Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Παθολογικοί ψεύτες: Πώς να εντοπίσετε παθολογικούς ψεύτες και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Παθολογικοί ψεύτες: Πώς να εντοπίσετε παθολογικούς ψεύτες και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Παθολογικοί ψεύτες: Οι παθολογικοί ψεύτες είναι άτομα που συνήθως λένε ψέματα χωρίς σαφή λόγο ή όφελος.

Οι παθολογικοί ψεύτες είναι άτομα που συνήθως λένε ψέματα χωρίς σαφή λόγο ή όφελος. Σε αντίθεση με τους περιστασιακούς ψεύτες που μπορεί να κοπιάζουν για να αποφύγουν προβλήματα ή να γλιτώσουν τα συναισθήματα κάποιου, οι παθολογικοί ψεύτες κατασκευάζουν ιστορίες συχνά και καταναγκαστικά. Ο εντοπισμός ενός παθολογικού ψεύτη περιλαμβάνει την αναγνώριση ορισμένων συμπεριφορών και προτύπων.

Ζητήματα συνέπειας: Οι ιστορίες τους συχνά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι ασυνεπείς και όταν σας ζητηθεί να αφηγηθούν ένα συμβάν, οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κάθε αφήγηση.

Μεγαλοπρεπείς ιστορίες: Τείνουν να λένε υπερβολικές ή φανταστικές ιστορίες. Αυτές οι ιστορίες συχνά φαίνονται πολύ καλές (ή κακές) για να είναι αληθινές, καθώς μπορεί να εξυψώσουν τη σημασία τους ή να απεικονίσουν τον εαυτό τους ως αιώνια θύματα.

Έλλειψη ενοχής: Οι παθολογικοί ψεύτες συνήθως δεν εκδηλώνουν τύψεις ή ενοχές για τα ψέματά τους, ακόμη και όταν έρχονται αντιμέτωποι. Μπορεί να γίνουν αμυντικοί ή να δημιουργήσουν περισσότερα ψέματα για να καλύψουν το αρχικό.

Pattern of Lies: Υπάρχει συχνά ένα μοτίβο ψεμάτων με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά. Αυτό το μοτίβο μπορεί να καλύπτει προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά πλαίσια.

Αντιδράσεις στην Αντιπαράθεση: Όταν έρχονται αντιμέτωποι, μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά, να γίνουν υπερβολικά συναισθηματικοί ή να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν την κατάσταση για να διατηρήσουν την πρόσοψή τους.

Αντιμετώπιση Παθολογικών Ψεύτων

Ο χειρισμός των παθολογικών ψεύτων απαιτεί μια λεπτή ισορροπία ενσυναίσθησης, σταθερότητας και αυτοπροστασίας.

Θέστε όρια: Καθορίστε ξεκάθαρα όρια και κοινοποιήστε τα. Αφήστε τους να ξέρουν ότι η ανεντιμότητα είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή.

Αποφύγετε την αντιπαράθεση: Η άμεση αντιπαράθεση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα ψέματα ή αμυντική συμπεριφορά. Αντίθετα, επισημάνετε ήρεμα τις ασυνέπειες χωρίς να τις κατηγορήσετε ευθέως.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Ενθαρρύνετε τους να αναζητήσουν θεραπεία. Το παθολογικό ψέμα μπορεί να είναι σύμπτωμα βαθύτερων ψυχολογικών ζητημάτων που απαιτούν επαγγελματική παρέμβαση.

Προστατέψτε τον εαυτό σας: Βεβαιωθείτε ότι δεν επηρεάζεστε αρνητικά από τη συμπεριφορά τους. Διατηρήστε μια υγιή απόσταση και αποφύγετε να βασίζεστε σε αυτά για κρίσιμα θέματα.

Αλληλεπιδράσεις εγγράφων: Κρατήστε αρχεία σημαντικών επικοινωνιών και υποσχέσεων. Αυτή η τεκμηρίωση μπορεί να είναι χρήσιμη εάν τα ψέματά τους αρχίσουν να επηρεάζουν εσάς ή τους άλλους γύρω σας.

Ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια: Ενισχύστε θετικά την ειλικρινή συμπεριφορά όταν την παρατηρείτε. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου αισθάνονται ασφαλείς να πουν την αλήθεια μπορεί να είναι επωφελής.

Συνοπτικά, ο εντοπισμός παθολογικών ψεύτων περιλαμβάνει την αναγνώριση προτύπων συχνών, μεγαλοπρεπών και χωρίς ενοχές ψέματα. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους απαιτεί τον καθορισμό ορίων, την ενθάρρυνση της επαγγελματικής βοήθειας και την προστασία του εαυτού σας από τις πιθανές συνέπειες της συμπεριφοράς τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανόηση του γιατί πιστεύουμε τους μανιώδεις ψεύτες και τι τους κάνει να δρουν

Κατανόηση του συνδρόμου του παθολογικού ψέματος

Ψέματα: Αθώα, ψυχαναγκαστικά και παθολογικά

Οι συχνοί πονοκέφαλοι «ενοχοποιούνται» για βλάβη στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon