Ψυχική Υγεία

Παχυσαρκία: Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει κατάθλιψη & άγχος σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει κατάθλιψη & άγχος σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.

Χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις του Σικάγο που ηγήθηκαν της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην παρέμβαση, οι νευρικές διεργασίες που εμπλέκονται στον γνωστικό έλεγχο άλλαξαν και ήταν προγνωστικές για τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. Ενώ οι ερευνητές της UIC πιστεύουν ότι ο χρόνος της δοκιμής – η οποία επικαλύπτεται με την αρχική φάση της πανδημίας COVID-19 από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020 – μπορεί να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα απώλειας βάρους, λένε ότι τα θετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και η συσχέτιση με συγκεκριμένες νευρικές διεργασίες αποτελούν απόδειξη της αποτελεσματικότητας και του πιθανού υποκείμενου μηχανισμού της ολοκληρωμένης συμπεριφορικής παρέμβασης.

«Η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς μας είναι ισχυρή και αυτό το αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων μας δείχνει ότι η ολοκληρωμένη συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να προσφέρει ελπίδα για μερικές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις υγείας – την παχυσαρκία και την κατάθλιψη, για παράδειγμα, που είναι και τα δύο σε υψηλά επίπεδα και είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζουν Μα, καθηγητής Ιατρικής στο Beth and George Vitoux και διευθυντής του προγράμματος Vitoux για τη γήρανση και την πρόληψη στο Κολέγιο Ιατρικής UIC.

Μια νέα εργασία στο Biological Psychiatry: Global Open Science περιγράφει τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα από το UIC και το σύστημα υγείας του και τους ανέθεσαν τυχαία είτε τη συνήθη φροντίδα είτε την παρέμβαση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες (76%) περίπου 47 ετών και περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτοπροσδιορίστηκαν ως Μαύρες/οι (55%) ή Ισπανόφωνες (20%). Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα (35 συμμετέχοντες) έλαβαν συμβουλές να συνεχίσουν την ιατρική φροντίδα ρουτίνας και τους παρασχέθηκε μια περίληψη των υπηρεσιών υγείας συμπεριφοράς και διαχείρισης βάρους, καθώς και μια φορητή συσκευή παρακολούθησης δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στην ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση (71 συμμετέχοντες) έλαβαν θεραπεία από εκπαιδευμένο προπονητή υγείας και ένα πρόγραμμα βίντεο απώλειας βάρους. Η θεραπεία περιελάμβανε μια στρατηγική επίλυσης προβλημάτων και ενεργοποίησης συμπεριφοράς επτά βημάτων, που χορηγήθηκε ως θεραπεία πρώτης γραμμής, μαζί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως απαιτείται για τη διαχείριση της κατάθλιψης.

Το πρόγραμμα βίντεο απώλειας βάρους προσαρμόστηκε από την εξαιρετικά επιτυχημένη παρέμβαση τρόπου ζωής του Προγράμματος Πρόληψης Διαβήτη, για την οποία ο Ma είχε προηγουμένως αποδείξει ότι ήταν αποτελεσματική σε ασθενείς με παχυσαρκία χωρίς κατάθλιψη. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση είναι καινοτόμος γιατί συνδυάζει τη θεραπεία επίλυσης προβλημάτων και το πρόγραμμα βίντεο απώλειας βάρους, δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι εξαιρετικά συννοσηρή με την κατάθλιψη και το άγχος. «Σύμφωνα με την υπόθεσή μας, διαπιστώσαμε ότι οι κλινικές βελτιώσεις στο άγχος προηγήθηκαν αλλαγών στην ενεργοποίηση και τη συνδεσιμότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση των συναισθημάτων και επιπλέον στοχεύουν σε θεραπείες όπως η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή διέγερση και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία», δήλωσε η Δρ Olusola Ajilore, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και συγγραφέας της μελέτης.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης αξιολογήθηκαν με μια λίστα ελέγχου συμπτωμάτων 20 στοιχείων και τα συμπτώματα του άγχους μέσω μιας κλίμακας επτά σημείων και το βάρος μετρήθηκε από το ερευνητικό προσωπικό. Τα βασικά αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αποτελέσματα έξι μηνών. Η εγκεφαλική δραστηριότητα μετρήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία ως απάντηση σε τυποποιημένες ερευνητικές φωτογραφίες απειλητικών, λυπημένων ή χαρούμενων προσώπων, για παράδειγμα, κατά την έναρξη της μελέτης και δύο μήνες μετά.

Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συμμετεχόντων στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα της συνήθους φροντίδας πέτυχε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων (43% έναντι 22%) και των συμπτωμάτων άγχους (63% έναντι 39%) στους έξι μήνες, ενώ τα ποσοστά συμμετεχόντων που πέτυχαν 3% ή 5% απώλεια βάρους στους έξι μήνες δεν διέφεραν σημαντικά ανά ομάδα. Οι αλλαγές στο σκορ άγχους συσχετίστηκαν σημαντικά με τις αλλαγές της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού που είναι υπεύθυνες για τον γνωστικό έλεγχο και οι συσχετίσεις διέφεραν μεταξύ της παρέμβασης και της συνήθους ομάδας φροντίδας.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της καινοτόμου ολοκληρωμένης συμπεριφορικής παρέμβασης που αναπτύξαμε με άλλες θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γνώσης και των συναισθημάτων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και του άγχους. κατέληξε ο Μα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα στοιχεία για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Τα fitness trackers σας βοηθούν να χάσετε βάρος, λέει νέα μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."

Πώς να ξεπεράσετε το σύμπλεγμα ανωτερότητας και γιατί;

Σύμπλεγμα ανωτερότητας: Το σύμπλεγμα ανωτερότητας αναφέρεται στην τάση ενός ατόμου να αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους γύρω του και να έχει μια υπερβολικά υπερβολική ή διογκωμένη άποψη για τον εαυτό του. 

Χτίζοντας ψυχική δύναμη σε έναν αγχώδη κόσμο

Ανθεκτικότητα ψυχολογία: Η ανθεκτικότητα είναι μια μοναδική ανθρώπινη ποιότητα που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αναπηδήσουν από αντιξοότητες, τραύματα ή οποιαδήποτε εμπειρία πρόκλησης για τη ζωή τους.