι περνούν το χρόνο τους μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και έτσι η στάση του λαιμού, της πλάτης, του αυχένα, του καρπού και των χεριών, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης άγχους και κόπωσης. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν κόπωση στα μάτια, εφόσον εργάζονται για αρκετές ώρες μπροστά σε οθόνη υπολογιστή.

Η ευεξία ενθαρρύνει την αποδοτικότητα των εργαζομένων

Οι εταιρίες που προσφέρουν εταιρικά προγράμματα ευεξίας τείνουν να διατηρούν περισσότερο το ίδιο προσωπικό και τους ίδιους εργαζομένους σε σχέση με άλλες εταιρίες. Έρευνες δείχνουν πως οι εταιρίες που παρέχουν τέτοια προγράμματα, αναφέρουν πως υπάρχει μείωση στην εθελούσια παραίτηση των εργαζομένων. Και οι εργαζόμενοι φαίνεται να εκτιμούν το γεγονός πως η εταιρία τους παρέχει τέτοιου είδους προγράμματα και γίνονται πιο αποδοτικοί.

Η ευεξία ενισχύει την ομαδικότητα

Είναι δύσκολο να μετρήσουμε τη συναδελφικότητα, αλλά έχει αποδειχθεί πως τα εταιρικά προγράμματα ευεξίας προωθούν την ομαδικότητα. Οι εργαζόμενοι, όταν συμμετέχουν σε προγράμματα ευεξίας, γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και χτίζουν σχέσεις.

Η κοινωνική υποστήριξη αποτελεί ένα σημαντικό «συστατικό» σε κάθε πρόγραμμα γυμναστικής και ευεξίας. Οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και κάνουν συζητήσεις που δεν θα έκαναν κατά τη διάρκεια της δουλειά τους. Έτσι, έρχονται κοντά, γνωρίζονται καλύτερα και αποβάλλουν παράλληλα το άγχος.

Είναι αλήθεια ότι τα προγράμματα ευεξίας στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να προσφέρουν πλείστα σημαντικά οφέλη. Από τη μία πλευρά, ωφελούνται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αφού αποβάλλουν το στρες, αποδίδουν καλύτερα, δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και από την άλλη ωφελείται η εταιρία, διότι μειώνεται το κόστος υγείας των εργαζομένων και αυξάνεται η παραγωγικότητα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Από την ανακούφιση του άγχους μέχρι τη μείωση του πόνου

Υπερκόπωση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

Πώς προκαλεί υπνηλία η έλλειψη ερεθισμάτων;

Πώς το άγχος οδηγεί σε προβλήματα καρδιάς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.