Ψυχική Υγεία

Παχυσαρκία: Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει κατάθλιψη & άγχος σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει κατάθλιψη & άγχος σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.

Χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις του Σικάγο που ηγήθηκαν της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην παρέμβαση, οι νευρικές διεργασίες που εμπλέκονται στον γνωστικό έλεγχο άλλαξαν και ήταν προγνωστικές για τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. Ενώ οι ερευνητές της UIC πιστεύουν ότι ο χρόνος της δοκιμής – η οποία επικαλύπτεται με την αρχική φάση της πανδημίας COVID-19 από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020 – μπορεί να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα απώλειας βάρους, λένε ότι τα θετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και η συσχέτιση με συγκεκριμένες νευρικές διεργασίες αποτελούν απόδειξη της αποτελεσματικότητας και του πιθανού υποκείμενου μηχανισμού της ολοκληρωμένης συμπεριφορικής παρέμβασης.

«Η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς μας είναι ισχυρή και αυτό το αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων μας δείχνει ότι η ολοκληρωμένη συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να προσφέρει ελπίδα για μερικές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις υγείας – την παχυσαρκία και την κατάθλιψη, για παράδειγμα, που είναι και τα δύο σε υψηλά επίπεδα και είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζουν Μα, καθηγητής Ιατρικής στο Beth and George Vitoux και διευθυντής του προγράμματος Vitoux για τη γήρανση και την πρόληψη στο Κολέγιο Ιατρικής UIC.

Μια νέα εργασία στο Biological Psychiatry: Global Open Science περιγράφει τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα από το UIC και το σύστημα υγείας του και τους ανέθεσαν τυχαία είτε τη συνήθη φροντίδα είτε την παρέμβαση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες (76%) περίπου 47 ετών και περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτοπροσδιορίστηκαν ως Μαύρες/οι (55%) ή Ισπανόφωνες (20%). Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα (35 συμμετέχοντες) έλαβαν συμβουλές να συνεχίσουν την ιατρική φροντίδα ρουτίνας και τους παρασχέθηκε μια περίληψη των υπηρεσιών υγείας συμπεριφοράς και διαχείρισης βάρους, καθώς και μια φορητή συσκευή παρακολούθησης δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στην ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση (71 συμμετέχοντες) έλαβαν θεραπεία από εκπαιδευμένο προπονητή υγείας και ένα πρόγραμμα βίντεο απώλειας βάρους. Η θεραπεία περιελάμβανε μια στρατηγική επίλυσης προβλημάτων και ενεργοποίησης συμπεριφοράς επτά βημάτων, που χορηγήθηκε ως θεραπεία πρώτης γραμμής, μαζί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως απαιτείται για τη διαχείριση της κατάθλιψης.

Το πρόγραμμα βίντεο απώλειας βάρους προσαρμόστηκε από την εξαιρετικά επιτυχημένη παρέμβαση τρόπου ζωής του Προγράμματος Πρόληψης Διαβήτη, για την οποία ο Ma είχε προηγουμένως αποδείξει ότι ήταν αποτελεσματική σε ασθενείς με παχυσαρκία χωρίς κατάθλιψη. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση είναι καινοτόμος γιατί συνδυάζει τη θεραπεία επίλυσης προβλημάτων και το πρόγραμμα βίντεο απώλειας βάρους, δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι εξαιρετικά συννοσηρή με την κατάθλιψη και το άγχος. «Σύμφωνα με την υπόθεσή μας, διαπιστώσαμε ότι οι κλινικές βελτιώσεις στο άγχος προηγήθηκαν αλλαγών στην ενεργοποίηση και τη συνδεσιμότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση των συναισθημάτων και επιπλέον στοχεύουν σε θεραπείες όπως η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή διέγερση και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία», δήλωσε η Δρ Olusola Ajilore, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και συγγραφέας της μελέτης.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης αξιολογήθηκαν με μια λίστα ελέγχου συμπτωμάτων 20 στοιχείων και τα συμπτώματα του άγχους μέσω μιας κλίμακας επτά σημείων και το βάρος μετρήθηκε από το ερευνητικό προσωπικό. Τα βασικά αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αποτελέσματα έξι μηνών. Η εγκεφαλική δραστηριότητα μετρήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία ως απάντηση σε τυποποιημένες ερευνητικές φωτογραφίες απειλητικών, λυπημένων ή χαρούμενων προσώπων, για παράδειγμα, κατά την έναρξη της μελέτης και δύο μήνες μετά.

Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συμμετεχόντων στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα της συνήθους φροντίδας πέτυχε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων (43% έναντι 22%) και των συμπτωμάτων άγχους (63% έναντι 39%) στους έξι μήνες, ενώ τα ποσοστά συμμετεχόντων που πέτυχαν 3% ή 5% απώλεια βάρους στους έξι μήνες δεν διέφεραν σημαντικά ανά ομάδα. Οι αλλαγές στο σκορ άγχους συσχετίστηκαν σημαντικά με τις αλλαγές της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού που είναι υπεύθυνες για τον γνωστικό έλεγχο και οι συσχετίσεις διέφεραν μεταξύ της παρέμβασης και της συνήθους ομάδας φροντίδας.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της καινοτόμου ολοκληρωμένης συμπεριφορικής παρέμβασης που αναπτύξαμε με άλλες θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γνώσης και των συναισθημάτων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και του άγχους. κατέληξε ο Μα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα στοιχεία για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Τα fitness trackers σας βοηθούν να χάσετε βάρος, λέει νέα μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.